ΤΟΠΙΚΑ

Οχι ΣΥΡΙΖΑ σε Νηές και ΑΓΕΤ

οχι-συριζα-σε-νηές-και-αγετ-717358

Την αντίδρασή τους στις εγκρίσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την επένδυση στις Νηές και για την καύση εναλλακτικών καυσίμων και λυματολάσπης από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, που ήλθαν πρόσφατα προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Μαγνησίας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Δημ. Παπαιωάννου, ο εκπρόσωπος του κόμματος στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης Γιώργος Σταμπουλής, ο βουλευτής του κόμματος στη Μαγνησία Αλεξ. Μεϊκόπουλος και το μέλος της νέας Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Πουλάκης. Ο τελευταίος εμφανίστηκε πιο επικριτικός και πιο οξύς για την… πρεμούρα του κ. Αγοραστού να εισάγει με θετική εισήγηση τα δύο παραπάνω θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πιο επικριτικός ήταν ο κ. Πουλάκης για την επένδυση στις Νηές. Ένα θέμα το οποίο τελικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποσύρθηκε. Η επένδυση έχει στοιχεία λαμογιάς από πίσω, είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο έκανε λόγο για μία επένδυση που έχει τα στοιχεία της ληστείας!!!

Αιτιολογώντας τις απόψεις του ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι η επένδυση στις Νηές επιχειρείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Είναι μία ιστορία, πρόσθεσε, που ξεκινά από το ιδιοκτησιακό, όπου κανένας δεν γνωρίζει που ανήκει. Το Δημόσιο το διεκδικεί και το θέμα είναι στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Και μολονότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, είπε ο κ. Πουλάκης, ο Περιφερειάρχης εισηγείται θετικά για ένα χώρο που κανείς δε γνωρίζει που ανήκει. Ακόμη υποστήριξε ότι απουσιάζουν από το φάκελο της επένδυσης οι εγκρίσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη Δασική Υπηρεσία, το Υπουργείο Χωροταξίας κ.α. Δεν υπάρχει τίποτα κατέληξε ο κ. Πουλάκης. Σε ανάλογο ύφος μίλησαν και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος με τον κ Σταμπουλή να μιλά για μία επένδυση real estate με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και με περιορισμένες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Μία επένδυση που αλλοιώνει, όπως είπε, τη φυσιογνωμία της περιοχής και τις ορέξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για ιδιωτικά λιμάνια και για την εκμετάλλευση νησίδων στην περιοχή μας. Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Μεϊκόπουλος ήταν το ίδιο επικριτικός για την επένδυση στις Νηές η οποία προορίζεται να γίνει σε μία έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως είπε, για την τοπική κοινωνία.

Η ΑΓΕΤ

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακόμη λόγο και για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ / Ηρακλής που ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη χρήση μη ανακυκλώσιμων υλικών και λυματολάσπης. Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και των συμβούλων του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης που έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πολιτικός του φορέας το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να μην υλοποιηθεί ποτέ αυτή η απόφαση. Θα πρέπει να γίνει στο Βόλο ότι έγινε στη Χαλκίδα, στο Αλιβέρι και στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάλογες αποφάσεις που πήραν τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, είπε από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος κ. Δημ Παπαιωάννου, που άφησε αιχμές και για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε στο θέμα ο Δήμος Βόλου. Θα επιδιώξουμε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και στο Δήμο είπε και πρόσθεσε: Από τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και τη λυματολάσπη δεν απελευθερώνονται μόνον τα βαρέα μέταλλα, αλλά απελευθερώνονται, όπως πρόσθεσε, διοξίνες και φουράνια, τα οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας, περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας καρκινογενέσεις. Ακόμη ο κ. Παπαιωάννου είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, κάτι που είναι προαπαιτούμενο, όπως είπε, με νόμο του 2002, πριν την έγκριση μίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου