ΤΟΠΙΚΑ

Δεν κάνει πίσω η ΑΓΕΤ

δεν-κάνει-πίσω-η-αγετ-720388

Ούτε βήμα πίσω δε δείχνει να είναι διατεθειμένη να κάνει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, όσον αφορά τις δύο απολύσεις των χημικών μηχανικών από το εργοστάσιο του Βόλου. Αυτό τουλάχιστον άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί οι εκπρόσωποι της εταιρείας, χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην τριμερή που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, εάν και τυπικά σήμερα αναμένεται η επίσημη απάντηση, πιθανότατα διά υπομνήματος, στη 1 μετά το μεσημέρι σε νέα συνάντηση που θα γίνει στην Επιθεώρηση σε συνέχεια της χθεσινής.

Η άκαμπτη στάση της εταιρείας, έτσι όπως διαμορφώθηκε το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΕΚΒ με τον πρόεδρο Θανάση Παπαδημόπουλο να επικρίνει τη μονομερή απόφαση της εταιρείας και να προαναγγέλλει ότι το ΕΚΒ δεν πρόκειται εφεξής να συμμετέχει στην επιτροπή διαβούλευσης για θέματα που αφορούν την εταιρεία, όσο η ΑΓΕΤ δεν ανακαλεί τις απολύσεις και αρνείται να συζητήσει θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Την ΑΓΕΤ στην τριμερή συνάντηση εκπροσώπησαν από την Αθήνα, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Γιάννης Αγραφιώτης και ο προσωπάρχης στο εργοστάσιο «Όλυμπος» στην Αγριά Απόστολος Κρεμαστάς, που ωστόσο δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, παρά μόνο για να επισημάνουν τις θέσεις της εταιρείας όσον αφορά την επιλογή της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του προσωπικού μέσω του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων με αυξημένα οικονομικά κίνητρα.

Για να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις παραμέτρους – υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγραφιώτης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι που αποχωρούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν βγαίνουν ζημιωμένοι, ενώ ο κ. Κρεμαστάς ήταν εκείνος που ανέφερε ότι η εταιρεία προχωρά σε συνδυασμένες δράσεις, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα δύσκολο οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Η συνέχεια για τη δικαίωση των δύο χημικών μηχανικών, που όπως τονίστηκε χθες τόσο από το ΕΚΒ όσο και από το εργοστασιακό σωματείο, το ΤΕΕ Μαγνησίας αλλά και το δικηγόρο τους, οι απολύσεις τους είναι καταχρηστικές και άδικες, θα δοθεί πλέον δικαστικά, με το νόμο να είναι με το μέρος τους, όπως πολλάκις σημείωσε χθες και ο επόπτης εργασίας Κώστας Μαυρουδής, που κατέβαλε τεράστια προσπάθεια στην πολύωρη διαδικασία, προκειμένου με σαφή επιχειρήματα που αφορούν σε δικαστικά δεδικασμένα και αποφάσεις του Αρείου Πάγου, να πείσει τους εκπροσώπους της εταιρείας να προχωρήσουν στην ανάκληση των απολύσεων.

Δύο φορές μάλιστα ο κ. Μαυρουδής, αφού πρώτα επισήμανε ότι δεν τηρήθηκαν καν κοινωνικά κριτήρια και ότι οι απολύσεις έχουν δυναμιτίσει το κλίμα εργασιακής ειρήνης μέσα στο εργοστάσιο και θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις, πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία των εκπροσώπων της εταιρείας με την ΑΓΕΤ κεντρικά, μήπως και εκμαιεύσουν οποιαδήποτε δέσμευση υπέρ των εργαζομένων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά, αφού η εταιρεία επιφυλάχτηκε επίσημα να απαντήσει σήμερα.

Υπέρ της ανάκλησης των απολύσεων επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης, λέγοντας ότι η τακτική που ακολουθήθηκε από την εταιρεία ήταν πρωτόγνωρη και είχε στόχο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχτούν τετελεσμένα και άφησε αιχμές ότι οι κατευθύνσεις δίνονται από το Κέντρο, ενώ αλληλέγγυο στο πλευρό των δύο απολυμένων μηχανικών ήταν και το ΤΕΕ με τον πρόεδρο της Δ.Ε Σωκράτης Αναγνώστου, που υπογράμμισε ότι η ΑΓΕΤ μπορεί να αναζητήσει κοινωνικούς συμμάχους στους τοπικούς φορείς για να βρει τρόπους στήριξής της, αρκεί όμως να ανακαλέσει τις απολύσεις που έγιναν.

Εκ μέρους των δύο απολυμένων στην τριμερή μίλησε ο δικηγόρος τους Μαργ. Πατσιαντάς, που επέκρινε την εταιρεία, διότι και χθες όπως «ήρθε με άδεια χέρια» στην τριμερή, με επιχειρήματα που δεν πείθουν κανέναν να δικαιολογήσει δύο απολύσεις που είναι καταχρηστικές και επιφυλάχτηκε να καταθέσει επίσης εγγράφως τις επισημάνσεις του, μετά την οριστική θέση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου