ΤΟΠΙΚΑ

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη

στο-δεύτερο-γύρο-θα-κριθεί-η-μάχη-851206

Τέσσερις μητροπολίτες αναμετρώνται μεθαύριο Πέμπτη για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους Σπάρτης Ευστάθιο και Θηβών Ιερώνυμο, που θεωρούνται και φαβορί, ενώ οι Δημητριάδος Ιγνάτιος και Θεσσαλονίκης Ανθιμος αναδεικνύονται σε «κλειδιά» για το τελικό αποτέλεσμα.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πέντε υποψηφίους, ωστόσο το Σάββατο ξεκαθαρίστηκε ότι ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δεν θα μετάσχει στη «μάχη» της διαδοχής του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Η τελευταία υποψηφιότητα που «έκλεισε» ήταν αυτή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Με την παρούσα κατάσταση, είχα την υποχρέωση να παρακαλέσω τους σεβάσμιους ιεράρχες να εκδηλώσουν, όσοι το επιθυμούν, την προτίμησή τους στην ταπεινότητά μου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο».
Κοινή εκτίμηση, είναι ότι νέος Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς ουδείς από τους τέσσερις υποψηφίους ή από τους δύο επικρατέστερους συσπειρώνει γύρω του περισσότερους από 50 μητροπολίτες.
Αναγκαστικά λοιπόν η εκλογή θα οδηγηθεί στο δεύτερο γύρο. Με τα έως τώρα δεδομένα οι δύο επικρατέστεροι μητροπολίτες για την Αρχιεπισκοπή φέρεται να έχουν με το μέρος τους περισσότερους από 20 μητροπολίτες ο καθένας, έναν αριθμό δηλαδή που θεωρείται ικανός να τους δώσει ώθηση για το δεύτερο γύρο.
Μικρότερος αριθμός μητροπολιτών εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τους άλλους δύο υποψηφίους. Ο καθένας υπολογίζει ότι έχει κοντά του πάνω από δέκα μητροπολίτες, αλλά, όπως εκτιμάται, αυτός θα είναι πιθανότατα ο «μαγικός» αριθμός που θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Εκκλησιαστικές πηγές τονίζουν ότι από τη στιγμή που ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δεν θα είναι υποψήφιος, οι περισσότεροι ιεράρχες που θα τον ακολουθούσαν θα συμπαραταχθούν με τον Δημητριάδος Ιγνάτιο.
Μέχρι στιγμής τόσο από την πλευρά του κ. Ιγνατίου όσο και από την πλευρά του κ. Ανθιμου δεν έχει δοθεί «γραμμή» ποιον να υποστηρίξουν στο δεύτερο γύρο. Το πιο πιθανό είναι η πλειονότητα των «παιδιών» του κ. Ανθιμου, που ανήκουν στο πιο συντηρητικό μπλοκ της Ιεραρχίας, να ψηφίσουν τον Σπάρτης Ευστάθιο.
Ουδείς όμως μπορεί να προδιαγράψει προς τα πού θα κινηθούν οι υποστηρικτές τους ή να αποκλείσει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Μοιραία λοιπόν, οι υποψηφιότητες τόσο του κ. Ανθιμου όσο και του κ. Ιγνατίου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και είναι αυτές που θα… βγάλουν Αρχιεπίσκοπο.

Ροζ καταγγελίες

Εν τω μεταξύ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχεται εκβιασμούς από ανθρώπους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα Έθνος ότι πληροφορήθηκε πώς «κυκλοφορεί φωτογραφία, στην οποία φέρει κοστούμι και συνομιλεί στην παραλία με μια ξανθιά ψηλή γυναίκα».
«Εκεί λοιπόν που θα ήμουν αμυνόμενος και απολογούμενος, επέλεξα να είμαι επιτιθέμενος» τονίζει. Και προσθέτει: «Επαναλαμβάνω, ίχι στο πρόσωπο του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Σπάρτης, όσο στις μεθοδεύσεις κάποιων παραγόντων και προσώπων εδώ, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα με οδηγήσουν αναγκαστικά να ψηφίσω και να στηρίξω την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Σπάρτης, ότι πλέον δεν θα στηρίξω την υποψηφιότητα του Σπάρτης. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου».

Δημοσκόπηση της RASS
Πνευματικό ηγέτη με φανερή ενεργή παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ζητεί η πλειοψηφία των πολιτών από το νέο Αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα με την τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RASS στο διάστημα από 30 έως 31 Ιανουαρίου σε δείγμα 600 ατόμων, για λογαριασμό της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ.
Το 61,1% θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο φανερά παρεμβατικό στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και μόνο το 22% των ερωτηθέντων ζητά ο νέος Αρχιεπίσκοπος να μην ασχολείται καθόλου με τα πολιτικά ζητήματα. Ένα ποσοστό 13,3% θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να επηρεάζει τις εξελίξεις.
Το 37,4% των ερωτηθέντων θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να τολμά να τα βάζει με την πολιτική εξουσία ενώ το 30,4% θέλει να έχει μεν γνώμη αλλά να μη συγκρούεται με την πολιτική εξουσία. Το 31,1% επιθυμεί να περιοριστεί αυστηρά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.
Το 85% των ερωτηθέντων θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να πιστεύει στην προώθηση της ζωντανής και μαχόμενης Εκκλησίας, να έχει αγαθές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ποσοστό 82,2%) και να αναγνωρίζει προβάδισμα στο Φανάρι (ποσοστό 61,1%).
Οι ερωτηθέντες προτιμούν κατά σειρά ως νέο Αρχιεπίσκοπο:
Το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο σε ποσοστό 24,4%
Το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο σε ποσοστό 15,3%
Το Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο σε ποσοστό 11,6%
Το Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο σε ποσοστό 4,9%
Το Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο σε ποσοστό 4,8%
Το Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο σε ποσοστό 1,9% και
Το Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα σε ποσοστό 1,7%. Δεν απάντησε το 32,9% των ερωτηθέντων.
Το 69,9% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου