ΤΟΠΙΚΑ

Στα χνάρια του “Σινέ – Μεσόγειος”

στα-χνάρια-του-σινέ-μεσόγειος-851206

Η πολυβραβευμένη ταινία “4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες” θα προβληθεί αύριο στις 9 το βράδυ στο πλαίσιο του “Σινέ-Μεσόγειος” που “φιλοξενείται” στον ανακαινισμένο χώρο του “Αχίλλειον” με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου. Η ταινία, ρουμάνικης παραγωγής 2007, που θα προβληθεί αύριο προς χάρη των φίλων του σινεμά, έχει αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών. Το έργο παρουσιάζεται σε : Σκηνοθεσία: Cristian Mungiu Σενάριο: Cristian Mungiu Φωτογραφία: Oleg Mutu Μοντάζ: Dana Bunescu Ήχος: Constantin Fleancu Κοστούμια: Dana Istrate Ερμηνεύουν: Anamaria Marinca (Οτίλια), Laura Vasiliu (Γκαμπριέλα), Vlad Ivanov (Μπέμπε), Alexandru Potocean (Άντι), Ion Sapdaru (Δρ. Ρούσου), Teodor Corban (ρεσεψιονίστας), Tania Popa (ρεσεψιονίστρια), Cerasela Iosifescu, Doru Ana (Μπενζανίρουλ), Eugenia Bosânceanu (μητέρα του Μπέμπε), Marioara Sterian (Αντέλα), Mihaela Alexandru (Ντανιέλα), Constantin Bojog (Μάρτου), Georgeta Paduraru Burdujan (Αλντέα) Παραγωγή: Cristian Mungiu, Oleg Mutu, Alex Teodorescu
Η ταινία του Κριστιάν Μουνγκίου με την αφοπλιστική της απλότητα σήκωσε το 2007 για λογαριασμό της Ρουμανίας το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Η ιστορία ξετυλίγεται στο γκρίζο σκηνικό των εργατικών κατοικιών μιας ρουμανικής πόλης, κάπου στα τέλη της κυριαρχίας Τσαουσέσκου. Κεντρικές ηρωϊδες δύο φοιτήτριες, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η έκτρωση θεωρείται παράνομη, οπότε πέφτουν στα χέρια ενός εκβιαστή «γιατρού», που εκμεταλλεύεται σεξουαλικά την ανάγκη τους. Η υπέρτατη δοκιμασία της φιλίας των δύο νεαρών γυναικών καταλαμβάνει το πρώτο πλάνο. Σε δεύτερο πλάνο σκιαγραφείται ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα ενός παρακμασμένου καθεστώτος. Μια ταινία αργών ρυθμών και ηχηρών σιωπών, με τις δύο πρωταγωνίστριες να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.
Η ταινία που θα προβληθεί αύριο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Χουβαρδάς στο “CINEMAD”: “ Η ταινία έπεσε σαν κεραυνός στο Φεστιβάλ των Kαννών. Η επιβράβευση ήρθε με τον δικαιότατο Χρυσό Φοίνικα, κόντρα σε κολοσσούς της Έβδομης Τέχνης. Ο Κριστιάν Μουνγκίου ρίχνει μια μελαγχολική ματιά πάνω στην σκληρότητα της καθημερινής ζωής. Εκθέτει μια κοινωνία χωρίς διεξόδους. Δείχνει τις δύο νεαρές πρωταγωνίστριες έτοιμες να υποστούν οποιουδήποτε είδους ταπείνωση. Εκφράζει με τον πλέον παράδοξο τρόπο τη δίψα για ζωή, την ώρα που το σκηνικό εξαθλίωσης δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Ένα συγκλονιστικό δράμα. Ένα έξοχο δείγμα ρεαλιστικού κινηματογράφου, που δεν σ΄ αφήνει ανεπηρέαστο”.

Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ

Η αξεπέραστη σκηνοθετική ματιά του Αλφρεντ Χίτσκοκ καταγράφεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στο “Αχίλλειο” από τη ερχόμενη Τρίτη έως και το Σάββατο στις 9 το βράδυ. Στην “Σκιά των τεσσάρων γιγάντων” (“North by Northwest”) θα “ταξιδέψουν” οι φίλοι του κινηματογράφου, μέσω της διάσημης ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ που παρουσιάζεται σε σενάριο Έρνεστ Λέχμαν, μουσική Μπέρναρντ Χέρμαν, μοντάζ Τζόρτζ Τομασίνι, φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπαρξ και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κάρυ Γκραντ, Έβα Μαρί Σαντ, Τζέιμς Μέισον, Τζέσι Ρόις Λάντις. Ο Χίτσκοκ σκηνοθετεί μια από τις 100 καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του Κινηματογράφου, που χαρακτηρίζεται από συγχρονισμό, σασπένς αλλά και μαύρο χιούμορ.
Ο Κάρι Γκραντ, όπως πάντα ακαταμάχητα γοητευτικός, παίζει τον Ρότζερ Θόρνχιλ, έναν Νεοϋορκέζο διαφημιστή με έντονη κοινωνική ζωή, δύο διαζύγια και μια καταπιεστική μητέρα. Από μια παρεξήγηση, εμπλέκεται σε μια δολοφονία και θεωρείται μυστικός πράκτορας. Από τότε αρχίζει μια ατελείωτη καταδίωξη σε ολόκληρη την Αμερική, από το κτίριο του ΟΗΕ μέχρι το βουνό Ράσμορ, όπου βρίσκονται σκαλισμένες οι προτομές Προέδρων των ΗΠΑ, των «Τεσσάρων Γιγάντων» της ελληνικής απόδοσης του τίτλου. Παντρεύοντας αριστοτεχνικά το χιούμορ με τη δράση, ο Χίτσκοκ δημιουργεί μια ταινία, που φαινομενικά είναι ψυχαγωγική, αλλά σε δεύτερη ή και τρίτη ανάλυση αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο της ψυχροπολεμικής Αμερικής και της άνεσης των μηχανισμών του κράτους να θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό του συμφέροντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου