ΤΟΠΙΚΑ

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Καπνιστές το 30 % των μαθητών

αντικαρκινικη-εταιρεια-καπνιστές-το-30-851206

Η πρωτιά που διεκδικούν οι Έλληνες στο κάπνισμα έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων, καθώς και το γεγονός ότι το 30% των μαθητών ξεκινούν το κάπνισμα από τα 13 τους χρόνια, κατ εξαίρεση δε από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών, ήταν τα δύο βασικά σημεία αναφοράς της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου. Η εκδήλωση με τίτλο “ Κάπνισμα, ένας καθημερινός ανεπιθύμητος σύντροφος” που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και τον 1ο Σοροπτιμιστικό Ομιλο Βόλου, έθεσε στο επίκεντρο τις ποικίλες πτυχές του θέματος, σε συνάρτηση με τον κοινωνικό αντίκτυπο. Αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που παρουσίασε ο κοινωνιολόγος κ. Ντακούμης, όπου διαφαίνεται καθαρά ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της εξάρτησης από το τσιγάρο, το αλκοόλ αλλά και τις ναρκωτικές ουσίες. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη μεταξύ των μαθητών της Α’ Λυκείου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας και όπως επεσήμανε ο κ. Ντακούμης “με δεδομένο το κοινωνικό περιβάλλον και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία είναι ατμόσφαιρα κρίσης θεσμών και αξιών, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης που πλήττει τις πολύ μικρές ηλικίες”.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Χρήστου, Ιατρός Πνευμονολόγος, Γεώργιος Καπότσης, Ιατρός Πνευμονολόγος, Δήμητρα Γεωργουσοπούλου, Ψυχολόγος και Βασίλειος Ντακούμης, Κοινωνιολόγος, αναφέρθηκαν ενδελεχώς στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι το 42% των Ελλήνων είναι ενεργοί καπνιστές. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου κ. Καραγιάννη, εκφράζοντας την στήριξη του Δήμου Βόλου στην ενημερωτική προσπάθεια που καταβάλλεται. Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, ιατρός Γιάννης Κωστής, ανέφερε επιπροσθέτως ότι “παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των καπνιστών, ιδιαίτερα μάλιστα στις νεαρές ηλικίες. Η σύγχρονη εποχή δημιουργεί συνθήκες εξάρτησης, όπως επεσήμανε ο κ. Κωστής για να προσθέσει ότι το τσιγάρο είναι η νούμερο ένα αιτία για την εμφάνιση καρκίνου”.
Αντί άλλου επιλόγου καταγράφεται η εκτίμηση του κ. Ντακούμη ότι “για να αλλάξουν τα υπάρχοντα δεδομένα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή των πάντων, δηλαδή της εκπαίδευσης, του θεσμού της οικογένειας και όλων των υπολοίπων θεσμών ώστε να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό, ποιοτικό κοινωνικό περιβάλλον, προς όφελος των παιδιών και των νέων”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου