ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ Αποτελεσματικότερη πολιτική στην κάθαρση

γιωργοσ-σουρλασ-αποτελεσματικότερη-851206

Αποστάσεις ασφαλείας… κρατά από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα Ζαχόπουλου και Κουκοδήμου ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.
Ο Μαγνησιώτης πολιτικός, έχοντας μεγάλη εμπειρία στον Κοινοβουλευτισμό, σε συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν φοβάται να αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τα αντανακλαστικά που πρέπει μέχρι τώρα, όταν λέει, “περίμενα και περιμένω ταχύτερους ρυθμούς και αποτελεσματικότερη πολιτική στην κάθαρση και εξυγίανση της πολιτικής ζωής”.
Έχοντας πάγια και σταθερή άποψη για τη διαπλοκή, ο Γιώργος Σούρλας μιλάει ευθαρσώς για “επίορκους, αρπακτικά και απατεώνες που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου.
Ζητά από τη Ν.Δ. “επιβολή αυστηρών κυρώσεων χωρίς απολύτως καμία διάκριση λόγω ιδεολογικής, κομματικής ή οποιασδήποτε άλλης σχέσης” και υπογραμμίζει ότι “ το κόμμα που κυβερνά πρέπει να είναι υποδειγματικά αυστηρό στους δικούς του ή στους φερόμενους ως ημέτερους”.
Δεν παραβλέπει τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και θεωρεί ότι οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ παραμείνει ενωμένο μετά τις ευρωεκλογές.

Είναι απαράδεκτο ορισμένοι επίορκοι, αρπακτικά και απατεώνες να ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου τονίζει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

-Κύριε Πρόεδρε, είστε από τους παλαιότερους κοινοβουλευτικούς, που εάν μη τι άλλο πολλές φορές έχετε υψώσει “φωνή” ακόμη και στο ίδιο σας το κόμμα. Ο χειρισμός της υπόθεσης Κουκοδήμου δεν αφήνει πολλά κενά; Αποτελεί δικαιολογία η επίκληση της απειρίας -εάν αποδειχθεί – ότι ο βουλευτής Πιερίας πράγματι έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή;
Οι θέσεις μου παραμένουν αταλάντευτα σταθερές. Διερεύνηση όλων των υποθέσεων σε βάθος που έχουν σχέση με κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και της εξουσίας. Επιβολή αυστηρών κυρώσεων χωρίς απολύτως καμία διάκριση λόγω ιδεολογικής, κομματικής ή οποιασδήποτε άλλης σχέσης. Το κόμμα που κυβερνά πρέπει να είναι υποδειγματικά αυστηρό στους δικούς του ή στους φερόμενους ως ημέτερους. Η εκλογική βάση της Ν.Δ. είναι δυσαρεστημένη και απαιτεί το συντομότερο δυνατό να τεθεί οριστικό τέρμα σε καταστάσεις και φαινόμενα που την ντροπιάζουν.

-Δυστυχώς το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ νοσηρό. Δημιουργείται η αίσθηση ότι στην υπόθεση Ζαχόπουλου υπάρχει ακόμη μεγάλη “ουρά”. Αισθάνεστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η Κυβέρνηση;
Χρόνια τώρα είναι νοσηρό και βαρύ το κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας για πράξεις και παραλείψεις. Η ευθύνη όμως ανήκει κυρίως σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που αντί να πατάξουν στην γένεσή τους, ενθαρρύνουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Από την κυβέρνηση περίμενα και περιμένω ταχύτερους ρυθμούς και αποτελεσματικότερη πολιτική στην κάθαρση και εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε αν κάνουμε πράξη τις διακηρύξεις και τις παροτρύνσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

-“Εμείς αποκαλύπτουμε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπταν” αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα κυβερνητικών αξιωματούχων. Αρκεί αυτό τελικά για να βγάλει από τη δύσκολη θέση μία Κυβέρνηση μόλις τεσσάρων μηνών;
Η διαφθορά και η διαπλοκή έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις και επιδημική μορφή. Τη βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και τους χώρους της κοινωνίας. Το θέμα δεν είναι πώς θα βγει η κυβέρνηση από μία δύσκολη θέση ή πώς θα αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη η αντιπολίτευση. Από την αντιπαράθεση αυτή το μόνο που προκύπτει είναι επιβλαβείς επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα, που βρίσκεται ήδη σε μεγάλη κρίση. Πιστεύω ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με συνεννόηση, συνεργασία, αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι πλέον εθνική υπόθεση πρώτης, άμεσης προτεραιότητας. Είναι απαράδεκτο ορισμένοι επίορκοι, αρπακτικά και απατεώνες να ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

-Είχατε αναλάβει και παλαιότερα πρωτοβουλίες ώστε ο ρόλος των ΜΜΕ να είναι διακριτός. Η διαμάχη στο χώρο των ΜΜΕ, που ζούμε το τελευταίο διάστημα, ενισχύεται από την υποχώρηση της πολιτικής;
Οσο τα ΜΜΕ θα βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματιών, εργολάβων δημοσίων έργων, προμηθευτών του δημοσίου, όσο οι πολιτικοί θα ανέχονται αυτή την κατάσταση, θα διαπλέκονται ποικιλοτρόπως μαζί τους, όσο οι δημοσιογράφοι θα απομακρύνονται από το λειτούργημά τους και θα καθίσταται φερέφωνα οικονομικών παραγόντων και πολιτικών δυνάμεων, οι προοπτικές που διαγράφονται θα είναι δυσοίωνες.

-Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες τιμωρούν και τους δύο φορείς του δικομματισμού. Μήπως τελικά οι πολίτες αναζητούν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης;
Κατά το παρελθόν οι δημοσκοπήσεις (διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την φερεγγυότητα των δημοσκοπήσεων) κατέγραφαν απόρριψη του δικομματισμού. Οι τελευταίες όμως εκλογές διέψευσαν τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι τα μεγάλα κόμματα πρέπει να αγνοούν την δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά αντίθετα οφείλουν να βελτιώνουν την πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει συνεχώς να αναπροσαρμόζει την πολιτική της προς την κατεύθυνση εδραίωσης κράτους με κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη των πολλών, των οικονομικά αδυνάτων.

-Υπάρχει όμως, κύριε Πρόεδρε, χώρος για δημιουργία «τρίτου πόλου»;
Στη Δημοκρατία υπάρχει πάντα χώρος για την εμφάνιση νέων πολιτικών φορέων για την ανάδειξη και ενίσχυση υπαρχόντων αλλά και ενδεχόμενο καταποντισμού. Με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται η δημιουργία «τρίτου πόλου», εκτός αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, που εκτιμώ ότι δεν θα γίνει πριν τις ευρωεκλογές.

-Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 76% των πολιτών είναι δυσαρεστημένο από την οικονομική κατάσταση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις αλλαγές που προωθεί για το ασφαλιστικό. Υπάρχει τελικά συνταγή ανάκαμψης;
Θα επαναλάβω ότι δυσαρέσκειες υπήρξαν και πριν από τις εκλογές και, κατά τις δημοσκοπήσεις, που μάλιστα κατά τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, είχαν τέτοιες διαστάσεις που απειλούταν η Ν.Δ. με συντριπτική ήττα. Όμως η ετυμηγορία των πολιτών ανέδειξε και πάλι κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο λαός έχει να επιλέξει, όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και στην πολιτική, το καλύτερο και αυτό το προσφέρει η Ν.Δ.

-Κύριε Πρόεδρε, η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε ένα μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη, το Μακαριστό Χριστόδουλο. Για τη Μαγνησία η απώλεια διπλή. Οι περισσότεροι μιλάνε για “τέλος εποχής”, αφού ο Μακαριστός άνοιξε με ένα ξεχωριστό τρόπο την Εκκλησία στην κοινωνία…
Εμείς στη Μαγνησία που βιώσαμε το έργο του, τον αγαπήσαμε, τον πιστέψαμε, τον θαυμάσαμε και τον αποχαιρετήσαμε με πόνο ψυχής. Πρέπει όμως να πούμε ότι στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία μας, τα θεμέλια που κράτησαν το οικοδόμημα 20 και πλέον αιώνες τα έθεσε ο αρχηγός της, ο Χριστός. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος προώθησε και αξιοποίησε αξιοθαύμαστα αυτές τις βάσεις και κατευθύνσεις. Για τον νέο Αρχιεπίσκοπο με αυτές τις παρακαταθήκες διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για την Εκκλησία μας.

Και μία ερώτηση που αφορά στην πρόσφατη σκληρή σύγκρουσή σας με το Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια. Ηταν μία κόντρα για το “πάπλωμα”, όπως εκτιμούν ορισμένοι, ή πραγματικά δεν σας αρκούν οι εξηγήσεις που έδωσε επίσημα το Υπουργείο Εσωτερικών;
Δεν μου αρκούν, όπως και για κάθε σκεπτόμενο άτομο, διαδικασίες που ενώ αφορούν σε όλους τους πολίτες, όπως οι προσλήψεις, να γίνονται εν κρυπτώ, να γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων, συναλλαγών, προσωπικών εξυπηρετήσεων, ανίερων συμμαχιών, όπως είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στο σύντροφό του Νομάρχη. Δεν μου αρκούν εξηγήσεις που δεν πείθουν και τον πιο καλοπροαίρετο. Κανέναν δεν μπορούν να πείσουν ότι έπραξαν το καθήκον τους, όταν τα περί προσλήψεων δεν έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό δια του Τύπου αλλά επιλεκτικά μόνο σε ορισμένους. Άλλωστε με όσα προτείνει πρόσφατα η ΝΑΜ για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για παρόμοιες προσλήψεις, αποτελούν δικαίωση των δικών μου επισημάνσεων.

-Θα αντιδρούσατε με τον ίδιο τρόπο, εάν ο Νομάρχης ανήκε στο δικό σας πολιτικό χώρο και εν κατακλείδι… όταν οι συγκρούσεις παίρνουν ένθεν και ένθεν προσωπικά χαρακτηριστικά, μπορεί να ωφεληθεί η Μαγνησία;
Δεν είναι εύστοχο το ερώτημα, γιατί είναι γνωστό ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξα ιδιαιτέρα επικριτικός για τον Υπουργό Εσωτερικών, που και φίλος μου είναι και ομοϊδεάτης. Εγώ έκανα το κοινοβουλευτικό μου καθήκον. Τον προσωπικό χαρακτήρα, και μάλιστα με πρωτοφανή υβριστικό τρόπο, τον έδωσε ο Νομάρχης. Η Μαγνησία δεν έχει ανάγκη μόνο από πρωτοβουλίες και συνεργασίες για προώθηση έργων, αλλά και από εκπροσώπους με νηφαλιότητα, ισορροπημένες συμπεριφορές και πολιτισμένο ύφος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου