ΤΟΠΙΚΑ

Μέσω των ΠΣΕΑ πυροπροστασία στο Ανατολικό Πήλιο

μέσω-των-πσεα-πυροπροστασία-στο-ανατο-719552

Με τους εθελοντές – πολίτες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να καλύψει το κενό που αφήνει ο σταθμός Ε.Σ.Ε.Π.Α Τσαγκαράδας. Βέβαια ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης παραδέχεται ότι οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν ούτε εξοπλισμό ούτε τις απαραίτητες γνώσεις πυροπροστασίας, ωστόσο κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να προστατεύσουν την περιοχή.

Ουσιαστικά φέτος για πρώτη φορά ολόκληρο το Ανατολικό Πήλιο βρίσκεται αθωράκιστο και εκτεθειμένο σε πυρκαγιές. Συνολικά σύμφωνα με τον κ. Αντώνογλου – Κασσαβέτη στην Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι εγγεγραμμένοι περίπου εκατό εθελοντές κάτοικοι των χωριών του Ανατολικού Πηλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνογλου – Κασσαβέτη οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας προσφέρουν σημαντικό έργο, καθώς μόνο για φέτος έχουν σπεύσει για την κατάσβεση τριών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στο Πουρί, στο Χορευτό και στο Ανήλιο. «Η βοήθεια των εθελοντών είναι καθοριστική για την περιοχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός», υπογραμμίζει ο ίδιος παρατηρώντας ότι «για το Δήμο η λειτουργία του Ε.Σ.Ε.Π.Α ήταν ασύμφορη».

Οπως είναι γνωστός έπειτα από εντολή της Κεντρικής Διοίκησης του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, καθώς δεν υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Σ.Ε.Π.Α, μπήκε λουκέτο στον τοπικό σταθμό της Τσαγκαράδας που λειτουργούσε από το 2004 και αριθμούσε 14 μέλη και διέθετε συνολικά 4 οχήματα (2 πυροσβεστικά, 1 διασωστικό παντός εδάφους και ένα όχημα υποστήριξης – πλήρωσης.

Οι εθελοντές Πυροσβεστικού Σταθμού Ε.Σ.Ε.Π.Α. Τσαγκαράδας σχετικά με το κλείσιμο του σταθμού σε χθεσινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, ότι ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου δε νοιάζεται για το «λουκέτο» στο σταθμό για μια σειρά από λόγους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θα έπρεπε όμως να τον νοιάζει, γιατί οι εθελοντές δεν είμαστε κάποιοι ουρανοκατέβατοι. Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι ζούμε εδώ, αγαπούμε τον τόπο, έχουμε μοχθήσει γι αυτόν εκπαιδευόμενοι και αντιμετωπίζοντας μέχρι τώρα πάνω από 160 περιστατικά (πυρκαγιάς, αποχιονισμού, τροχαίων, άντλησης υδάτων κ.α.), όχι μόνο στο ανατολικό Πήλιο αλλά και την Αγριά, τη Σκιάθο, την Μελιβία, τη Χαλκιδική και αλλού, έχουμε βάλει χρήματα από την τσέπη μας, έχουμε αφήσει τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας μες τα μεσάνυχτα κατ’ επανάληψη, έχουμε την αμέριστη στήριξη των κατοίκων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε το έργο 8 χρόνων να γίνει βορά στις προσωπικές σκοπιμότητες κανενός. Η εθελοντική ομάδα που τόσα χρόνια συμβάλει ενεργά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη δημιουργία αντιπυρικής ασπίδας στο Ανατολικό Πήλιο, όχι μόνο δεν είναι ’’παρελθόν’’ αλλά παραμένει αρραγής, ενωμένη και ενεργή. Θεωρούμε πλέον, πως η ευθύνη επαναλειτουργίας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Τσαγκαράδας, εναπόκειται στα χέρια των κατοίκων, των φορέων και των μελών του Δημοτικού αλλά και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της κάλυψης του τραγικού κενού που δημιουργήθηκε σε ένα δήμο με 90% δενδροκάλυψη».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου