ΤΟΠΙΚΑ

15η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι

15η-γιορτή-τσίπουρου-στο-κατηχώρι-720316

Τα καινούρια αποστάγματα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι παραβρεθούν το Σάββατο 27 Ιουλίου στην 15η Παραδοσιακή Γιορτή Τσίπουρου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Κατηχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς.

Η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι δίνει επίσης την δυνατότητα διασκέδασης και χαράς καθώς μετά την παρασκευή τσίπουρου ακολουθεί πανηγύρι με τη λαϊκή ορχήστρα «Σκαπανείς» που αποτελείται από τους Στέφανο Βάτσιο στο μπουζούκι, Αλέξανδρο Βογιατζή στο τραγούδι, Βαγγέλη Δοδοντζίδη στα πλήκτρα και Μαριαλένα Δούλου στο κανονάκι.

Η περιοχή του Κατηχωρίου είναι γνωστό ότι φημίζεται για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο, αφού από τα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου.

Με την πάροδο των χρόνων οι Κατηχωριώτες εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου τη περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες» ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά σιγά, η τέχνη παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο άρχισε να ατονεί και τελικά να χάνεται.

Η παράδοση που είναι συνώνυμη της αυθεντικής γεύσης διασώθηκε με την βούληση κυρίως των κατοίκων αλλά και των τοπικών αρχών καθώς κάθε χρόνο, το μήνα Ιούλιο, για τη διοργάνωση της Γιορτής Τσίπουρου στην πλατεία του χωριού στήνονται εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου και με τις συμβουλές των ντόπιων γίνεται η παρασκευή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο.

Την διαδικασία αυτή παρακολουθεί ο επισκέπτης που γεύεται παράλληλα το ντόπιο τσίπουρο την ώρα που παρασκευάζεται για να γιορτάσει στη συνέχεια με το γλέντι που ακολουθεί που είναι παραδοσιακό πανηγύρι.

Και φέτος την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου – Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, η Τοπική Κοινότητα Κατηχωρίου και ο Αθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου