ΤΟΠΙΚΑ

Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Θηβών Ιερώνυμος

νέος-αρχιεπίσκοπος-ο-θηβών-ιερώνυμος-851206

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στη διαδικασία που διεξήχθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία του υπουργού Παιδείας.
Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από το μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πιστών που είχαν έρθει απο τη Βοιωτία αλλά και εκείνων που είχαν έρθει από τη Σπάρτη και τη Μονεμβασία, τόπους που διαποίμεναν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.
Η είδηση ότι προηγήθηκε στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών σκόρπισε συγκίνηση, κυρίως στους Βοιωτούς, ενώ οι προερχόμενοι από τη Σπάρτη, ήταν επιφυλακτικοί. Στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος πήρε 33 ψήφους, ο Σπάρτης Ευστάθιος 26, ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος. Παρόντες ήταν 74 αρχιερείς, καθώς ο Κιλκισίου Απόστολος, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παραστεί και να ψηφίσει, δεν πήγε τελικά στη Μητρόπολη.
Νέος αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Ιερώνυμος, με τη δεύτερη ψηφοφορία, και με 45 ψήφους, ενώ ο Σπάρτης πήρε 27 ψήφους και βρέθηκαν 2 λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.
Αμέσως, άναψαν τα φώτα έξω από τη Μητρόπολη και ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου αρχιεπισκόπου.
Στη συνέχεια οι κληρικοί έψαλαν τη “φήμη” του, ενώ ο νέος εψηφισμένος αρχιεπίσκοπος βγήκε από την είσοδο του ναού, πλαισιούμενος από αρχιερείς, ιερείς και πιστούς που τον επευφημούσαν. Κατευθύνθηκε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής πεζή, ανέβηκε στο μπαλκόνι του αρχιεπισκοπικού μεγάρου και ευλόγησε τους πιστούς, ενώ λίγο αργότερα πήγε στο Α Νεκροταφείο και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Η διαδικασία της εκλογής υπήρξε άρτια, όπως αποδεικνύεται και από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν παρών καθ΄ όλη τη διάρκειά της. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η διαδικασία ήταν άψογη. “Η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δίδαξε Δημοκρατία”, είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου