ΤΟΠΙΚΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ «Δεν κάνουμε βήμα πίσω για τους Μεσογειακούς»

ειδικη-συνεδριαση-νομαρχιακου-συμβο-851206

Στη σκιά της κόντρας μεταξύ δήμου Βόλου και Νομαρχίας Μαγνησίας για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τελευταία ενόψει της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.
Η απουσία εκπροσώπου του δήμου Βόλου αλλά και η εισήγηση του νομάρχη Απ. Παπατόλια με αιχμές και μηνύματα κυριάρχησαν στη συνεδρίαση με θέμα το σχέδιο δράσης για τη διάχυση των αναπτυξιακών ωφελειών από το «2013».
Η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων δεν είναι δυνατόν να παραμείνει μια κλειστή υπόθεση μιας κλειστής σύνθεσης σε ένα κλειστό αθλητικό και δημοτικό πλαίσιο, δήλωσε ο νομάρχης δίνοντας απάντηση σε σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που εμφάνιζαν τη δυσαρέσκεια του δήμου Βόλου απέναντι στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
«Ουδέν σχόλιο» ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Βόλου Αλ. Βούλγαρη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα από την αντίστοιχη θέση που μίλησε χθες ο νομάρχης, δηλαδή από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο νομάρχης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, οι οποίες άλλωστε προκύπτουν από το θεσμικό της ρόλο και εμφανίστηκε έκπληκτος και απορημένος από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, κυρίως μέσα από τις παραπολιτικές στήλες του τοπικού Τύπου, σχετικά με την πρωτοβουλία της Νομαρχίας να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Πώς ήταν δυνατόν, αναρωτήθηκε ο κ. Παπατόλιας, να παραμείνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαθής και αδρανής μπροστά στην ευκαιρία και την πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την περιοχή και την ανάπτυξή της η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013;
«Είναι δυνατόν», πρόσθεσε, «να μην αναλάβει η καθ’ ύλην και κατ’ εξοχήν αρμόδια για τα αναπτυξιακά θέματα βαθμίδα της Αυτοδιοίκησης τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες που επιβάλλονται και της αναλογούν εκ των πραγμάτων απέναντι σ’ ένα τέτοιο γεγονός;»
Και πώς θα μπορούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση –συμπλήρωσε- να αδιαφορήσει για τις ανάγκες προετοιμασίας και στρατηγικού σχεδιασμού ενός τέτοιου γεγονότος, όταν στο κάτω-κάτω αυτή είναι που θα κληθεί όχι μόνο να συμβάλλει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, αλλά και να εποπτεύει κρίσιμες για την επιτυχία της διοργάνωσης υπηρεσίες και παρεμβάσεις;
«Μήπως όσοι αντιδρούν σήμερα, θα έπρεπε προηγουμένως να είχαν συμβουλευθεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιτυχία τους και μικρότερες οι δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, εάν εξαρχής είχε ζητηθεί από τις Νομαρχίες η ανάληψη αποστολών και καθηκόντων κρίσιμων για τη διοργάνωσή τους;», ήταν η δήλωση του νομάρχη που άνοιξε στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων με τον δήμο Βόλου, οι οποίες βαδίζουν σε «τεντωμένο σκοινί».
Ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στους κρίσιμους λόγους που υπαγορεύουν την ενεργό και δραστήρια συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι οι πόλεις οι οποίες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι αδύνατον να μεγιστοποιήσουν από μόνες τους τη σημασία των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η διαμόρφωση του σχεδίου θα αποτελεί την κατάληξη μιας ευρείας διαδικασίας κοινωνικής διαβούλευσης και θα ενταχθεί στο συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση των τεσσάρων Νομαρχών και ομόφωνο ψήφισμα της ΕΝΑΕ.
«Οι δήμαρχοι γνωρίζουν για τις πρωτοβουλίες των τεσσάρων νομαρχών και για εκείνες που έπονται», διευκρίνισε ο κ. Παπατόλιας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζο, ο οποίος επέμενε «εάν και στη Λάρισα ο νομάρχης λειτουργεί ξέχωρα από τον δήμαρχο».
«Το ξέχωρα αποτελεί δική σας αξιολογική εκτίμηση, δεν τη συμμερίζομαι και δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω», είπε ο νομάρχης.
Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε τη σαφή και ρητή αντίθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας στη διάσπαση των αθλημάτων, ενώ σχετικά με την ανακοίνωση του δήμου Βόλου, μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Νομαρχία για την ειδική συνεδρίαση του Ν.Σ., ανέφερε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος αναγνώρισε με χαρά τη διάθεση της Νομαρχίας. «Μας χαρακτηρίζει απόλυτη συναντίληψη», πρόσθεσε.
Με αφορμή τις ερωτήσεις των νομαρχιακών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίες περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τα σχόλια για τις σχέσεις Νομαρχίας και δήμου Βόλου, ο κ. Παπατόλιας κάλεσε να μην δείχνουν τόσο μεγάλη προθυμία να απεμπολήσουν τις φυσικές αρμοδιότητες και τον πολιτικό ρόλο της Νομαρχίας και να θυμηθούν ότι είναι μέλη του νομαρχιακού και όχι του δημοτικού συμβουλίου.

«Υπάρχει πρόβλημα…»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζο, οι απαντήσεις του νομάρχη αποδεικνύουν πρόβλημα στις σχέσεις της Νομαρχίας με τους δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας και χαρακτήρισε αδιανόητο να μην παρίσταται στη συνεδρίαση του Ν.Σ. εκπρόσωποί τους. Σημαίνει, είπε, ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων και ότι «πάει να δημιουργηθεί μέτωπο νομαρχών από τη μία και δημάρχων από την άλλη. Και το λέω με βαθιά επίγνωση ότι αυτό θα είναι ότι χειρότερο».
Ο κ. Πρίντζος μίλησε για δρόμο ταχύτητας «ποιος θα προλάβει τον άλλον. Είναι λάθος να λειτουργούμε χωριστά και να φαίνεται ότι οι νομαρχιακοί πάμε να αρπάξουμε το ψωμί από τους δημοτικούς».
Παρότρυνε δε την νομαρχιακή αρχή να δώσει προσοχή για να μην υπάρξει σύγκρουση με τους δήμους. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να συνεννοηθείτε, αλλά οι σχέσεις Νομαρχίας και δήμου Βόλου δεν είναι οι καλύτερες», συμπλήρωσε ο κ. Πρίντζος.
«Να τα βρούνε» η Νομαρχία και οι δύο διοργανώτριες πόλεις, ήταν η πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Μηλεών Απ. Αρέθα, ο οποίος κατέθεσε την άποψη για διευρυμένη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και των δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας, με τη συμμετοχή και των άλλων δήμων, ώστε να πάψουν οι παρεξηγήσεις και να μην βαθύνει το χάσμα.
Την αντίθεσή του με το ρόλο των Μεσογειακών Αγώνων κατέθεσε ο επικεφαλής της ΝΑΣ Απ. Νάνος, λέγοντας ότι ο αθλητισμός μετατρέπεται σε εμπόρευμα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.
Την απουσία εκπροσώπων των δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας σημείωσε και ο δήμαρχος Αγριάς Σ. Παπαευθυμίου, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα στον οργανωτικό τομέα δεν μπορεί να προχωρήσει αποσπασματικά και μεμονωμένα.
Το θέμα, είπε, θα τεθεί στη διοίκηση της ΤΕΔΚ, αλλά και στα δημοτικά συμβούλια, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο δήμαρχος Φερών Κων. Κανάρης επικέντρωσε την τοποθέτησή του στους «πράσινους Μεσογειακούς», επισημαίνοντας ότι χρειάζονται ακόμη πολλά για να σταματήσει η ρύπανση που προκαλείται, όπως από τη Β’ ΒΙ.ΠΕ.
Τις απόψεις του δήμου Σκιάθου μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σλατούδης.
Στην έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Γ. Μουλάς –ο επικεφαλής της παράταξης Σ. Κοκκίνης απουσίαζε- δηλώνοντας ότι η παράταξη δεν θα μετέχει στη διαδικασία από τη στιγμή που το θέμα των Μεσογειακών δεν εισάγεται από κοινού με τους αρμόδιους δήμους και διότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος φάκελος για το θέμα.
Το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία –μειοψήφισε η παράταξη της ΝΑΣ- να εγκρίνει το γενικό πλαίσιο αρχών που οφείλουν να διέπουν τις παρεμβάσεις της νομαρχιακής αρχής στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των Μεσογειακών.
Επίσης, η ΝΑΜ να αναλάβει την ευθύνη της διαμόρφωσης ενός ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη διάχυση της αναπτυξιακής ωφέλειας που θα προκύψει από τους Αγώνες. Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη Μαγνησία θα ενταχθεί στο συνολικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που αποφάσισαν να καταρτίσουν οι τέσσερις Θεσσαλοί νομάρχες για την αξιοποίηση των Αγώνων σε επίπεδο Περιφέρειας.
Με επιστολή της στο νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο η βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αξιόλογη πρωτοβουλία της νομαρχιακής αρχής και δήλωσε ότι θα συμβάλλει με όλες τις γνώσεις της και την εμπειρία της σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου