ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς πετρέλαιο λόγω της εξίσωσης

χωρίς-πετρέλαιο-λόγω-της-εξίσωσης-851206

Χωρίς πετρέλαιο… περιμένοντας το χιονιά. Μπορεί να μη στέρεψαν τα πρατήρια του Βόλου, αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο νέο σύστημα πώλησης που επιβάλλει από σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Δεκάδες παραγγελίες καταναλωτών αναμένεται να παραμείνουν… στα χαρτιά.
Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Άγγελος Τσαβές, μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», τόνισε ότι οι πρατηριούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η γραφειοκρατική ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, γι’ αυτό και από σήμερα που εφαρμόζεται το μέτρο θα σταματήσει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.
Τα προβλήματα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις δυσκολίες προσαρμογής των βενζινοπωλών στο νέο σύστημα εφαρμογής του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Η Ενωση Βενζινοπωλών Μαγνησίας ζήτησε εξαρχής αναστολή της εφαρμογής του νέου συστήματος για ένα περίπου μήνα, αντιδρώντας στην “πίστωση” του κράτους, καθώς δεν είναι δυνατόν οι πρατηριούχοι να εγγραφούν στο σύστημα ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. και να ενημερωθούν για τις απαραίτητες διαδικασίες στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να τους επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος».
Το μέτρο είναι εξοντωτικό σύμφωνα με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Άγγελο Τσαβέ, διότι δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στους πρατηριούχους, χωρίς καν να δίνεται περιθώριο προσαρμογής.
Ο κ. Τσαβές εκτιμά ότι η παράταση στην εφαρμογή του μέτρου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ένας μήνας, ώστε μέχρι τις 15 Μαρτίου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βενζινοπώλες να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.
Οι φοροτεχνικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στις διαδικασίες που απαιτούνται για να τηρείται η καταβολή του ειδικού φόρου.
Από σήμερα που εφαρμόζεται το νέο μέτρο μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας δεν πρόκειται να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αφού προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα πρατήρια της Μαγνησίας χρειάζεται αρκετός χρόνος.
Για τις λιανικές πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης πλέον, βάσει του νέου μέτρου, ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων του ΚΒΣ ή την απαλλαγή από την τήρησή τους, υποχρεούνται οι επιτηδευματίας από τις 15 Φεβρουαρίου να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από φορολογικό μηχανισμό.
Δεν αποκλείεται πάντως τελικά αρκετοί πρατηριούχοι, προκειμένου να εμπλακούν στην διαδικασία του νέου συστήματος, να μετακυλίσουν στον καταναλωτή το οικονομικό κόστος που η νέα διαδικασία θα τους επιφέρει, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προβλέπουν αυξήσεις στις τιμές κατά 3-4 λεπτά το λίτρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου