ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Τα αυτονόητα

Τρισήμισι και πλέον ώρες χρειάστηκαν χθες για να επαναβεβαιωθεί ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ενιαία πρόταση για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Δεκάδες οι μονόλογοι που αναπτύχθηκαν. Κανείς δεν έκανε βήμα πίσω από όσα τουλάχιστον γνωρίζαμε ότι πρέσβευε πριν από αυτή τη σύσκεψη.
Απλά έθεσαν ορισμένες προϋποθέσεις παραπάνω και υπερθεμάτισαν ο καθείς υπέρ της άποψής του φυσικά. Έδωσαν έτσι… το δικαίωμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει μία βαθιά ανάσα και να παραπέμψει την επίλυση του προβλήματος στα αποτελέσματα των μελετών που θα ακολουθήσουν.
Μέχρι τότε τυπικά και οι δύο επικρατέστερες λύσεις (διατήρηση ή νέο δικαστικό) έχουν τις ίδιες πιθανότητες, όπως και η πρόταση για μεταφορά στις δικαστικές φυλακές.
Και λέμε τυπικά γιατί επί της ουσίας φάνηκε ότι η πόλη αποφάσισε να δώσει ήδη διέξοδο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και να απαλύνει τον όποιο προβληματισμό θα δημιουργούσε ειδικά στο οικονομικό επιτελείο η λύση να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο…
“Φτιάξτε μας καλύτερο το υπάρχον” είπαν οι περισσότεροι με επιχειρήματα που βεβαίως σηκώνουν πολύ αντίλογο τόσο επί των τεχνικών θεμάτων, όσο πολύ περισσότερο επί της αντίληψης περί του αστικού πολεοδομικού κέντρου που θα χαθεί, εάν και εφόσον απομακρυνθεί το Δικαστικό Μέγαρο από την καρδιά της πόλης.
Με την ίδια λογική, λέμε εμείς που δεν ανήκουμε στον τεχνικό κόσμο, η Νέα Ιωνία θα πρέπει τώρα να αναιρέσει την παραχώρηση της έκτασης για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, διότι η Ροζού είναι στο κέντρο της πόλης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να παραμείνει στην Κουμουνδούρου.
Αυτό που όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτη στην TRT ότι “υπάρχει ιδιοτέλεια… σε αυτούς που είναι υπέρ της άποψης να ανεγερθεί νέο κτίριο σε οικόπεδο εκτός του κέντρου της πόλης…”. Ακραία άποψη, εκτιμά η υπογράφουσα, εκτός εάν διαθέτει στοιχεία ο κ. Βολιώτης επ αυτού, οπότε είναι υποχρεωμένος να τα δημοσιοποιήσει για να γνωρίσουμε και εμείς.
Διότι αυτό που έγινε ηλίου φαεινότερο είναι ότι στη χθεσινή σύσκεψη οι περισσότεροι δεν είχαν τη διάθεση να κάνουν εχθρούς και να συγκρουστούν με παγιωμένες αντιλήψεις, ενίοτε συντεχνιακές. Σαν αυτή που επικαλέστηκε ο κ. Βολιώτης, λέγοντας ότι η συνέλευση των δικηγόρων κατά 97% αποφάσισε υπέρ της διατήρησης του κτιρίου. Και τι σημαίνει αυτό; Να εισακουστούν οι δικηγόροι και να αγνοηθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστικές αρχές, χρήστες επίσης του κτιρίου… και των υπηρεσιών του;
Μόνο ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος ευθαρσώς μίλησε για την αναταραχή που θα προκληθεί στην οικονομική ζωή των υπηρεσιών που κινούνται γύρω από τα Δικαστήρια, θέτοντας ως θέμα… αυτό που όλοι συζητούν, αλλά κανείς δεν το ομολογεί επισήμως. Ότι δηλαδή δεν είναι εύκολο να ξεσπιτωθούν οι δικηγόροι από τα γραφεία τους, που είναι μέσα στο κέντρο. Και εξαιτίας αυτού… πολύ απλά θα γίνουν νέες προμελέτες για να μελετηθούν τα αυτονόητα. Μόνο που τα αυτονόητα δεν συνάδουν πολλές φορές και με τα σωστά.
ΒΑΣ. ΚΥΡ

Να ψήφιζαν
κιόλας
Δύο φορές ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε πριν την έναρξη του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Η πρώτη στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η δεύτερη στη μνήμη του πρώην δημοτικού συμβούλου Απόστολου Ζάγκα, που έχασε πρόσφατα τη μάχη με το θάνατο.
Η έκπληξη ωστόσο σημειώθηκε αμέσως μετά, όταν ο προεδρεύων Αργύρης Κοπάνας και ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο στην κούρσα διαδοχής για τη θέση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Να ψήφιζαν κιόλας…
Α.Τ.

Τυφλή
εμπιστοσύνη…
Υπεράσπισε τον ειδικό του σύμβουλο Γιώργο Κοσμίδη, ο οποίος προηγουμένως είχε κατηγορηθεί από τον κ. Αντώνη Παππά ότι χρησιμοποίησε ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βάρος των απλήρωτων εργαζόμενων της ΔΗΤΕΒ. Ποτέ δεν εκστόμισε τις βαριές εκφράσεις που του καταλογίζονται, είπε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στο δημοτικό σύμβουλο της ΔΑΣ, που μάλιστα είπε ότι πάνω στα νεύρα μπορώ να τις πω μόνο… ο ίδιος. Αυτό σε απλά ελληνικά εμείς το μεταφράζουμε ως τυφλή εμπιστοσύνη του Αλέκου Βούλγαρη στον συνεργάτη του…
Α.Τ.

Τα πήγε
καλά…
Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατηύθυνε τις εργασίες του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο αντιπρόεδρος του Σώματος Αργύρης Κοπάνας. Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κλήθηκε να πέσει στα βαθιά, μετά το μικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Παπαστεργίου. Στα θετικά του προέδρου της ΟΝΝΕΔ η τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους συμβούλους και οι χαμηλοί του τόνοι, όταν ανέβαινε το θερμόμετρο της συζήτησης…
Α.Τ.

Ετσι θα κάνουν
το ταξίδι;
Η δημοτική αρχή Βόλου στα σοβαρά σκέφτεται να κάνει ταξίδι στην Κολχίδα με την Αργώ και καπετάνιο τον κ. Κούρτη; Δεν υπολογίζουν, αν τώρα που πατάμε στεριά έχουμε διαρροή εγγράφων, όταν θα είναι στην θάλασσα θα έχουν εισροή υδάτων;
Γίνονται ταξίδια με τέτοιο κλίμα αντιπαράθεσης; Ομοψυχία και ομαδικότητα χρειάζεται και αυτό δεν υπάρχει.
Χ.Μ.

Απορία ψάλτου,
βηξ…
Αναρωτιούνται στη δημοτική αρχή Βόλου πώς το έγγραφο του κ. Κούρτη, του διοπτροφόρου Ιάσονα του Βόλου, έφτασε στα χέρια του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μήτρου. Αφού ανακαλύψαμε πώς έφτασε το DVD στα χέρια του Ανδριανού, θα το ανακαλύψουμε κι αυτό.
Χ.Μ.

Επηρεάζουν
εμφανώς
Οι σαφέστατες τοποθετήσεις τόσο του Γιώργου Σούρλα, όσο και του Θανάση Νάκου, υπέρ της επέκτασης του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου, δεν μπορεί παρά να βαρύνουν τις τελικές αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Στελέχη και μάλιστα κορυφαία της κυβερνητικής παράταξης είναι και οι τρεις τους. Δεν μπορεί να τους αγνοήσει ο Τρικαλινός Υπουργός. Κατά συνέπεια έχουμε την εντύπωση ότι η χθεσινή σύσκεψη ήταν για το θεαθήναι. Γιατί όμως οι δύο γνωστοί πολιτικοί να τοποθετηθούν αναφανδόν υπέρ της μίας άποψης, όταν είναι εμφανές ότι η τοπική κοινωνία είναι μοιρασμένη; Εντάξει οι δικηγόροι, πολυπληθής και δυναμική τάξη. Αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι και κυρίως οι συναλλασσόμενοι; Μήπως έπρεπε ν’ αφήσουν και κάποιο παραθυράκι στις τοποθετήσεις τους; Δεν χρειαζόταν τόσο απόλυτες απόψεις.
Χ.Μ.

Μήπως ζούμε
στην Κούβα;
Και στο θέμα του δικαστικού μεγάρου Βόλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τάσος Βολιώτης απέδειξε ότι υπερασπίζει με σθένος τα συμφέροντα του δικηγορικού κλάδου. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές του δικηγορικού συλλόγου Βόλου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος. Σύστημα Φιντέλ Κάστρο δηλαδή.
Χ.Μ.

Παρακάμπτει
τα εμπόδια η ΑΓΕΤ
Από έγκυρες πηγές μαθαίνουμε ότι ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος αναμένεται να δώσει την έγκριση λειτουργίας δια της υπογραφής του. Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση παρακάμπτεται το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής: Θα υπογράψει ο κος Σουφλιάς; Πώς θα αντιδράσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο;
Ερωτήματα βάσιμα με δεδομένες τις εκτεταμένες αντιδράσεις το τελευταίο εξάμηνο.
«Τ»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου