ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικο το πλοίο με τους τρεις τόνους κοκαΐνη

βολιώτικο-το-πλοίο-με-τους-τρεις-τόνου-851206

Το παλετοφόρο πλοίο 400 τόνων χωρητικότητας «Αθανάσιος Σ», χρώματος μπλε, που οι Βολιώτες το θυμούνται παροπλισμένο και δεμένο ακριβώς δίπλα από το σιλό του λιμανιού του Βόλου, είναι το πλοίο που μετέφερε ένα από τα μεγαλύτερα φορτία κοκαΐνης παγκοσμίως και το οποίο συνέλαβαν προ τριημέρου οι γαλλικές αρχές ανοιχτά της Δ. Αφρικής.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1970, ήταν μήκους 40 μέτρων και μέχρι το 2005 εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος – Σποράδες, μεταφέροντας προϊόντα καθημερινά, αφού διέθετε και ψυγείο. Ιδιοκτησιακά μέχρι τότε το πλοίο ανήκε στην εταιρία «Σκόπελος Ναυτική Εταιρία» των αδελφών Κώστα και Παναγιώτη Σάββα.
Όταν τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να το πουλήσουν το2005, εμφανίστηκε ο Ν. Κ. ο οποίος είχε γραφείο στον Πειραιά χωρίς όμως να έχει άλλα καράβια και το αγόρασε έναντι 270.000 ευρώ, εξοφλώντας μάλιστα το τίμημα σε ένα εξάμηνο. Στη συνέχεια, όπως δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πλοιοκτήτης Κώστας Σάββας: «Το πλοίο έμεινε παροπλισμένο για ενάμιση χρόνο στο Πέραμα. Προ εξαμήνου άκουσα ότι ο νέος πλοιοκτήτης, που το υπενοικίασε, το δρομολόγησε για Αφρική και εφόσον γνώριζα τις μικρές δυνατότητες του καραβιού, πέρασαν άσχημα πράγματα από το μυαλό μου», τονίζει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις τόνους και 200 κιλά κοκαΐνης μετέφερε το πλοίο και μάλιστα με Έλληνα καπετάνιο και πρώτο μηχανικό. Οι γαλλικές αρχές που το παρακολουθούσαν μήνες ανοιχτά της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, είχαν πληροφορίες από το λιμενικό σώμα ότι η ποσότητα «μαμούθ» θα κατέληγε στην Ευρώπη και τη χώρα μας.
Εκτός από τους δυο Έλληνες στο πλοίο «Τζούνιορ», όπως είχε μετονομαστεί, επέβαιναν και 7 αλλοδαποί.
Μόλις πλησίασαν οι γαλλικές αρχές, έριξαν στη θάλασσα το κοντέινερ με την κοκαΐνη που ήταν συσκευασμένη σε 107 δέματα των 30 κιλών και η αξία της υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το πλήρωμα συνελήφθη, ενώ προσήχθη και ο Έλληνας πλοιοκτήτης.
Ο πλοιοκτήτης που διατηρεί δυο οφ σορ εταιρίες στις νήσους Μάρσαλ το ενοικίαζε από τον Αύγουστο. Οι αρχές αναζητούν και αλλά πλοία, ίσως αλιευτικά από τη Βραζιλία, που μεταφόρτωσαν στο «Τζούνιορ» την κοκαΐνη στα ανοιχτά της Γουινέας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου