ΤΟΠΙΚΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Μακριά από τον λιθάνθρακα

κλιματικεσ-αλλαγεσ-μακριά-από-τον-λιθ-851206

Στο πλέον κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, άλλα περιθώρια αναμονής ή αδράνειας δεν χωράνε. Την ώρα όμως που η κατάσταση είναι οριακά αναστρέψιμη, τη νέα «μόδα» για τη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί ο λιθάνθρακας.
Οι επισημάνσεις των ομιλητών της ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Γραφείο του αντινομάρχη Περιβάλλοντος με θέμα τις δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ήταν σαφείς.
Τα διευθυντικά στελέχη της WWF Ελλάς Δημ. Καραβέλλας και της Green Peace Ν. Χαραλαμπίδης έκρουσαν «καμπανάκι» κινδύνου για τον πλανήτη, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ο ενεργειακός σκουπιδότοπος της Ευρώπης.
Η ημερίδα στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άνοιξε με τον χαιρετισμό του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, ο οποίος επισήμανε ότι στο πεδίο των κλιματικών αλλαγών, τη στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες παίρνουν μέτρα νια την ανατροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου, η Ελλάδα συμβάλλει στην παγκόσμια δράση κατά της υπερθέρμανσης της Γης με νέους ανθρακικούς σταθμούς! «Επιχειρείται μια… αμφίβολη στροφή προς τον λιθάνθρακα, παρά το ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στον οικιακό και τριτογενή τομέα, αλλά και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο νομάρχης.
Αναφερόμενος στην περιπέτεια της τοπικής κοινωνίας με τη μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό υπογράμμισε την κάθετη αντίθεση στην κατασκευή του εργοστασίου, ενώ αναφέρθηκε στη «συμμαχία των 7» δήμων και κοινοτήτων της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Αλμυρός.
Ο κ. Παπατόλιας μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία όλων όσοι διαμορφώνουν και αποφασίζουν πολιτικές για την ενέργεια και εξέφρασε την άποψη ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον προτεραιότητα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση –είπε- πρέπει να έχει το ρόλο της, αρκεί η ίδια και οι φορείς της να δεχθούν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όχι απλώς και μόνο για να διεκδικούν συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και για να σχεδιάζουν και να προωθούν σε αποκεντρωμένη βάση και στην τοπική μικροκλίμακα προγράμματα, καινοτομίες και δράσεις που διαμορφώνουν συμπεριφορές και παράγουν αποτελέσματα.»

Δράση και ευθύνες
Ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς Δημ. Καραβέλλας υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που ζητά από όλους να αναλάβουν δράση και τις ευθύνες μας. «Αφορά σε μεγάλο βαθμό την Πολιτεία και την κυβέρνηση, τι είναι διατεθειμένη να κάνει», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν πολύ διαφορετικό τρόπο παραγωγή ενέργειας, «μακριά από τα συμβατικά καύσιμα, τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα -τη νέα μόδα για τη χώρα μας δυστυχώς- και το πετρέλαιο.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ανατρέψιμη, έστω οριακά, αλλά πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε δράση.»

Κακόγουστο αστείο
Ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Green Peace Ν. Χαραλαμπίδης χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει ο πλανήτης.
«Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και τις προβλέψεις για ριζική αλλαγή των οικοσυστημάτων στα μέσα του αιώνα, θα πρέπει να μειώσουμε κατά 50% τουλάχιστον τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προφανώς οποιαδήποτε συζήτηση για καινούργιους σταθμούς λιγνίτη, καινούργιους σταθμούς λιθάνθρακα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο», ανέφερε.
Ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε έξαλλος με την ευκολία που χωροθετούνται σταθμοί λιθάνθρακα σε διάφορα σημεία της χώρας, όταν ανεμογεννήτριες «σαπίζουν» αχρησιμοποίητες. «Αυτό είναι τουλάχιστον παράλογο και θα πρέπει να ανατραπεί. Είμαστε δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν», τόνισε.

«Επιλογές για εξυπηρετήσεις…»
Για ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, μίλησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης και αναφέρθηκε στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για του λόγους σχεδιασμού των επτά νέων λιθανθρακικών μονάδων.
«Με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει το άλμα που χρειάζεται στην τεχνογνωσία, στην πολιτική και στην κοινωνία για να πιάσει τους στόχους της Ε.Ε. για το 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν οι επιλογές που γίνονται σήμερα, που δεν έχουν να κάνουν με πολιτική, αλλά με φίλους και εξυπηρετήσεις, οδηγούν στην εγκατάσταση νέων μονάδων λιθάνθρακα», ανέφερε.
Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στη δυναμική διαδήλωση προ ημερών, στον Αλμυρό τόνισε ότι πρόκειται για μια υγιή αντίδραση, «που δείχνει έμπρακτα αυτό που και εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ο ενεργειακός σκουπιδότοπος της Ευρώπης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου