ΤΟΠΙΚΑ

«Μας μισούν, μας μισούν, μας μισούν»

μας-μισούν-μας-μισούν-μας-μισούν-851206

Σάββατο βράδυ, λίγο μετά την έξοδο των καταληψιών «αντιεξουσιαστών» από το κτίριο της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, άκουσα να μιλάει σε ραδιοφωνική εκπομπή ο πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας.
Ήταν ένας συντετριμμένος άνθρωπος που επαναλάμβανε συνεχώς: «Μετά από 36 χρόνια ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, αισθάνομαι ότι έχω αποτύχει».
Ήταν τόσο δραματικός και τόσο αληθινός ο λόγος του, ώστε οι συνήθως λαλίστατοι ραδιοσχολιαστές, είχαν σχεδόν βουβαθεί.
Τον είχαν ρωτήσει για την έκταση των καταστροφών και πού αποδίδει αυτή τη μανία των νέων παιδιών να καταστρέφουν τα πάντα, ακόμη και τον χώρο που τους προσφέρει την δυνατότητα της μέθεξης στη γνώση. Και ο άνθρωπος απαντούσε:
«Γιατί δεν καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω; Με μισούν. Το βλέπω στα μάτια τους. Με μισούν. Όχι ως άνθρωπο. Αλλά ως κομμάτι της πανεπιστημιακής εξουσίας. Όλους μας μισούν. Τους πολιτικούς, εσάς τους δημοσιογράφους, τους οικονομικά ισχυρούς και όλους εκείνους που έχουν βυθισθεί στο κυνήγι του προσωπικού βολέματος, όλους εμάς τους παλιότερους. Έχουμε αποτύχει στα μάτια αυτών των παιδιών. Θα δούμε και τα χειροτέρα, αν δεν κάτσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, εκπαιδευτικοί, να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα. Να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών μας, τον τρόπο εκπαίδευσής τους. Ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και φτάνοντας ως την ανώτατη εκπαίδευση. Να τους δώσουμε πραγματική γνώση, προοπτική και ελπίδα. Ώστε να πάψουν να αισθάνονται ξεκρέμαστα». Και κάθε τόσο επαναλάμβανε:
«Μας μισούν, μας μισούν, μας μισούν και φταίμε όλοι εμείς γι’ αυτό που αισθάνονται. Το καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω»;
Και μαγνητόφωνο να είχα, δεν θα απέδιδα τόσο πιστά ένα μέρος μόνο, ένα ελάχιστο, από το ξέσπασμα αυτού του ακαδημαϊκού δασκάλου. Διότι μίλησε κατ’ ευθείαν στην ψυχή μου.
Όταν τα παιδιά μας παίρνουν το μήνυμα ότι μια αριστούχος αρχαιολόγος για να βρει δουλειά πρέπει να περάσει από το κρεβάτι οποιουδήποτε «πατσά» που αισθάνεται «πασάς», και ότι από πίσω εγώ πάω να βγάλω… την πισίνα -πιθανότατα παράνομη- και το σούπερ αμάξι μου, πουλώντας τις αντιαισθητικές φωτογραφίες της, την μια στην εξουσία και την άλλη στην ανοικτή αγορά των ευπρεπών ηδονοβλεψιών, γιατί αλήθεια δεν θα μας μισούν;
Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε χάσει τον σημαντικότερο πόλεμο, στο κρισιμότερο «εθνικό θέμα» του τόπου, τα παιδιά μας;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου