ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες «στα δίχτυα» του Ζαχόπουλου

βολιώτες-στα-δίχτυα-του-ζαχόπουλου-851206

Στις μέρες μας δεν υπάρχει ίσως χειρότερη μομφή για κάποιον νεοέλληνα από το να παρουσιάζεται ως συνεργάτης και πολύ περισσότερο ως άνθρωπος του Χρήστου Ζαχόπουλου. Κι όμως στη δυσάρεστη αυτή θέση βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο γνωστοί Βολιώτες, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη και φυσικά χωρίς να είναι ούτε συνεργάτες, ούτε άνθρωποι του παρ΄ ολίγον αυτόχειρα πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η λαϊκίστικη και βαθιά κίτρινη προσέγγιση του ζητήματος Ζαχόπουλου από την πλειοψηφία των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης από την μία πλευρά, και το ανεξέλεγκτο σύστημα Ζαχόπουλου από την άλλη, στάθηκαν οι αιτίες για να μπλεχτούν με τρόπο προκλητικό και άδικο δύο Βολιώτες, ως δήθεν συμμετέχοντες στο στενό κύκλο των ανθρώπων του πρωταγωνιστή της επικαιρότητας το τελευταίο δίμηνο.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα λέγαμε ότι έχει δαιμονοποιηθεί τον τελευταίο καιρό η οποιαδήποτε συμμετοχή των τελευταίων χρόνων – έστω και δια της απλής υπογραφής στήριξης – σε δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ακόμα και για ανθρώπους που δεν γνώριζαν ούτε στην όψη τον κ. Ζαχόπουλο. Στις πιο γνωστές ηλεκτρονικές εκδόσεις (blogs) κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες λίστες ονομάτων ανυποψίαστων ανθρώπων, που εντελώς αναιτιολόγητα παρουσιάζονται ως άνθρωποι του Χρήστου Ζαχόπουλου.
Το κακό δεν άργησε να γίνει και έτσι η Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρά και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Παγωνόπουλος, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, είδαν τα ονόματά τους να φιγουράρουν σε σχετική λίστα, μιας από τις γνωστές διευθύνσεις της μπλοκόσφαιρας το press.gr. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος» στο ALTER, ο οποίος με αφορμή τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Καλλιεργώντας το νου, πολεμάμε την πείνα» ασχολήθηκε επίσης με τις λίστες των ονομάτων ανθρώπων που υπέγραψαν υπέρ των δράσεων της συγκεκριμένης οργάνωσης το 2003.
Για την κυρία Καρρά τα πράγματα είναι σχετικά απλά και εξηγήσιμα, αφού το 2003 ήταν Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας. Η διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ο Χρήστος Ζαχόπουλος ήταν τότε στον Πολιτικό Σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας και πρότεινε τη δημιουργία της συγκεκριμένης οργάνωσης, πράγμα το οποίο δεν είχαμε λόγο να μην αποδεχτούμε. Μπορώ να σας πω ότι υπέγραψα απολύτως ενσυνείδητα. Αν συγκεντρώθηκαν υπογραφές πολιτών και προσωπικοτήτων για την υποστήριξη του εγχειρήματος δεν το γνωρίζω, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζεται» υπογραμμίζει η κ. Καρρά για να συνεχίσει: «Μετά τις εκλογές του 2004 δεν ξανάκουσα κάτι για τη συγκεκριμένη οργάνωση, ούτε ξαναείδα το Χρήστο Ζαχόπουλο. Πάντως, αν τα όσα γράφονται περί χρηματοδότησης της συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. από το υπουργείο Πολιτισμού είναι αληθινά, ασφαλώς υπάρχει ζήτημα προς διερεύνηση».
Αν τα πράγματα είναι απλά για την κ. Καρρά, για το Νομαρχιακό Σύμβουλο Μαγνησίας Γιώργο Παγωνόπουλο είναι αρκετά περίεργα. Ο ίδιος θυμάται: «Το 2003 κατόπιν εξετάσεων είχα εισαχθεί για μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών. Κάποια μέρα μια ομάδα νέων ανθρώπων πέρασε από το Μαράσλειο και ζήτησαν να υπογράψουμε υπέρ των σκοπών της συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο., χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις. Δεν είχαμε λόγο να αρνηθούμε. Υπέγραψαν αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όπως φαίνεται και από τις λίστες που σήμερα δημοσιοποιούνται. Ουσιαστικά πρόκειται για υφαρπαγή της υπογραφής μας, αφού καμία αναφορά δεν έγινε για τους ιδρυτές της οργάνωσης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και τότε και τώρα ήμουν και είμαι δραστήριο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε απ’ ό,τι είδα, οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν αποσπάσει και υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!» τονίζει εμφανώς προβληματισμένος ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο οποίος μελετάει το ενδεχόμενο προσφυγής του στη Δικαιοσύνη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν για τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις ευθύνεται μόνο η βουλιμία των Μ.Μ.Ε για φθηνό εντυπωσιασμό ή και κάποιοι άλλοι ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί εξουσίας. Για παράδειγμα ποιο νομικό πλαίσιο διέπει τη συγκέντρωση υπογραφών καλόπιστων πολιτών, ιδιαίτερα για τόσο ανθρωπιστικά θέματα, τα οποία συγκινούν τον κάθε ενεργό πολίτη και κυρίως τη δημοσιοποίηση των υπογραφών αυτών;
Αλήθεια, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι ο κ. Ζαχόπουλος -όντας στην Αντιπολίτευση- ίδρυε τη μία οργάνωση μετά την άλλη, για να τις ρίξει στη αδράνεια στη συνέχεια, αλλά να τις χρηματοδοτεί αφειδώς με χρήμα του ελληνικού λαού, όταν έγινε στη συνέχεια Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού;
Αν όλα αυτά γινόταν με πολιτικές πλάτες, είναι έγκλημα, αν όμως γινόταν ανεξέλεγκτα, το έγκλημα είναι διπλό. Είναι καθαρή περίπτωση επιζήμιας δράσης εξωθεσμικών κέντρων.
Σας μεταφέραμε σήμερα αυτή τη μικρή πτυχή της «Ζαχοπουλειάδας» με πινελιές τοπικού χρώματος, απλά για να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα της αδιαφάνειας κάθε στιγμή τα πάντα είναι πιθανά και ως εκ τούτου, έστω και αν δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μας, πρέπει να είμαστε περισσότερο καχύποπτοι. Τελικά αυτή και άλλες οργανώσεις χόρτασαν μόνο την πείνα του κ. Ζαχόπουλου και των ομοίων του για εξουσία, χρήμα και ηδονές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου