ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στον Αλφρεντ Χίτσκοκ

αφιέρωμα-στον-αλφρεντ-χίτσκοκ-851206

Η αξεπέραστη σκηνοθετική ματιά του Αλφρεντ Χίτσκοκ καταγράφεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα “φιλοξενηθεί” στο “Αχίλλειο” από σήμερα Τρίτη έως και το Σάββατο στις 9 το βράδυ. Στην “Σκιά των τεσσάρων γιγάντων” (“North by Northwest”) θα “ταξιδέψουν” οι φίλοι του κινηματογράφου, μέσω της διάσημης ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ που παρουσιάζεται σε σενάριο Έρνεστ Λέχμαν, μουσική Μπέρναρντ Χέρμαν, μοντάζ Τζορτζ Τομασίνι, φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπαρξ και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κάρυ Γκραντ, Έβα Μαρί Σαντ, Τζέιμς Μέισον, Τζέσι Ρόις Λάντις. Ο Χίτσκοκ σκηνοθετεί μια από τις 100 καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του Κινηματογράφου, που χαρακτηρίζεται από συγχρονισμό, σασπένς αλλά και μαύρο χιούμορ. Ο Κάρι Γκραντ, όπως πάντα ακαταμάχητα γοητευτικός, παίζει τον Ρότζερ Θόρνχιλ, έναν Νεοϋορκέζο διαφημιστή με έντονη κοινωνική ζωή, δύο διαζύγια και μια καταπιεστική μητέρα. Από μια παρεξήγηση, εμπλέκεται σε μια δολοφονία και θεωρείται μυστικός πράκτορας. Από τότε αρχίζει μια ατελείωτη καταδίωξη σε ολόκληρη την Αμερική, από το κτίριο του ΟΗΕ μέχρι το βουνό Ράσμορ, όπου βρίσκονται σκαλισμένες οι προτομές Προέδρων των ΗΠΑ, των «Τεσσάρων Γιγάντων» της ελληνικής απόδοσης του τίτλου.
Στο γνωστό ύφος του Άλφρεντ Χίτσκοκ, η καλύτερη ίσως ταινία του σε επανέκδοση. Πραγματικό αριστούργημα, με σκηνές ανθολογίας, όπως η τελευταία, που εκτυλίσσεται πάνω στις γιγάντιες προτομές στο βουνό Ράσμορ ή η φοβερή καταδίωξη από ένα αεροπλάνο σε έναν έρημο αγρό. Αν και στην εποχή της αντιμετωπίστηκε με αρκετή αυστηρότητα, η ταινία αποτελεί για πολλούς κριτικούς το κορυφαίο θρίλερ του «Μετρ». Παντρεύοντας αριστοτεχνικά το χιούμορ με τη δράση, ο Χίτσκοκ δημιουργεί μια ταινία, που φαινομενικά είναι ψυχαγωγική, αλλά σε δεύτερη ή και τρίτη ανάλυση αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο της ψυχροπολεμικής Αμερικής και της άνεσης των μηχανισμών του κράτους να θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό του συμφέροντος. Έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο τον “λάθος άνθρωπο”, κάτι ιδιαίτερα αγαπητό στη φιλμογραφία του Χίτσκοκ, με τον έξοχο Κάρι Γκραντ, αλλά και τον μυστηριώδη Τζέιμς Μέισον σε αντιπαράθεση, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα γνήσιο αριστούργημα, μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ένα απολαυστικό μάθημα κινηματογραφικού σεναρίου και σκηνοθεσίας, ένα άψογο δείγμα της καλύτερης δημιουργικής περιόδου του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μια εμβληματική περιπέτεια, που όσο περνούν τα χρόνια, μόνο να επαινεθεί περισσότερο μπορεί για τον τέλειο συγχρονισμό, το εκρηκτικό σασπένς και το μαύρο χιούμορ που διαθέτει.
Το φίλμ με τίτλο “Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων” δεν είναι μια ταινία άγνωστη στο κοινό. Προβλήθηκε μάλιστα πρόσφατα στην τηλεόραση. Όμως σπάνια προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη. Η επανέκδοσή της σε αποκαταστημένη κόπια είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει αυτή την ταινία, όπως ακριβώς φτιάχτηκε για να βλέπεται. Όπως όλες σχεδόν οι ταινίες του Χίτσκοκ, μπορεί να “διαβαστεί” με πολλούς τρόπους, αναλύοντας π.χ. ψυχολογικά επίπεδα, σεξουαλικές εμμονές, ενοχές και ζητήματα ταυτότητας. Όμως πάνω απ όλα, η ταινία είναι μια απολαυστική περιπέτεια με κεντημένο διάλογο στο σενάριο του Έρνεστ Λέμαν. Πρόκειται για μια από τις ταινίες που έχουν αντιγραφεί όσο λίγες στην ιστορία του κινηματογράφου και έχει αντιμετωπιστεί με θαυμασμό σε κάθε αναφορά που έχει γίνει σ αυτήν, από τις τυποποιημένες χολιγουντιανές περιπέτειες, μέχρι το “Λίγο πολύ τρελούτσικος” του Μελ Μπρουκς!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου