ΤΟΠΙΚΑ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ: Σήμερα η απόφαση της ΔΕΗ

εργοστασιο-λιθανθρακα-σήμερα-η-απόφα-851206

Για τέταρτη φορά μετά και την επεισοδιακή αναβολή του περασμένου Σαββάτου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία RWE. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η πρόθεση της ΔΕΗ να δημιουργήσει νέες λιθανθρακικές μονάδες.
Η Μαγνησία συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στην κρίσιμη συνεδρίαση, αναμένοντας εάν ο Αλμυρός θα περιληφθεί στο μνημόνιο συμφωνίας με την RWE ως μία από τις πιθανές περιοχές εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα.
Φορείς και κάτοικοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή. Στη Σούρπη το Γυμνάσιο-Λύκειο έκλεισε χθες, μετά την απόφαση των μαθητών του να προχωρήσουν σε κατάληψη.
Στο μεταξύ ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, μετά τη συζήτηση χθες στη Βουλή ερώτησής του για το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού, δήλωσε: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μου ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου στον Αλμυρό Μαγνησίας».
Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Στ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις της ΔΕΗ, τη στιγμή όμως που από τις 9 Ιανουαρίου 2008 ο Διοικητής της ΔΕΗ έχει εγγράφως ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, τόσο τον κ. Χρ. Φώλια, όσο και τον κ. Στ. Καλαφάτη, ότι «η ΔΕΗ μελετά σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία RWE την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα συνολικής ισχύος 1600 MW. Ως πιθανή θέση εγκατάστασης του σταθμού, μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η Βιομηχανική Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας».
Ο κ. Καρτάλης κατέθεσε το εν λόγω έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής και κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να ενημερώσει επιτέλους τη Βουλή και κυρίως τους πολίτες της Μαγνησίας για το τι ισχύει πραγματικά. Τον ενημέρωσε επίσης για την παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αλμυρό, αλλά και για τη διαφωνία όλων των φορέων της Μαγνησίας και του ζήτησε να σεβαστεί την αναφορά του τόσο στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, όσο και στη νεότερη συζήτηση, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου, αν υπάρχουν αντιδράσεις.
«Στην απάντηση του ο κ. Υφυπουργός δικαιολόγησε τη μη αναφορά του στο έγγραφο της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν αποτυπώνει απόφαση της ΔΕΗ αλλά πρόθεση και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει προθέσεις! Οφείλω όμως να σημειώσω ότι δεσμεύθηκε να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των κατοίκων, δέσμευση που είναι απόδειξη. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι ανοικτό και καμία διαβεβαίωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καρτάλης.
Εξάλλου, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση σχετικά με την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αλμυρό, «η οποία και δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΝ και ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιβαλλοντική τεχνολογία και καινοτομία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ευθύνη, αλλά και συνιστά μέγιστο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών», ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Στ. Καλογιάννης αναφέρει στην απάντησή του, μεταξύ άλλων:
«Στην αρμόδια Διεύθυνση ΕΑΡΘ/ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κατατεθεί φάκελος – αίτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αλμυρό Μαγνησίας».

Μαθητική κατάληψη
Την απόφαση να τοποθετήσουν «λουκέτο» διαμαρτυρίας στο διδακτήριο έλαβαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης.
Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες το πρωί και συζήτησε τις ενέργειες και δράσεις κατά των σχεδιασμών της ΔΕΗ να δημιουργήσει μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό.
Σε ανακοίνωση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:
«Η ΔΕΗ Α.Ε. σε συνεργασία με τον γερμανικό επιχειρηματικό όμιλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RWE επιθυμεί τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ως καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα συνολικής ισχύος 1600 MW.
Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμαρχο Σούρπης κ. Κωνσταντίνο Καραγκιόζογλου για τις ενέργειες της ΔΕΗ, ακολούθησε ψηφοφορία των μαθητών και αποφασίστηκε η κατάληψη του σχολείου μας μέχρι η ΔΕΗ Α.Ε. να δεσμευτεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη δημιουργία του εν λόγω εργοστασίου.
Οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Σούρπης καταδικάζουν την πολιτική δημιουργίας ρυπογόνων βιομηχανιών που συμβάλλουν στην όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Νομού Μαγνησίας. Επιθυμούμε να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε, να μεγαλώσουμε και εμείς τα δικά μας παιδιά στον τόπο μας. Αφήστε μας να ζήσουμε, όπως εμείς θέλουμε!!!»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου