ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ “Τ”: Ο Θεοδ. Πάγκαλος προτείνει στρατηγική για το ΠΑΣΟΚ

παρεμβαση-παγκαλου-μεσω-του-τ-ο-θεο-851206

Από το Παρίσι όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες με την Αντιπροσωπεία της διακομματικής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, με μία αποκλειστική του δήλωση στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” εν όψει της σημερινής προσυνεδριακής εκδήλωσης στις 11 το πρωί στο δημαρχείο του Βόλου, όπου θα είναι βασικός ομιλητής, “δείχνει” το δρόμο για τη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, για να αποτελέσει ξανά την πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν αρέσκεται στα μεγάλα λόγια, γι’ αυτό και όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αποφεύγει να χρησιμοποιεί βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως “επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ”.
“Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από επανίδρυση και βέβαια δεν έχει ανάγκη από Μεσσία” σημειώνει με νόημα ο πρώην υπουργός, που εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στρατηγικής του στο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο Κέντρο και προς τα Αριστερά”.

Επί της ουσίας…
Θέσαμε στον Υπουργό το ερώτημα “με ποιους όρους μπορεί να επιτευχθεί η πολιτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα και την διαρκή πτώση του δικομματισμού και γιατί το ΠΑΣΟΚ, παρά την πολιτική συγκυρία που είναι ευνοϊκή, δεν μπορεί να ορθοποδήσει”, για να επισημάνει στην αποκλειστική του δήλωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:
“Δεν πιστεύω στις μεγάλες λέξεις. Ανάμεσα στα άλλα η άκαιρη χρησιμοποίησή τους τις γελοιοποιεί. Οπως ξέρετε η επανίδρυση του “κράτους” του κ. Καραμανλή πιστοποιήθηκε ως μία εκτεταμένη επιστροφή στο φαύλο κομματικό παρελθόν της δεξιάς.
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από επανίδρυση και βέβαια δεν έχει ανάγκη από μεσσία.
Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάκτηση του εδάφους στο κέντρο και στα αριστερά μας, ώστε οι απώλειες της κυβέρνησης που θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, να μην καταλήγουν σε αδιέξοδο επιλογή μικρών κομμάτων χωρίς προοπτική εξουσίας.
Αυτό θέλει σκληρή και καθημερινή δουλειά. Θέλει αυτογνωσία και ειλικρίνεια, ιδιότητες και συμπεριφορές που δεν συνηθίζονται στην εποχή μας και στη χώρα μας.
Πιστεύω ότι όπως και στη φύση, η ποσότητα κάπου μεταβάλλεται σε ποιότητα. Ας αυξήσουμε λοιπόν την ποσότητα, να δούμε τι θα γίνει”.

«Νέα πολιτική ενότητα…»
Η εβδομάδα που πέρασε έκλεισε με μία αίσθηση χαρμολύπης για το ΠΑΣΟΚ.
Από τη μία η επίδειξη ενότητας με την κοινή εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου και από την άλλη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τις δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ναδίρ.
Τα δυσμενή αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων απέναντι σε μία κυβέρνηση που γνωρίζει πρωτόγνωρη φθορά μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες από την επανεκλογή της στην εξουσία, έχουν προκαλέσει σύμφωνα με συχνούς συνομιλητές της Χαριλάου Τρικούπη την αίσθηση του “σοκ”, αφού φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το πρωτογενές πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ενότητα, αλλά η έλλειψη πολιτικού λόγου για να κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι τα άσχημα αυτά αποτελέσματα υπαγόρευσαν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την νέα επίδειξη ενότητας, που μπορεί όμως να έχει αποτέλεσμα μόνο εάν βασιστεί σε πρωτοβουλίες ουσίας και όχι μία απλή “συγκατοίκηση” Παπανδρέου- Βενιζέλου μέχρι το επόμενο στραβοπάτημα.
Το Συνέδριο του Μαρτίου -μέσα σε αυτή τη δίνη- θα καταδείξει εάν μπορεί πράγματι να γίνει η αφετηρία ή το τέλος της διαδρομής, που όπως εκτιμούν πολλοί θα είναι κοινή ένθεν και ένθεν.
“Το καράβι πάει για φούντο και θα τους πάρει όλους μαζί του. Είτε μείνουν απάνω και πνιγούν σαν ήρωες είτε πηδήξουν και τους τραβήξει η ρουφήχτρα” έγραψε εύστοχα πριν από λίγες μέρες μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.
Η μόνη σωτηρία είναι η σωτηρία του σκάφους που χρειάζεται έναν καινούργιο προορισμό και πλήρωμα πρόθυμο να κωπηλατήσει προς την ίδια κατεύθυνση, παρά τις φουρτούνες που θα εκδηλωθούν.
Για το Γιώργο Παπανδρέου το ζητούμενο είναι όχι οι νίκες του επί του Βενιζέλου, αλλά να “γκρεμίσει” τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή, όπως και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ζητούμενο είναι να διαψεύσει όσους έσπευσαν να του χρεώσουν “υπέρμετρες φιλοδοξίες”, φορτώνοντάς του τις αρρυθμίες του ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική υπευθυνότητα επιβάλλει πρωτοβουλίες σύντομα, για να ασχοληθεί επιτέλους το ΠΑΣΟΚ με τα προβλήματα του πολίτη και να αξιοποιήσει όπως επιβάλλεται το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης για να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στην Κυβέρνηση.
Υπό αυτή την έννοια η ενότητα αποτελεί μονόδρομο και όχι “αναγκαία συνθήκη”.
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να λειτουργεί χωρίς να βρίσκεται υπό προθεσμία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην αισθάνεται “δακτυλοδεικτούμενος”.
Τους πολίτες και τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τους αφορούν τα της εσωκομματικής ζωής του ΠΑΣΟΚ.
Όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες αναμφισβήτητα προκαλούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλη -ίσως και ανεπανόρθωτη εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες- ζημιά.
Αν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να ασχοληθεί με τα μείζονα και όχι και πάλι με διευθετήσεις εσωτερικού χώρου, ασφαλώς θα έχει κάνει ακόμα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Και επειδή ο λαός κρίνει τους πολιτικούς, η ευθύνη που έχουν απέναντι στην παράταξη, αλλά κυρίως απέναντι στη χώρα, είναι πολύ μεγάλη τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που θα κριθούν το επόμενο διάστημα ο καθένας για τη στάση του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου