ΤΟΠΙΚΑ

Πυρήνας έκφρασης η “Σκηνή Ερευνας”

πυρήνας-έκφρασης-η-σκηνή-ερευνας-851206

Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί στο πεδίο των θεατρικών τεκταινόμενων της περιοχής η “Σκηνή Ερευνας” του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου που άνοιξε αυλαία με το “Ματωμένο φεγγάρι” της Τες Λυσιώτη. Η ενδιαφέρουσα παραγωγή που παρουσιάζεται από χθες στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, με την προοπτική της παρουσίασης εκτός τοπικών τειχών και απώτερο στόχο τους ομογενείς της Αυστραλίας, αποτυπώνει την πρόθεση των ιθυνόντων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου να δώσουν πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης σε ομάδες με άποψη. Με αφορμή την επανεκκίνηση των παραστάσεων στην Παλαιά Ηλεκτρική, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και την Κυριακή στις 8 μ.μ. οι ιθύνοντες της παραγωγής παραχώρησαν χθες από κοινού συνέντευξη Τύπου, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της προσέγγισης της πολυπολιτισμικότητας. Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Καφρίτσας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην πρόθεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να προωθήσει την δράση της “Σκηνής Ερευνας”, η οποία “μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα πρόταση”, όπως υπογράμμισε. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολος Φοινικόπουλος τόνισε ότι η παρουσία της “Σκηνής Ερευνας” εντάσσεται στο πλαίσιο των αρχικών στόχων της δημοτικής αρχής να αναδείξει το δυναμικό της πόλης, θέτοντας στο επίκεντρο της θεατρικής δράσης διάφορα γεωγραφικά σημεία της πόλης. “Στόχος, είπε ο κ. Φοινικόπουλος, είναι ” να αποτελέσει μια εστία δημιουργίας, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντες του κοινού”.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Σπύρος Μαβίδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στο φετινό έτος Ευρωπαϊκού Πολιτισμικού Διαλόγου, όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να γνωρίσουν την ταυτότητά τους και την ταυτότητα των άλλων λαών, για να υπογραμμίσει ότι “στόχος είναι η “Σκηνή Ερευνας” και το “Ματωμένο φεγγάρι” να γίνουν “ζυμωτήριο” ιδεών για τον διαπολιτισμικό διάλογο ώστε η θεατρική τέχνη να υποδεχτεί καινοτόμες δράσεις”. Ο κ. Μαβίδης χαρακτήρισε το “Ματωμένο Φεγγάρι” ως “κατάθεση ψυχής τεσσάρων γυναικών, οι οποίες συναντώνται με αφορμή το μνημόσυνο της μητέρας τους”.

Οι συντελεστές
Η απόδοση του έργου από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από τέσσερα μέλη της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Μαγνησίας: την Δέσποινα Δήμου, την Σοφία Ηλιάδη, την Ελένη Τσεφαλά και την Μαρία Τσουρέλη. Στόχος τους ήταν να διατηρήσουν τα διαπολιτισμικά στοιχεία, την πολυγλωσσία, την ρυθμολογία και το ύφος του αρχικού κειμένου έτσι όπως έχει καταγραφεί από τη συγγραφέα η οποία ασχολείται κυρίως με ζητήματα που αφορούν την πολυπλοκότητα της πολιτισμικής ταυτότητας.
Η σκηνοθετική επιμέλεια του έργου έγινε από την Μαρία Χαϊντούτη και την Ελένη Τσεφαλά, η σκηνογραφική και ενδυματολογική από τον Κωνσταντίνο Μαγαλιό, οι φωτισμοί από τον Κώστα Π. Τατάκο και η μουσική από τον Γιώργο Ζαγόρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρία Χαϊντούτη, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Δήμητρα Κυρατσούδη και Σοφία Ηλιάδη. Οι τέσσερις ηθοποιοί που ξεδιπλώνουν τα μύχια της ψυχής τους κατέθεσαν τα συναισθήματά τους στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και όπως υπογράμμισαν ήταν καθοριστική η συμπαράσταση των ιθυνόντων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου στην κοινή προσπάθεια. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά ( εκτός Δευτέρας) Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00. Τις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο, τις απογευματινές ώρες, θα λειτουργεί στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής από τις 19.00 έως τις 21.00. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ ισχύουν επίσης εισιτήρια της εργατικής Εστίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου