ΤΟΠΙΚΑ

Οι χορηγίες, οι υποκρισίες και οι σκοτεινές προσδοκίες

οι-χορηγίες-οι-υποκρισίες-και-οι-σκοτε-851206

Το θέατρο και γενικότερα ο πολιτισμός στην αρχαία εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας άνθισαν εν πολλοίς με την αρωγή των χορηγών. Ο θεσμός των χορηγιών έδινε τη δυνατότητα της συμμετοχής στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία δεν είχαν καμία ευκαιρία χωρίς το συγκεκριμένο θεσμό.
Ακόμα και στην εποχή μας η μεγαλύτερη πολιτιστική δράση της ανθρωπότητας, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η διοργάνωσή τους βασίζεται κατά κύριο λόγο στους χορηγούς. Όμως κανένας δεν διανοείται να υποστηρίξει ότι οι χορηγοί κερδίζουν από την προβολή τους και κατά συνέπεια πρέπει να αποσυρθούν ή να εκδιωχθούν από το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.
Στα δικά μας τώρα. Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ από το 1975 κατασκευάζει πάρκα και παιδικές χαρές σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του ’90 αποτέλεσε το βασικό χορηγό της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Ως εκ τούτου μόνο ως καθυστερημένη, με τη διττή έννοια του όρου, είναι δυνατόν να εκληφθεί η αντίδραση της περασμένης εβδομάδας στην πρόθεση της Χαλυβουργίας Ελλάδος να δωρίσει δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νομό Μαγνησίας.
Είναι σα να ισχυρίζονται οι αντιδρώντες ότι η δωρεά θα εξασφαλίσει ασυδοσία. Είναι σα να υποστηρίζουν ότι οι επίορκοι υπάλληλοι, που δεν έκαναν τόσα χρόνια αυστηρούς ελέγχους, ή οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, που έκαναν πλάτες στη ρύπανση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, επηρεάστηκαν από τις κάθε είδους χορηγίες! Αστεία επιχειρήματα.
Πολύ περισσότερο, στην εποχή που η έννοια της λεγόμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εξαπλώνεται, είναι τουλάχιστον περίεργο. Είναι σαφώς προτιμότερο οι βιομηχανίες να κάνουν δημοσίως χορηγίες για θέματα που αφορούν σε ολόκληρη την κοινωνία, από το να γεμίζουν τα κομματικά ταμεία και να χρηματοδοτούν εκστρατείες υποψηφίων βουλευτών. Πράγματα γνωστά, που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν πρόκειται περί ανταλλαγμάτων, είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις ένα μέρος των κερδών τους να το επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνται εκμεταλλευόμενες τους φυσικούς πόρους της περιοχής και δημιουργώντας βλαβερές συνέπειες περιβάλλον. Δεν μας κάνουν χάρη με τις χορηγίες, αποτελεί πρώτιστη κοινωνική τους υποχρέωση.
Εναπόκειται στο χαραχτήρα και στη στιβαρότητα των ντόπιων πολιτικών να μπορέσουν να διαχωρίσουν τη χορηγία από τις προβλέψεις του Νόμου, οι οποίες πρέπει εξίσου αυστηρά να εφαρμόζονται για χορηγούς και μη χορηγούς. Η αέρια ρύπανση δεν γιγαντώθηκε στο Βόλου επειδή η ΑΓΕΤ χρηματοδοτούσε τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά γιατί ορισμένοι πολιτικοί μπέρδεψαν το ποδόσφαιρο με την αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία των τοπικών βιομηχανιών. Πράγματα αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα.
Μας ικανοποίησε το γεγονός ότι η θέση που δημοσιεύσαμε στην αρχή της εβδομάδας ότι ο διπλασιασμός των δωρεών πρέπει να συνοδευτεί με πολλαπλασιασμό των ελέγχων αλλά και των προστίμων, υιοθετήθηκε από το Νομάρχη Μαγνησίας. Αρκεί αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.
Μόνο ικέτες πολιτικοί θα μπορούσαν να επηρεαστούν από δωρεές επιχειρήσεων και από χορηγίες επιχειρηματιών. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις μεγάλες και ρυπογόνες βιομηχανίες, όλοι οι επιχειρηματίες -και κυρίως οι ντόπιοι- είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν οικονομικά στις υποθέσεις του τόπου που τους ανέδειξε και τους πλούτισε.
Αναρωτήθηκε κανείς από τους ανησυχούντες, αν στο Βόλο θα υπήρχε Καρτάλειο Διδακτήριο, αν δεν υπήρχε Καρτάλης, αν θα υπήρχε Επιμελητήριο με Μέγαρο στη Δημητριάδος, αν δεν υπήρχε Μπιρσίμης και μια σειρά άλλων δημοσίων έργων; Αυτή δεν ήταν οι οικονομικά ισχυροί της εποχής τους;
Οποιος κοντολογίς πιστεύει ότι ο Νομός εξαγοράζεται, και μάλιστα φανερά, δεν δικαιούται να υπηρετεί τους θεσμούς. Οποιος νιώθει αδύναμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου, καλό είναι να μην ασχολείται με τα κοινά. Δεν μας φοβίζουν τα όσα γίνονται στο φως της ημέρας, αλλά τα όσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην των πολιτών.
Όταν ο πολίτης αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα γνωρίζουν τις χορηγίες, θα έχουν δυο φορές τα μάτια τους ανοιχτά. Ελεγχος κοινωνικός και πολιτικός χωρίς ιδεοληψίες και με προμετωπίδα τα συμφέροντα του τόπου. Αλλωστε, αν κλείσει μια βιομηχανία που ρυπαίνει, δεν θα χαθούν οι χορηγοί, αν εν τω μεταξύ δεν έχει χαθεί κάθε έννοια κοινωνικής ευθύνης.
Ο ισχυρισμός, γιατί να προσφέρουν οι βιομηχανίες αν δεν κερδίσουν κάλυψη και ασυδοσία, είναι κενός περιεχομένου, όσο ισχύει η παράμετρος της πολιτικής ευθύνης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις με τις χορηγίες κερδίζουν και φορολογικά και σε επίπεδο επιχειρηματικής εικόνας κέρδη αρκετά σημαντικά, που δεν είναι ανάγκη να συμπληρώνονται από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος προκειμένου να αυξηθούν περισσότερο τα ήδη μεγάλα τους κέρδη. Αλλά είπαμε ότι αυτό αφορά στο μέγεθος των ντόπιων πολιτικών και όχι τις προθέσεις των εταιριών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου