ΤΟΠΙΚΑ

Κληροδοτήματα στον… πάγο

κληροδοτήματα-στον-πάγο-718652

Αναξιοποίητα ακίνητα και χρηματικά ποσά, τα οποία προορίζονταν για κοινωφελείς σκοπούς και υποτροφίες

Ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις από κληροδοτήματα έμειναν στο πέρασμα πολλών χρόνων να «αραχνιάζουν» σε φακέλους. Διαθήκες που υπομονετικά περιμένουν… να υλοποιηθούν και περιορίζονται σήμερα στο να εκφράζουν τη βούληση του διαθέτη. Μετρητά ή αναξιοποίητα ακίνητα που δεν ακολούθησαν επί δεκαετίες ολόκληρες το δρόμο που έδειξε ο κληροδότης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή 

Μία ατελείωτη λίστα κληροδοτημάτων στη Μαγνησία βρίσκεται στην κατάψυξη. Το μέγεθος των περιουσιών σε μετρητά και ακίνητα παραμένει άγνωστο, λόγω αδυναμίας στελέχωσης και έλλειψης τεχνικής υποδομής, ώστε να γίνει καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προ πολλού διαπιστώσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, καθεστώς σοβαρών καθυστερήσεων και κακοδιαχείρισης γύρω από κληροδοτήματα. Έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, πανελλαδικά, τόσο σε επίπεδο οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών όσο και σε επίπεδο δικαιοσύνης κατέδειξαν ένα καθεστώς ασυδοσίας σε πολλές περιπτώσεις, με παρανομίες και αδιαφάνεια.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί και αποφάσεις που «εύκολα» έδιναν το «πράσινο φως» για διαφορετική αξιοποίηση του ακινήτου, παρά τη σαφή βούληση του διαθέτη για το πώς θα ήθελε να αξιοποιηθεί η δωρεά της περιουσίας του, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές υποτροφίες που κατέληγαν σε «κλειστό κύκλο» υποψηφίων.

Δυσχέρειες του δημοσίου τομέα δεν επιτρέπουν τη γρήγορη εκκαθάριση και αξιοποίηση μεγάλων κληρονομιών. Είτε οι εμπλεκόμενοι σε κάθε κληροδότημα κινούνται με ρυθμούς χελώνας, είτε οι προσπάθειες έχουν εγκαταλειφθεί. Συνέπεια είναι να μην εκτελούνται διάφορα κοινωφελή έργα και σκοποί και να μη χορηγούνται υποτροφίες, παρά τη σαφή βούληση του διαθέτη.

Ενα από τα κληροδοτήματα στη Μαγνησία, το οποίο έχει μείνει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας είναι του καταγόμενου από τη Ζαγορά Καθηγητή Μαιευτικής Δημητρίου Αντωνόπουλου.

Τα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την αναξιοποίητη μυθική -κατά εκτιμήσεις- περιουσία σε καταθέσεις στην Ελλάδα και την Ελβετία, καθώς 14 και πλέον χρόνια μετά το άνοιγμα της διαθήκης δεν έχει γίνει εκκαθάριση του κληροδοτήματος λόγω διαρκών εμπλοκών, είχε προκαλέσει αίσθηση και ερωτηματικά. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό κληροδότημα που «αραχνιάζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης, μόνο στο δικό του δήμο ο κατάλογος των κληροδοτημάτων που παραμένουν ανενεργά είναι μακρύς, ενώ όπως επισημαίνει «οι διαδικασίες είναι τόσο δαιδαλώδεις, που όποιες προσπάθειες για να ξεπεραστούν εμπόδια βρίσκουν διαρκώς «τοίχο».

Η κατάσταση για το τι συμβαίνει με τα κληροδοτήματα σε έναν μόνο δήμο της Μαγνησίας είναι ενδεικτική.

Κληροδοτήματα πρώην δήμου Ζαγοράς

  • Κασσαβέτειο κληροδότημα και Οικοκυρικό Σχολείο Ζαγοράς.

Χορηγεί 20 υποτροφίες σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς, των οποίων ο πατέρας είναι προ της γεννήσεώς τους γραμμένος στα μητρώα αρρένων της τέως κοινότητας Ζαγοράς και εγκατεστημένος στη Ζαγορά. Στην περιουσία του ανήκαν: 250.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, 10.000 μετοχές της Τράπεζας Ελλάδος, κτηριακό συγκρότημα Κασσαβέτειου Παρθεναγωγείου Ζαγοράς.

Σήμερα το Κασσαβέτειο κληροδότημα, μέσα από το οποίο έχουν σπουδάσει γενιές και γενιές από το 1886, σβήνει… Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου τα τρία τελευταία χρόνια δεν δίνονταν μερίσματα – μετοχές από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο που είχε ως ρευστό το 2007 ύψους 350.513 ευρώ να έχει φτάσει σήμερα μόλις στις 18.489 ευρώ.

«Καταστραφήκαμε», είχε πει ο κ. Αντώνογλου το 2011, όταν πήρε θέση στο συμβούλιο του κληροδοτήματος, ζητώντας να μειωθούν οι υποτροφίες και τα κριτήρια να γίνουν πιο αυστηρά. Ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν ήδη αργά. Το 2012 το Κασσαβέτειο διέθεσε 55.671 ευρώ (από το 2007 τα ποσά που διατίθεντο ετησίως ήταν από 48.343 ευρώ έως 68.854 ευρώ) και έκτοτε έμεινε με υπόλοιπο 18.489 ευρώ υπόλοιπο, χωρίς να μπορέσει για το 2013 να διαθέσει καμία υποτροφία.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνογλου, όταν πριν από δύο μήνες έγινε ανακεφαλαιοποίηση για την κατοχύρωση δικαιωμάτων, το κληροδότημα δεν είχε ρευστό. Αποτέλεσμα ήταν από τις 250.000 μετοχές, το Κασσαβέτειο να μείνει με 25.000 μετοχές.

  • Κωλλέτειο Κληροδότημα Ζαγοράς.

Χορηγεί υποτροφίες για κανονικές (προπτυχιακές) σπουδές στο εξωτερικό, σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς (κατόπιν διαγωνισμού). Περιουσιακά στοιχεία: δύο εμπορικά καταστήματα, στη διασταύρωση Ερμού με Καρτάλη.

  • Κληροδότημα Δημ. Πολυμέρη.

Το διαχειρίζεται διαχειριστική επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Χορηγεί υποτροφίες σε αριστούχους αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς. Στην περιουσία του έχει μετοχές, καταθέσεις και τόκοι καταθέσεων, μισθώματα ακινήτων στην Αθήνα.

  • Κληροδότημα Ν. Κρίτσκη.

Το διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας. Χορηγεί υποτροφίες προπτυχιακές σε καταγόμενους από τη Ζαγορά, κατόπιν διαγωνισμού.

  • Κληροδότημα Κιμ. Πανταζόπουλου.

Το διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές ΑΕΙ. Το κληροδότημα είναι ανενεργό.

  • Κληροδότημα Γεώργιου Κανισκέρη.

Παροχή υποτροφίας για αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε άριστο μαθητή του Σχολείου κατ’ εκλογή της κοινότητας και μετά την αποπεράτωση των σπουδών του σε άλλον εκλεγμένο μαθητή και ου το καθεξής.

Ο κληροδότης διέθεσε, επιπλέον, το πρώην σπίτι του στη Μακρυρράχη για αξιοποίηση. Το κληροδότημα είναι ανενεργό.

  • Κληροδότημα Δ. Νάσιου.

Από την αξιοποίηση δύο ακινήτων, παροχή βοήθειας σε φτωχά ορφανά κορίτσια του Πουρίου για να έλθουν σε γάμο, καθώς και σε αναξιοπαθούντες γέρους και φτωχούς που θα κρίνει η Κοινότητα ότι έχουν ανάγκη. Το κληροδότημα είναι ανενεργό.

  • Κληροδότημα Ιωάννου Μυλώπουλου.

Διαχείριση από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο Δημητριάδος. Παροχή ανά έτος τριών υποτροφιών σε μαθητές που φοιτούν στο εκπαιδευτήριο της Ι.Μ. Δημητριάδος και σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου οι υποτροφίες να δοθούν σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς για πανεπιστημιακές σπουδές.

  • Κληροδότημα Δημητρίου Αντωνόπουλου.

Σκοπός η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Στην περιουσία του έχει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και στην Ελβετική Τράπεζα Schweizerische Kreditanstalt. Το κληροδότημα είναι ανενεργό.

Κληροδοτήματα πρώην δήμου Μουρεσίου

  • Κληροδότημα Ιωάννου Βλαμίτσα, έδρα Τσαγκαράδα.

Τα έσοδα προέρχονται από τη μίσθωση γκαρσονιέρας στον Πειραιά. Το ύψος του μηνιαίου μισθώματος ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ. Σήμερα χορηγεί υποτροφία, πενταετούς διάρκειας, σε φοιτήτρια, στην οποία οφείλεται η υποτροφία για το τελευταίο έτος σπουδών. Βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας.

  • Κληροδότημα Φιλίτσας Χριστοπούλου, έδρα Κισσός.

Τα έσοδα προέρχονται από την μίσθωση ξενοδοχείου με την επωνυμία Κισσός, στην Πλατεία Βάθης, στην Αθήνα.

Τα έσοδα κατανέμονται ως εξής:

50% των εσόδων για χορήγηση υποτροφίας σε απόφοιτο Λυκείου, με καταγωγή τα χωριά του Αγ. Δημητρίου και Κισσού, ο οποίος θα εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό λίαν καλώς ή άριστα. Κατά τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχε απόφοιτος που να πληροί τις προϋποθέσεις, που η βούληση της διαθέτιδος ορίζει.

25% των εσόδων για πραγματοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

25% των εσόδων για συντήρηση του πνευματικού κέντρου Φιλίτσας Χριστοπούλου.

Τα έσοδα την τελευταία διετία είναι μηδενικά, λόγω εγκατάλειψης του μισθίου από τον εκμισθωτή.

  • Κληροδότημα Βαρβάρας Μορφίδου, έδρα Μούρεσι.

Τα έσοδα προέρχονται από τη μίσθωση της παλαιάς οικίας στη διασταύρωση των οδών Βλαχάβα και Ανθ. Γαζή, στο Βόλο, και έχουν σκοπό τη συντήρηση του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Μουρεσίου και τη βράβευση των αριστούχων μαθητών.

Οι σκοποί δεν υλοποιούνται, διότι η οικία λόγω παλαιότητας δεν αποφέρει τα έσοδα και αποφασίστηκε η πώληση του ακινήτου με τη μέθοδο της αντιπαροχής, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Κληροδότημα Σοφ. και Ευαγγ. Αχιλλόπουλου.

Βράβευση αριστούχων μαθητών Λυκείου Τσαγκαράδας

  • Κληροδότημα Αχιλλόπουλου, έδρα Αθήνα.

Υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Προβλέπει χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

  • Κληροδότημα Κάγια.

Περιουσία του μισθώματα ακινήτων στην Αθήνα και σκοποί του η κατασκευή έργων στον Κισσό. Το κληροδότημα παραμένει ανενεργό, εξαιτίας του μη ορισμού εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου