ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς τη μονιμότητα του δημοσίου

χωρίς-τη-μονιμότητα-του-δημοσίου-851206

Αρση της μονιμότητας σε νεοπροσληφθέντες σε νοσοκομεία, ταμεία και δήμους εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Πρόκειται για το «μοντέλο» που υιοθετήθηκε το 2005 στις ΔΕΚΟ, όταν εντάχθηκαν στον νόμο 3429 που προβλέπει ενιαία οικονομική εποπτεία από το υπουργείο Οικονομίας αλλά και νέους κανονισμούς προσωπικού και λειτουργίας.
Με διάταξη που τώρα συντάσσεται, ο νόμος αρχικά «διευρύνεται» μόνο στο οικονομικό σκέλος του με αρχικό στόχο να παρακολουθούνται οι προϋπολογισμοί και τα οικονομικά αποτελέσματα σε νοσοκομεία, ταμεία και ΟΤΑ και να συγκρατηθεί έτσι η πορεία του δανεισμού τους που σήμερα «πνίγει» το δημόσιο χρέος.
Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία θα προωθήσει άμεσα ή αργότερα ρύθμιση που θα προβλέπει την συνολική «μετάταξη» των νέων εργαζομένων σε καθεστώς ΔΕΚΟ: δηλαδή πέρα από την οικονομική εποπτεία, θα αλλάξουν και οι εργασιακές σχέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση η εποπτεία των παραπάνω οργανισμών θα μεταφερθεί στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ η οποία και αναβαθμίζεται. Το έργο της θα ελέγχεται από διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, που θα συσταθεί με την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «παρακλάδι» στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα που τώρα ολοκληρώνεται και θα παρακολουθεί τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ. Σε αυτό θα καταγράφονται τα οικονομικά στοιχεία, οι επενδύσεις και τα δάνεια των μεγάλων δήμων των νοσοκομείων και των ταμείων, όπως θα προγραμματίζονται στα πολυετή επιχειρησιακά σχέδια που πρέπει να συντάσσουν και θα υπολογίζονται στους ισολογισμούς και στα αποτελέσματα χρήσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος για τις ΔΕΚΟ τέθηκε σε ισχύ το 2005 και μέχρι πρότινος ακόμη εταιρείες του Δημοσίου έκαναν αλλαγές στα επιχειρησιακά τους σχέδια. Ετσι, προτείνεται αρμοδίως να ενταχθούν μεν όλοι στο νέο καθεστώς ώστε να ασκηθεί πίεση για διαφάνεια, αλλά να γίνει η αρχή σταδιακά: να ελεγχθούν τα μεγάλα νοσοκομεία και οι δήμοι σε πρώτη φάση για την αξιοποίηση των δανείων και των επιχορηγήσεών τους και με τη σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων να επεκταθεί σταδιακά το καθεστώς για όλους. Ηδη πάντως έχει ενταθεί η ανησυχία από πλευράς ενδιαφερομένων, με εκπροσώπους των ΟΤΑ να αναρωτιούνται αν η νέα αυτή ρύθμιση θα αποτελέσει την αφορμή για την μη πληρωμή των οφειλών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου