ΤΟΠΙΚΑ

«Στείλτε στρατό στο Αφγανιστάν»

στείλτε-στρατό-στο-αφγανιστάν-851206

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε προχθές στο Αφγανιστάν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, με σκοπό να πιέσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.
Η Αμερικανίδα υπουργός επισκέφθηκε στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στο πάλαι ποτέ προπύργιο των Ταλιμπάν, την Κανταχάρ του Νότιου Αφγανιστάν. «Ειλικρινά ελπίζω ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τη συνεισφορά τους σε στρατό, ενώ πρέπει να τονίσω ότι χρειάζονται κι άλλες αφγανικές δυνάμεις», είπε η κ. Ράις. Την ίδια ώρα, άκαρπες απέβαιναν οι προσπάθειες των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που συναντήθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, να φθάσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από μέρους των κρατών-μελών για την αποστολή δυνάμεων. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενο διχασμό της συμμαχίας, μεταξύ χωρών «πρόθυμων να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την προστασία της παγκόσμιας ασφάλειας και εκείνων που δεν είναι πρόθυμες», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, παραδέχθηκε μεν ότι η αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα απαιτεί επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, διαφώνησε δε με τις εκτιμήσεις του κ. Γκέιτς για ενδεχόμενο διχασμό του ΝΑΤΟ σε κράτη-μέλη «δύο ταχυτήτων», ανάλογα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την πρόθεσή τους να πολεμήσουν.
Την ίδια ώρα, η κ. Ράις απέρριπτε διαρρήδην εκτιμήσεις ανεξάρτητων ινστιτούτων μελετών, που θέλουν το Αφγανιστάν να απειλείται να καταστεί «κράτος ταραξίας», τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος». «Αυτός είναι μακρύς πόλεμος, στον οποίο οι τρομοκράτες δεν θα ηττηθούν γρήγορα», είπε η Αμερικανίδα υπουργός.
Η επίσκεψη των δύο υπουργών στο Νότιο Αφγανιστάν υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για την αποστολή στο Αφγανιστάν, αλλά και την ανησυχία των ανωτάτων κλιμακίων της συμμαχίας για την έξαρση της βίας στη χώρα. Το 2007 υπήρξε το αιματηρότερο έτος στο Αφγανιστάν από το 2001, με 6.500 νεκρούς, οι περισσότεροι από αυτούς αντάρτες των Ταλιμπάν.
Η επίσκεψη των υπουργών στην Κανταχάρ δεν είναι κοινό φαινόμενο. Ο κ. Μίλιμπαντ εξήγησε ότι η πόλη επελέγη για την «εμβληματική φύση της Κανταχάρ, ως ιστορικού προπύργιου των Ταλιμπάν». Παρ’ όλα αυτά, η κ. Ράις και ο Βρετανός ομόλογός της δεν απομακρύνθηκαν από την καλά προστατευμένη αεροπορική βάση στα περίχωρα της πόλης, όπου συναντήθηκαν με 200 στρατιώτες της Συμμαχίας.
Λίγο αργότερα, οι δύο ΥΠΕΞ μετέβησαν στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Καρζάι, από τον οποίο ζήτησαν να συναινέσει στο διορισμό υπάτου αρμοστή του ΟΗΕ, που θα συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση και ανοικοδόμηση της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου