ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει ο χορός των εξελίξεων

αρχίζει-ο-χορός-των-εξελίξεων-851206

Σε απόσταση «αναπνοής» από την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, η Ρωσία περνά σε -αναμενόμενο- επόμενο στάδιο προειδοποιώντας ότι θα αναγνωρίσει τις φιλο-ρωσικές αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας, εφόσον η Δύση στηρίξει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει κατ επανάληψη υπαινιχθεί ότι θα αντιδράσει στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου προσφέροντας διπλωματική αναγνώριση στις γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες είναι ντε φάκτο ανεξάρτητες έπειτα από τις ένοπλες συγκρούσεις των αρχών της δεκαετίας του 90 και οι πολίτες τους έχουν λάβει ρωσικό διαβατήριο.
Στη σαφέστερη μέχρι στιγμής διατύπωση των ρωσικών προθέσεων, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χθες λέγοντας ότι «η ανακήρυξη και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αναγκάσει τη Μόσχα να αναπροσαρμόσει τη στάση της έναντι της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας».
Στην ανακοίνωση δεν διατυπώνεται ρητώς ο τρόπος με τον οποίο θα «αναπροσαρμόσει» τη γραμμή της η Ρωσία, δηλαδή εάν θα προσφέρει διπλωματική αναγνώριση, σημειώνει το Reuters. Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι στηρίζει τις δύο επαρχίες προκειμένου να υπονομεύσει της προσπάθειες της Τιφλίδας να οικοδομήσει ένα ισχυρό και ανεξάρτητο κράτος.

Εγγυάται ασφάλεια ο Θάτσι
Η πορεία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου βρίσκεται στην τελική ευθεία με την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου να προβάλλει εδώ και ημέρες ως η πιθανή ημερομηνία μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Θα ακολουθήσει άμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να διοργανώσουν, πιθανότατα τον Ιούνιο, διεθνή διάσκεψη δωρητών για το Κοσσυφοπέδιο. Σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε χθες απόφαση που της επιτρέπει να υιοθετήσει μέσα σε 24 ώρες τους νόμους που συνδέονται με την ανεξαρτησία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι απέφυγε πάντως να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία της ανεξαρτησίας, και δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας.
Ο Θάτσι πραγματοποίησε χθες μία μη προαναγγελθείσα επίσκεψη στα Σκόπια και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκρουέφσκι, συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε διαφόρους τομείς και τη χάραξη των βορείων συνόρων της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο.

Οι Σέρβοι
Από την πλευρά τους, οι Σέρβοι του Κοσόβου αποφάσισαν δημιουργήσουν το δικό τους Κοινοβούλιο, σε συμφωνία με το Βελιγράδι, κατά τις σερβικές δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το Μάιο.
Ζήτησαν από τη σερβική κυβέρνηση να απαιτήσει την αποχώρηση των αποσπασμάτων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) που προέρχονται από χώρες, οι οποίες θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της επαρχίας, και τάχθηκαν επίσης κατά της ανάπτυξης της πολιτικής αποστολής της ΕΕ χωρίς απόφαση του ΟΗΕ (την οποία μπλοκάρει η Ρωσία), καλώντας ταυτόχρονα τη Σερβία να μην υπογράψει καμία συμφωνία προσέγγισης με την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι ορκίστηκε χθες για νέα πενταετή θητεία στην προεδρία ο Μπόρις Τάντιτς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας
Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που διεξήχθη εκτάκτως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς διεμήνυσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα λάβει όλα τα απαραίτητα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα για να την αποτρέψει, χωρίς όμως να καταφύγει σε βίαιες ενέργειες.
Επισημαίνεται ότι ο διαιρεμένος κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας συσπειρώθηκε και υιοθέτησε κείμενο, το οποίο κηρύσσει εκ προοιμίου άκυρη και παράνομη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση τα περισσότερα μέλη του ΣΑ τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των ειρηνικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου, επειδή, όπως είπε, θεωρούν ότι οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του πολύπλοκου αυτού ζητήματος.
«Εάν η διεθνής κοινότητα παραμείνει σιωπηλή ενώπιον της βίαιης αποσύνθεσης ενός κυρίαρχου κράτους, με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και μέλος του ΟΗΕ, τότε αύριο θα ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο, στον οποίο δεν θα είναι διασφαλισμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός κυρίαρχου κράτους» τόνισε ο Βουκ Γέρεμιτς.
Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δηλαδή οι ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ, όπως διευκρίνισε, παραμένουν πολιτική μειοψηφία στους κόλπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ισχυρή έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, πίσω από κτίριο όπου διαμένει η ομάδα που προετοιμάζει τη μελλοντική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου