ΤΟΠΙΚΑ

«Ανεπιθύμητη» στο Βόλο

ανεπιθύμητη-στο-βόλο-711016

Πυρ ομαδόν από Βολιώτες -χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά της συντοπίτισσάς τους, Λένας Διβάνη.

Βωμολοχίες, κατάρες, απειλές και σχόλια για τη διπλή επαγγελματική της ιδιότητα αλλά και με αφορμή την καταγωγή της, συνθέτουν το σκηνικό… γενικής κατακραυγής, εις βάρος της συγγραφέα και καθηγήτριας που αποκάλεσε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, «τζαμπατζή» τον 19χρονο που έχασε τη ζωή του πηδώντας από το τρόλεϊ, προκειμένου να αποφύγει πρόστιμο επειδή δεν είχε βγάλει εισιτήριο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

«Τσουνάμι» αντιδράσεων και στην ιδιαίτερη πατρίδα της το Βόλο, προκάλεσε ο σχολιασμός του τραγικού περιστατικού από τη συγγραφέα και καθηγήτρια Λένα Διβάνη.

«Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό», έγραψε η Βολιώτισσα συγγραφέας στον απόηχο του συμβάντος που συντάραξε ολόκληρη την Ελλάδα, με θύμα το 19χρονο που είχε ανέβει στο τρόλεϊ χωρίς εισιτήριο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά» από απανωτές δηλώσεις και Βολιωτών, που έσπευσαν να… κατακεραυνώσουν τη συντοπίτισσά τους.

«Λυπάμαι που είσαι από το Βόλο», «Ντροπή σου. Μην τολμήσεις και ξαναπατήσεις εδώ γιατί δε θα ξέρεις από πού να φύγεις. Επίσης μην τολμήσεις να πατήσεις εκεί που διδάσκεις. Τα παιδιά θυμούνται και εκδικούνται», έγραψαν στο twitter Βολιώτες διαδικτυακοί φίλοι της συγγραφέα, ανοίγοντας την αυλαία των αντιδράσεων.

Πυρ ομαδόν

Ακόμη όμως και ο «εξοστρακισμός» της συγγραφέα από τη γενέτειρά της, δε σοκάρει τόσο πολύ όσο τα υβριστικά σχόλια εναντίον της.

Χαρακτηρισμοί που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της ευπρέπειας, κατάρες, απειλές και γενικότερα οργή για την ατυχή δήλωση, περιλαμβάνονται στα σχόλια απλών πολιτών που κατακλύζουν το χώρο κάτω από την ανάρτηση στην οποία προχώρησε η κ. Διβάνη στον τοίχο της.

Τα σχόλια πολλαπλασιάζονται από τα «like» χρηστών των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που έρχονται να ενισχύσουν το… μέτωπο στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει κατά της συγγραφέας.

Σχόλια έγιναν και με αφορμή την ιδιότητά της ως καθηγήτριας.

«Τι δουλειά κάνεις; Είσαι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στο Tμήμα Nομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δηλαδή πληρώνεσαι από το κράτος για να διδάσκεις 19χρονους! Ο νεκρός θα μπορούσε να είναι φοιτητής σου! Από Σεπτέμβρη να φροντίσεις να διδάξεις στα παιδιά σου ότι υπέρτατο καθήκον τους είναι να χτυπάνε εισιτήριο. Να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία, να πληρώνεται κι ο μισθός σου», έγραψε χρήστης του Facebook.

«Είναι αλήθεια ότι είσαι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου; Δε μπορεί να είναι αλήθεια. Δε μπορεί να κάνει μέλος αυτής της επιτροπής τέτοιο δημόσιο σχόλιο όταν κάποιος κυνηγημένος για ένα εισιτήριο έχει χάσει το δικαίωμα στη ζωή», σχολιάζει άλλος χρήστης.

Κάποιος άλλος, πιθανότατα και αναγνώστης των βιβλίων της, αναφέρει: «Το 2008 έγραψες το βιβλίο: «Τι θα γίνω άμα δε μεγαλώσω». Δεν το στέλνεις στους συγγενείς του θύματος που είναι βέβαιο ότι δε θα μεγαλώσει!»

«Ηταν φάουλ, κυρία μου. Έπρεπε να χιλιο-σκεφτείτε πριν γράψετε το σχόλιο, όπως σκέπτεστε για να γράψετε ένα μυθιστόρημα, μια διατριβή. Η σιωπή είναι χρυσός σε τέτοιες περιπτώσεις», σχολιάζει άλλη χρήστης.

Βολιώτης πρωταγωνιστής σε προφητική ταινία

Παράλληλα με τα σχόλια χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκλονίζει και η τραγική σύμπτωση «προφητικής» ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο Βολιώτης Όμηρος Πουλάκης, γιος του Τομεάρχη Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη.

Η ταινία προηγείται χρονικά του τραγικού περιστατικού με τον 19χρονο, ωστόσο η πραγματικότητα έρχεται να ξεπεράσει το σενάριο του 39χρονου Γιώργου Γεωργόπουλου.

Στη μαυρόασπρη ταινία «Tungsten» ο νεαρός ήρωας, που ερμηνεύει ο Όμηρος Πουλάκης, δε σκοτώνεται, όπως συνέβη στον άτυχο νεαρό του τρόλεϊ. Όταν ο ελεγκτής τον πλησιάζει για τον έλεγχο του εισιτηρίου, ανοίγει η πόρτα του λεωφορείου, πηδάει από το λεωφορείο και σώζεται, άσχετα αν ο επίμονος ελεγκτής, τον κυνηγά, τον πιάνει, τον εκβιάζει.

Η ταινία κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα σε dvd. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο επίκαιρο και αληθινό θα ήταν το σενάριο της ταινίας που πέρυσι ήταν υποψήφια για δύο σημαντικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αυτό του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και του β’ ανδρικού ρόλου για τον Βαγγέλη Μουρίκη που υποδύθηκε τον εισπράκτορα.

Ποια είναι η Λένα Διβάνη

Ποια είναι όμως η Βιολιώτισσα που ξεσήκωσε το πανελλήνιο με ένα και μόνο σχόλιο που ποστάρισε στον τοίχο της;

Η Λένα Διβάνη είναι ιστορικός και λογοτέχνης. Γεννήθηκε το 1955 στο Βόλο. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο Κινγκς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την πολιτική των εξόριστων ελληνικών κυβερνήσεων (1941 – 1944). Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στο Tμήμα Nομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από τις ιστορικές μελέτες της, έχει δημοσιεύσει μία συλλογή διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, μία νουβέλα, μία συλλογή χρονογραφημάτων και τέσσερα βιβλία για παιδιά. Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και τα ιταλικά. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και τα πολωνικά.

Υπήρξε τακτική συνεργάτιδα της εφημερίδας «Τα Νέα» και του περιοδικού «Elle». Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση από την οποία παραιτήθηκε την άνοιξη του 2009. Τον Ιανουάριο του 2010 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου