ΤΟΠΙΚΑ

“Λευκός καπνός” σήμερα για το νέο Αρχιεπίσκοπο

λευκός-καπνός-σήμερα-για-το-νέο-αρχι-851206

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, μια ημέρα πριν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών.
Ήδη, οι προετοιμασίες στον Καθεδρικό Ναό έχουν ξεκινήσει. Τα έδρανα, η κάλπη και το παραβάν για την ψηφοφορία έχουν στηθεί, ενώ οι ιεράρχες βρίσκονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιεραρχών, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 το απόγευμα.
Νέο Αρχιεπίσκοπο εκλέγουν οι 78 μητροπολίτες, που αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα. Στις εκλογές, όμως, θα ψηφίσουν 75 μητροπολίτες, καθώς τρεις ιεράρχες (οι μητροπολίτες Μαρωνείας Δαμασκηνός, 88 ετών, Λαγκαδά Σπυρίδων, 82 ετών, και Γυθείου Χρυστόστομος, 75 ετών) θα απουσιάζουν λόγο ασθενείας.
Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.
Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.
Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Ελληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η εκλογή διενεργείται σε μία και μόνη συνεδρίαση, η οποία δεν διακόπτεται, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας. Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη. Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.
Στην Ιερά Σύνοδο έχουν στείλει επιστολή ότι δεν θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων, Γυθείου Χρυσόστομος και Μαρωνείας Δαμασκηνός. Ο Κιλκισίου Απόστολος πάντως θα παραβρεθεί και ως γηραιότερος, θα πρέπει να προεδρεύσει, εκτός και αν βρεθεί νομική φόρμουλα.
Σήμερα, το πρωί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών θα τελεσθεί λειτουργία και στις 9 ακριβώς θα κλείσουν οι πύλες του ναού για να αρχίσει η διαδικασία με προσευχή και στη συνέχεια εφόσον διαπιστωθεί η απαρτία καλούνται οι ιεράρχες να ψηφίσουν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον υπουργό, ελέγχει την κάλπη και τη σφραγίζει.
Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται αρχιεπίσκοπος.
Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

Σενάρια
Πάντως, 17 ιεράρχες αποτελούν το μήλον της Εριδος για τους τέσσερις υποψηφίους του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «επιτελάρχες» των υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Μητροπολιτών Σπάρτης, Θηβών, Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος με απευθείας συναντήσεις, συνομιλίες, αλλά και μέσω φίλων και πνευματικών τους παιδιών προσπάθησαν να πείσουν κατ΄ αρχάς τους «αναποφάσιστους» μητροπολίτες, όπως τους Ελασσόνος κ. Βασίλειο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο και Γρεβενών κ. Σέργιο. Ταυτόχρονα προσπαθούν να επηρεάσουν τις ψήφους ιεραρχών όπως: Σάμου κ. Ευσεβίου, Παροναξίας κ. Αμβροσίου , Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κυρίλλου, Παραμυθίας κ. Τίτου, Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνου, Σύρου κ. Δωροθέου, Λαρίσης κ. Ιγνατίου , Δράμας κ. Παύλου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Γουμενίσσης κ. Δημητρίου.
Οι πιο μετριοπαθείς από τους υποστηρικτές, τόσο του Σπάρτης όσο και του Θηβών, αναφέρουν ότι ο καθένας συγκεντρώνει περίπου από 25-28 ψήφους. Και οι πιο ένθερμοι ανεβάζουν τον πήχυ και λένε ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 30 ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δύο υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, εκτιμάται ότι μπορεί να τους στηρίξουν περίπου 10 με 15 ιεράρχες, με πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.
Όσον αφορά το δεύτερο γύρο, πιθανό θεωρείται ο Δημητριάδος Ιγνάτιος να συμμαχήσει με τον Θηβών. Όλα θα κριθούν όμως, εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, από το πόσοι μητροπολίτες θα ακολουθήσουν την επιλογή τόσο του Ιγνάτιου όσο και του Άνθιμου στον δεύτερο και τρίτο γύρο εάν χρειαστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου