ΤΟΠΙΚΑ

Απόσυρση των μετατάξεων

απόσυρση-των-μετατάξεων-708720

Ζητούν αιρετοί του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας μέχρι να καταγραφούν τα κενά στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου

Κάλεσμα στο Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τον «τραγέλαφο των μετατάξεων», απευθύνουν οι αιρετοί του ΑΣΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας, Βαγγέλης Παλούκας και Σταύρος Κατσούρας, ενώ σε έγγραφη δήλωσή τους καταδικάζουν το σύνολο των αλλαγών στο χάρτη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζητούν δε από τους εκπαιδευτικούς σε κάθε γωνιά στη Θεσσαλία να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου από Σεπτέμβριο να ξεκινήσει απεργιακός αγώνας διαρκείας, σε συντονισμό και με άλλους εργαζόμενους από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα δύο αιρετά μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, «η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα κάνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών. Μετά τα απαράδεκτα «σχεδιάσματα» για το Γυμνάσιο με την υποβάθμιση της τεχνολογικής και καλλιτεχνικής παιδείας, έφεραν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα σχέδια για το «νέο» Λύκειο με πρόθεση να ισχύσουν από Σεπτέμβριο! Με το σχέδιο για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο και τις μεταγυμνασιακές Σχολές Κατάρτισης δημιουργείται μια δημόσια εκπαίδευση με κύρια χαρακτηριστικά τον αναχρονισμό και τον έντονο ταξικό χαρακτήρα. Όλο το Γενικό Λύκειο γίνεται προθάλαμος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με ότι αυτό συνεπάγεται: Μαραθώνιος εξετάσεων για τους μαθητές, εντατικοποίηση φροντιστηρίων και ιδιαίτερων, νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα για τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Από την άλλη μεριά καταργούνται τομείς της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης (δώρο στους ιδιώτες) και καθιερώνεται φτηνή κατάρτιση, φτηνή και ευέλικτη εργασία μέσω της μαθητείας. Με λίγα λόγια ένα μέλλον με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για όλους μας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

Οι δύο αιρετοί καταδικάζουν και τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκατοντάδων καθηγητών. «Το Υπουργείο Παιδείας ξεπέρασε κάθε όριο όταν το Δεκαπενταύγουστο κάλεσε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να κάνουν αιτήσεις για υποχρεωτικές μετατάξεις, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πλεονάζον προσωπικό». Ταυτόχρονα κρατάει σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που αγωνιούν για το πού θα βρεθούν την 11η Σεπτεμβρίου. Η προχειρότητα, οι αντιφάσεις, τα αναπάντητα ερωτήματα που μεγιστοποιούν την αγωνία των συναδέλφων είναι ενδεικτικά της πολιτικής τους. Βασικός σκοπός είναι να γεμίσουν τη «δεξαμενή» διαθεσιμότητας – απόλυσης με περισσότερους εκπαιδευτικούς υλοποιώντας τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οπως υπογραμμίζουν, το Υπουργείο πρέπει να σταματήσει τις διαδικασίες των υποχρεωτικών μετατάξεων και να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές Σεπτεμβρίου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών.

Τις προτάσεις τους αυτές, οι δύο αιρετοί είχαν θέσει και υπόψη του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σε αντίθεση με την εισήγηση που είχαν καταθέσει για αναβολή της συνεδρίασης για λόγους ουσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου