ΤΟΠΙΚΑ

Λαύρος κατά Ε.Ε. για Κόσοβο – Κύπρο ο Πούτιν

λαύρος-κατά-ε-ε-για-κόσοβο-κύπρο-ο-πού-851206

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει εκ προοιμίου την επικείμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες στο Βελιγράδι.
“Οι ενέργειες και οι δράσεις των προσωρινών αρχών του Κοσόβου οι οποίες κηρύσσουν μονομερώς την ανεξαρτησία ακυρώνονται (από τη σερβική κυβέρνηση) διότι παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας”, αναφέρει η ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ταπείνωσή της από ένα “κράτος – μαριονέτα” στο έδαφός της
Η αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου αναμένεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας την Κυριακή και να εξασφαλίσει την αναγνώριση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, παρά τη σφοδρή αντίθεση του Βελιγραδίου και της Μόσχας.

Β. Πούτιν

Βολές εναντίον της Ευρώπης για εφαρμογή διπλών μέτρων και σταθμών σε διεθνείς κρίσεις όπως το Κόσοβο και το Κυπριακό, εκτόξευσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ταυτοχρόνως, κατά τη διάρκεια της ετήσιας πολύωρης συνέντευξης Τύπου, ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας τόσο της Σερβίας, όσο και της Κύπρου.
“Δεν θέλω να πω ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προσβάλλει οποιονδήποτε, αλλά για 40 χρόνια η βόρεια Κύπρος έχει πρακτικά ανεξαρτησία. Γιατί αυτή δεν την αναγνωρίζετε; Δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι που έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;”, δήλωσε σε έντονο ρητορικό ύφος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας τις συχνές, το τελευταίo διάστημα, από ρωσικής πλευράς, συγκρίσεις των δύο κρίσεων.
Σε διευκρινιστική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τι θα πρέπει να συμπεράνουμε από αυτές τις αναφορές και εάν υπάρχουν αντιφάσεις στην πάγια ρωσική πολιτική υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται “υπέρ της τήρησης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, βάση των οποίων είναι η κυριαρχία των κρατών και η εδαφική τους ακεραιότητα”.
“Από αυτή την άποψη έχουμε την ίδια προσέγγιση τόσο στο κυπριακό πρόβλημα, όσο και στο πρόβλημα του Κοσόβου”, απάντησε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι “υπάρχει σχετικό ψήφισμα πως η Σερβία δικαιούται εδαφική ακεραιότητα και οφείλουμε να καθοδηγούμαστε με αυτό. Το ίδιο αφορά και την Κύπρο. Πρέπει να είναι ενιαίο κράτος και υποστηρίζουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων”.
“Δεν υπάρχει καμία αντίφαση”, συνέχισε ο Πούτιν, “αντίφαση θα δημιουργηθεί αλλού, εάν σε ένα σημείο της Ευρώπης θα διαμορφώνουμε σχέσεις με κάποιους κανόνες και σε άλλο σημείο με εντελώς διαφορετικούς κανόνες, με ένα και μοναδικό λόγο: να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας χώρας ή ομάδας χωρών”. “Τότε θα οδηγηθούμε στο χάος και αυτό θα είναι τρομακτικό”, κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης.

“Ανήθικη και παράνομη”
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε “ανήθικη και παράνομη” κάθε υποστήριξη σε μία μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα του έχει έτοιμη την απάντηση.
“Εχουμε ήδη πανέτοιμες απαντήσεις και γνωρίζουμε τι θα πράξουμε”, είπε ακόμα ο Πούτιν χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές, ενώ σήμερα αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από αίτημα της Ρωσίας. Η Μόσχα ωστόσο δεν κρύβει ότι είναι ελάχιστα αισιόδοξη για την έκβαση των συζητήσεων, ύστερα από τις “ριζικές διαφορές” που σημειώθηκαν στις διαβουλεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά της απόσχισης το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει ταχθεί εναντίον της απόσχισης του Κοσόβου από τη Σερβία, τόνισε σε δήλωσή της η κα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η γγ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι το κόμμα της έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αρνηθεί και να μην τολμήσει να συμμετάσχει η χώρα μας σε στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κόσοβο και εξέφρασε την ανησυχία της για αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα Βαλκάνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου