ΤΟΠΙΚΑ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Εντοπίστηκαν ακατάλληλα προϊόντα

ελεγχοι-τησ-διευθυνσησ-εμποριου-εντο-851206

Τοξικό βραχιόλι, μπισκότα με ξένα σώματα κολλημένα στην επιφάνειά τους και αλλοιωμένο ρόφημα γάλακτος μακράς διαρκείας για παιδιά εντόπισαν έπειτα από ελέγχους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας.

Στο μεταξύ η υπηρεσία, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γεωργίας, πραγματοποίησαν και συνεχίζουν ελέγχους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ως προς την ποιότητα των οπωρολαχανικών που προμηθεύεται για τη σίτιση των ασθενών του. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν μετά από προφορική καταγγελία της Επιτροπής Παραλαβής του Ιδρύματος ότι ο προμηθευτής των οπωρολαχανικών προμηθεύει το Νοσοκομείο με προϊόντα όχι α’ ποιότητας, όπως ρητώς αναφέρεται στη σύμβαση που έχει υπογράψει.
Εννέα δείγματα διαπιστώθηκαν ως μη κανονικά από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε σύνολο 31 δειγμάτων διαφόρων προϊόντων και ειδών που απέστειλε για ανάλυση η Διεύθυνση Εμπορίου.
Μεταξύ των μη κατάλληλων προϊόντων, μπισκότα στα οποία βρέθηκαν ξένα σώματα κολλημένα πάνω στην επιφάνεια των μπισκότων. Το προϊόν αποκλείεται από την κατανάλωση λόγω ξένων προσμίξεων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Ακατάλληλο βρέθηκε ρόφημα γάλακτος μακράς διαρκείας για παιδιά, το οποίο δεν έχει μικροβιακή επιβάρυνση, εμφανίζει όμως πήγματα λίπους, πιθανόν λόγω μη ενδεδειγμένης επεξεργασίας. Η αλλοίωση αυτή, όπως επισημαίνεται, το καθιστά οργανοληπτικά ακατάλληλο.
Υπόθεση που απασχόλησε τη Διεύθυνση Εμπορίου αφορούσε σε βραχιόλι «BRACELET», το οποίο χαρακτηρίζεται μη κανονικό, επειδή στη συσκευασία του δείγματος δεν αναγράφεται κατά τρόπο ευκρινή και ευανάγνωστο στην ελληνική γλώσσα, η χώρα καταγωγής, ενώ από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι το περιεχόμενο υγρό περιέχει φθαλικό διβουτυλεστέρα σε περιεκτικότητα 45,2% κ.μ., με όριο ταξινόμησης 0,1%. Το προϊόν ταξινομείται ως τοξικό για την αναπαραγωγή, μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, επικίνδυνο για το περιβάλλον και πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς. Στη συσκευασία του δείγματος αναγράφονται οι φράσεις «μη τοξικό» και «το περιεχόμενο του σωλήνα δεν είναι τοξικό».
Η έκθεση εξέτασης και φωτοαντίγραφο του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, διαβιβάστηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να προβεί σε τυχόν δικές της ενέργειες.
Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΜ θα πρέπει να εκτιμηθούν τυχόν κίνδυνοι που προκύπτουν στην περίπτωση θραύσης του εξωτερικού πλαστικού σωλήνα, είτε από τη διαρροή του περιεχομένου του υγρού είτε από την εκτίναξη θραυσμάτων του εσωτερικού γυάλινου σωλήνα.
Επισημαίνει ακόμη ότι παρόλο που τα ψεύτικα κοσμήματα για παιδιά δεν θεωρούνται παιχνίδια και το δείγμα περιέχει ουσία που ταξινομείται ως τοξική για την αναπαραγωγή, η συσκευασία του δείγματος φέρει σήμανση CE, κατά παράβαση των οδηγιών της Ε.Ε. περί παραπλανητικής διαφήμισης.
Μη κανονικά, επίσης, δείγματα βρέθηκαν παραφινέλαιο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι επιβλαβές, ελιές πράσινες που η διάθεσή τους απαγορεύεται στην κατανάλωση, σάλτσα λεμονιού μη κανονικό ως προς την επισήμανση και λουκάνικα ταβέρνας που δηλώνονταν ως «χωριάτικα», ενώ στη σύνθεσή τους βρέθηκαν σειρά συντηρητικών.
Επιπλέον, μετά από σχετικό έγγραφο της Νομαρχίας Πειραιά σχετικά με δείγμα του είδους BANANA CHIPS, προϊόν Φιλιππίνων, το οποίο είχε δεσμευτεί και κρίθηκε μη κανονικό και μη ασφαλές, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου μετέβησαν σε κατάστημα πώλησης ποτών και ξηρών καρπών του Βόλου, το οποίο είχε προμηθευτεί το εν λόγω είδος.
Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι αυτό είχε ήδη καταναλωθεί και ότι το κατάστημα διέθετε το ίδιο προϊόν με διαφορετικούς όμως αριθμούς παρτίδας. Σημειώνεται ότι το αναφερόμενο δείγμα, παραπέμφθηκε από την Νομαρχία Πειραιά στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί ως προς την επικινδυνότητα του για τη δημόσια υγεία.
Η υπηρεσία εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που τυχόν αγόρασαν το συγκεκριμένο είδος να μην προβούν στην κατανάλωση του και να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το προμηθεύτηκαν.
Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν 45 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οκτώ παραβάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου