ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ: Οργή λαού για το ασφαλιστικό

απεργια-οργή-λαού-για-το-ασφαλιστικό-851206

Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, επαγγελματοβιοτέχνες, δικηγόροι, γιατροί, φοιτητές και συνταξιούχοι του Βόλου ένωσαν τη φωνή τους προχθές και διατράνωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Για μία ακόμη φορά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ενωτική συγκέντρωση και πορεία, εκτιμάται ωστόσο ότι περισσότερα από 3.000 άτομα συνολικά έδωσαν το δυναμικό παρών στην κινητοποίηση και στις δύο πορείες, που ακολούθησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου επιδόθηκαν τα ψηφίσματα.
Οι μεγάλες βιομηχανίες όπως ΑΓΕΤ, ΚΟΚΑ- ΚΟΛΑ, ΒΙΟΣΩΛ, ΒΙΣ Χαλυβουργία σύμφωνα με το ΕΚΒ απέργησαν σχεδόν καθολικά, ενώ επίσης πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά στις ΔΕΚΟ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, στους δήμους και τη Νομαρχία, ενώ πολλές επίσης βιοτεχνίες στον κλάδο του μετάλλου κατέβασαν ρολά.
Δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες κατέβασαν ρολά, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας ενώ το ποσοστό συμμετοχής των δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ξεπέρασε το 42,25%.
«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους και θα ξαναβγούν όποτε χρειαστεί, γιατί δεν ανέχονται να τους «ρουφάνε το αίμα» και να τους εμπαίζουν. Γιατί δεν ανέχονται να βάζουν χέρι στα Ταμεία τους αυτοί, που με τις πολιτικές τους ευθύνονται αποκλειστικά για την κατάντια των Ταμείων, αφήνοντας την ίδια ώρα να οργιάζει η εισφοροδιαφυγή, χαρίζοντας δεκάδες εκατομμύρια σε αφερέγγυους εργοδότες με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις τους. Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση να μην κάνει το σφάλμα ν’ ανοίξει τέτοιο κοινωνικό μέτωπο και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Ηλίας Τασσιός, καλώντας τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης από το ΕΚΒ οι κ.κ. Κίτσιος, Δημ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημ. Πελεκούδας και ο γ.γ της ΟΕΒΕΜ κ. Κων. Κόγιας, ενώ ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος διάβασε το κοινό ψήφισμα.

Καμία ανατροπή
«Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα, οι Συνταξιούχοι και οι Άνεργοι που συγκεντρωθήκαμε και πάλι σήμερα εδώ, στέλνουμε μαζικά και ενωτικά νέο ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα στην Κυβέρνηση, πως δεν θα ανεχτούμε καμιά ανατροπή στο ασφαλιστικό, επισημαίνεται στο κοινό ψήφισμα όλων των φορέων.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να φορτώσει στις δικές μας πλάτες και στα Ταμεία μας τις διαχρονικές αμαρτίες αυτών που τα καταλήστευσαν. Η εξοικονόμηση πόρων που επιδιώκει η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε να επιτευχθεί με μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων, χωρίς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση αυτοί που κερδοσκοπούν και δεν πληρώνουν ποτέ τίποτα!!
Την ίδια ώρα καταδικάζουμε την προκλητική στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους οφείλεται αποκλειστικά στον κόπο και το μόχθο των εργαζόμενων. Στέλνουμε επίσης το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν θα ανεχτούμε να είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα μόνιμα θύματα της λιτότητας, την ίδια ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται προκλητικά.
Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση πως δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των συντάξεών μας.
Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων.
Διεκδικούμε πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, καθώς και μέτρα ανακούφισης των φτωχών.
Θα παλέψουμε για πλήρη και σταθερή εργασία. Πενθήμερο – 35ωρο και εθνικό μισθολόγιο.
Για επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.»

Το ΠΑΜΕ
Στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με εμφανώς πολύ λιγότερους απεργούς από την προηγούμενη φορά, μίλησαν ο κ. Τάκης Τριανταφυλλάκος και ο κ. Δημ. Αλέξης από το χώρο των βιοτεχνών.
Στις ομιλίες τους καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αποδοκιμάζοντας παράλληλα και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
«Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι απώλειες την περίοδο 1999-2002 ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. δραχμές, με την κυβέρνηση της ΝΔ η αφαίμαξη συνεχίζεται, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ απαιτείται η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα.
Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας .Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης.
Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων, κατάργηση του τζόγου.
Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας. Πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου