ΤΟΠΙΚΑ

Νίκη στην μάχη κατά του λιθάνθρακα

νίκη-στην-μάχη-κατά-του-λιθάνθρακα-851206

Η υπόθεση «λιθάνθρακας» δεν έκλεισε για τον Αλμυρό… Μετά από βίαια επεισόδια και συμπλοκή εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ αναβλήθηκε για τρίτη φορά.

Η συνεδρίαση χθες το πρωί του Δ.Σ. της ΔΕΗ με αντικείμενο την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας με την RWE για την κατασκευή δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο τον λιθάνθρακα σημαδεύτηκε με σοβαρά επεισόδια. Κάτω από τις μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν, μέλη του Δ.Σ. διαβεβαίωναν προφορικά ότι καμία αναφορά σε περιοχές δεν γίνεται τελικά το μνημόνιο. Όλα πάντως παραμένουν ανοιχτά έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε συγκαλείται πάλι σε συνεδρίαση η διοίκηση της Επιχείρησης.
Κάθε διαδικασία σταμάτησε, όταν ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας υπέστη καρδιακό επεισόδιο, υπό το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης, στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου περίπου 1.000 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συνεδρίαση.
Παρόντες στην επεισοδιακή συνεδρίαση ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, οι δήμαρχοι Σούρπης Κ. Καραγκιόζογλου και Σηπιάδος Στ. Βακούλας.
Οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας, οι οποίοι μετέβησαν χθες στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα με αίτημα την απαλοιφή από το μνημόνιο του Αλμυρού ως πιθανής περιοχής εγκατάστασης της μονάδας λιθάνθρακα, κατάφεραν να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρησης μετά το «ντου» στα γραφεία δεκάδων εξαγριωμένων εργαζομένων.
Ο νομάρχης δέχθηκε την… προσωπική επίθεση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλου, ο οποίος τον κάλεσε να εξηγήσει το λόγο μετάβασης του ίδιου και εκπροσώπων της Μαγνησίας στην Αθήνα, θεωρώντας ότι αρκούσε η διαβεβαίωση που έδωσε προ ολίγων ημερών ότι η μονάδα δεν θα εγκατασταθεί στον Αλμυρό, μετά τη δεδηλωμένη αντίδραση του νομού.
Ο κ. Παπατόλιας ωστόσο εξήγησε πως τίποτε δεν έκλεισε για τη Μαγνησία, από τη στιγμή που θα υπήρχε μνεία του Αλμυρού στο μνημόνιο με την RWE.
Η συζήτηση μεταξύ του προέδρου της ΔΕΗ, του νομάρχη, του δημάρχου Αλμυρού και του Κ. Καρτάλη εξελίσσονταν υπό το κλίμα έντασης και πιέσεων που ασκούσαν από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι διαδηλωτές, ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας που ανοίγει στην ουσία, όπως διαμαρτύρονται, «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση της κοινωφελούς επιχείρησης.
Και ενώ οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας ζητούσαν να εξαιρεθεί ο Αλμυρός από το μνημόνιο συμφωνίας, η πληροφορία ότι ο υποδιοικητής του Α.Τ. Ομόνοιας υπέστη καρδιακό επεισόδιο διέκοψε κάθε διάλογο.

Συμπλοκή
Σε τεταμένο κλίμα επιχείρησε χθες στις 10 το πρωί να ξεκινήσει τη συνεδρίαση, που είχε αναβάλει την περασμένη Τρίτη λόγω του πένθους για τον Αρχιεπίσκοπο το Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης, διαμαρτυρόμενοι για το «ξεπούλημα» της Επιχείρησης.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν δύο φορές την είσοδο των εργαζομένων, με ρίψη χειροβομβίδων κρότου και δακρυγόνων επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος.
Οι συνδικαλιστές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο κτίριο, κατευθυνόμενοι στον όγδοο όροφο, στα γραφεία συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά την εισβολή των δεκάδων εργαζομένων επετράπη η είσοδος των εκπροσώπων της Μαγνησίας στα γραφεία.
Λόγω της έντασης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας που ήταν παρών, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε επειγόντως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό.
Υπό την πίεση των αντιδράσεων η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ αναβλήθηκε. Το θέμα της επικύρωσης του μνημονίου συνεργασίας επανέρχεται στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη συνεδρίαση της διοίκησης.

Κακοί χειρισμοί
Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αναμονή, δήλωσε στον «Τ» μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΔΕΗ ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το στέλεχος της αστυνομίας.
Εντύπωση, όπως είπε, προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το Δ.Σ. της ΔΕΗ χειρίστηκε την υπόθεση και παρατήρησε ότι υπήρχε έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των μελών του Δ.Σ.
Όλα αυτά που συνέβησαν, σύμφωνα με τον νομάρχη, ήταν απόρροια των κακών χειρισμών εκ μέρους της ΔΕΗ.
Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ. είχαν πλήρη άγνοια για το τι είχε συμβεί, θεωρώντας ότι οι εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας βρίσκονταν εκεί για να στηρίξουν τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ. Όμως στόχος της παρουσίας τους, όπως εξήγησαν, ήταν να απαλειφθεί από το μνημόνιο η αναφορά στην περιοχή του Αλμυρού και όχι να ακυρωθεί η όποια συμφωνία με τη γερμανική εταιρία.
Ο νομάρχης, όταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ του απευθύνθηκε προσωπικά για το λόγο που μετέβη στην Αθήνα από τη στιγμή που είχε αναλάβει τη δέσμευση, απάντησε στον κ. Αθανασόπουλο ότι η υπόθεση θα θεωρηθεί λήξασα, εάν υπάρξει διαβεβαίωση ότι ο Αλμυρός θα είναι εκτός του μνημονίου.

Τίποτε δεν έληξε
Τα επεισόδια έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ περιέγραψε ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος. Ένταση, φωνές και συμπλοκή μεταξύ των εργαζομένων και των ΜΑΤ βρίσκονταν για αρκετή ώρα σε εξέλιξη. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, όμως 150 άτομα περίπου έσπασαν την πόρτα και εισήλθαν στο κτίριο.
«Για εμάς τίποτε δεν έχει λήξει ακόμη», δήλωσε ο κ. Χατζηκυριάκος. Μέλη του Δ.Σ. ακούστηκαν να λένε ότι ο Αλμυρός δεν θα συμπεριληφθεί στο μνημόνιο. «Όμως από τη στιγμή που έχει στοχοποιηθεί ο Αλμυρός, ακόμη και αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό το μνημόνιο, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε. Μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τροποποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία, γι’ αυτό θα παρακολουθούμε το θέμα με άγρυπνο μάτι.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου