ΤΟΠΙΚΑ

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΙΚΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι στα καταστήματα

ελεγκτεσ-ικα-σαρωτικοί-έλεγχοι-στα-κα-851206

Για τους ελέγχους δεν είχε καν ειδοποιηθεί η κεντρική υπηρεσία ελέγχων του νομαρχιακού καταστήματος του ΙΚΑ στο Βόλο

Πολυπληθές κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ “σάρωσε “ με ελέγχους το Βόλο.
Επί έξι ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα έκανε φύλλο και φτερό επιχειρήσεις νυχτερινής διασκέδασης, ουζερί, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες, καταγράφοντας σωρεία παραβάσεων ανασφάλιστης εργασίας.
Το πολυπληθές συνεργείο από την Αθήνα έχει την αρμοδιότητα και μπορεί να παρέμβει ανά πάσα στιγμή σε κάθε Νομό για να διενεργήσει ελέγχους για τη μαύρη εργασία.
Για τους ελέγχους μάλιστα και την παρουσία του στο Νομό δεν είχε καν ειδοποιηθεί η κεντρική υπηρεσία ελέγχων του νομαρχιακού καταστήματος του ΙΚΑ στο Βόλο.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν έγιναν γνωστά, καθώς, όπως εκτιμά η τοπική υπηρεσία, η έκθεση πεπραγμένων θα διαβιβαστεί στο Βόλο σε ένα περίπου μήνα.
Εκτιμάται ωστόσο από τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν ότι αναμένονται από τα Κεντρικά αρκετά ειδοποιητήρια με πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Οι έλεγχοι που προηγήθηκαν από τους έξι τοπικούς ελεγκτές πριν από δύο περίπου μήνες πάντως ήταν αποκαλυπτικοί του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή, καθώς καταγράφηκαν δεκάδες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του Ιδρύματος είναι η έκταση της εισφοροδιαφυγής που καταγράφεται μέσα από τους συγκεκριμένους ελέγχους, αλλά και οι τρόποι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα και οι οποίοι “χωλαίνουν” στην έλλειψη προσωπικού.
Κάτω από διαφορετικές συνθήκες η συχνότητα αυτών των ελέγχων θα έπρεπε να είναι η μέγιστη, δυστυχώς όμως ελλείψει ελεγκτών, υποχρεωτικά στις εξορμήσεις λαμβάνουν μέρος κάθε φορά σχεδόν οι περισσότεροι υπάλληλοι που συγκροτούν τα αντίστοιχα συνεργεία.
Στο Νομό Μαγνησίας με τους ελέγχους είναι επιφορτισμένοι έξι υπάλληλοι – ελεγκτές. Ο καθένας έχει την ευθύνη να ελέγξει περίπου 800 επιχειρήσεις.
“Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ Δημ. Κουτσούκος. Όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και να κάνουν οι συνάδελφοι, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν”.
Τα στοιχεία του ΙΚΑ στο Βόλο έχουν καταδείξει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγει, ενώ 4 στους 10 απασχολούμενους υπαλλήλους εργάζονται ανασφάλιστοι.
Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους προβλέπονται τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ το ΙΚΑ αυτομάτως και αναλόγως με την χρονική περίοδο από την οποία εργάζεται ο υπάλληλος, είναι υποχρεωμένο να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο και ο εργοδότης σύμφωνα με το νόμο επιβαρύνεται και αναδρομικά την πληρωμή αυτών των ενσήμων.
“Δεν θέλουμε να φέρουμε κανένα σε δύσκολη θέση τονίζει ο κ. Κουτσούκος, πρόεδρος των εργαζομένων του συλλόγου ΙΚΑ, ούτε ασφαλώς να επιβάλλουμε χρηματικά πρόστιμα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων είναι παράνομη και επιπλέον δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο υπάλληλο κυμαίνεται στα 500 ευρώ και βέβαια το ποσό αυξάνεται κάθε φορά, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ημέρα έναρξης εργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου