ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» παράπλευρων λουκέτων

τσουνάμι-παράπλευρων-λουκέτων-720494

«Τσουνάμι» παράπλευρων λουκέτων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, που περιμένουν μία Κυριακή για να τονώσουν τους τζίρους τους, προβλέπει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης, σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο για την Κυριακάτικη λειτουργία της εμπορικής αγοράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στον απόηχο της προχθεσινής πανθεσσαλικής σύσκεψης στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εμπορικός κόσμος αποφάσισε ομόφωνα να μη συναινέσει στο άνοιγμα των καταστημάτων ούτε για μία Κυριακή το χρόνο, ο κ. Μπασδάνης, επισημαίνει ότι δε θα είναι μόνο η αγορά που θα πληγεί από το μέτρο.

«Το συγκεκριμένο άρθρο του σχεδίου νόμου θα σημάνει πιθανά και το τέλος πολλών εμπορικών καταστημάτων.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως και 52 Κυριακές του έτους θα πλήξει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου, ενώ θα ευνοήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρω πως πολλές μικρές επιχειρήσεις όπως περίπτερα, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και φυσικά καταστήματα εστίασης που λειτουργούν τις Κυριακές, περιμένουν την συγκεκριμένη ημέρα για να αυξήσουν το τζίρο τους.

Με τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, οι παραπάνω επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αφανισμό», υπογραμμίζει ο κ. Μπασδάνης.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων για 52 Κυριακές, όχι μόνο δε θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δε θα μπορέσουν με μαθηματική ακρίβεια να ανταποκριθούν στις συνεχείς και αυξανόμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις και θα αναγκαστούν να προβούν σε μείωση αποδοχών και αριθμού προσωπικού που απασχολούν και φυσικά σε οριστικό λουκέτο», προσθέτει ο ίδιος.

Ποιος αντέχει 7ήμερη εργασία;

Μία ακόμη παράμετρο, πιο ανθρώπινη πέρα από νούμερα και αριθμούς, θέτουν οι ίδιοι οι έμποροι. «Ποιος αντέχει να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδα;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας και επισημαίνει ότι οι έμποροι δουλεύουν από μόνοι τους πολλές Κυριακές προκειμένου να φτιάξουν τις βιτρίνες τους ή να δειγματιστούν στα εμπορεύματά τους.

Τυχόν άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του οικογενειακού και οικονομικού τους προγραμματισμού.

Εν αναμονή των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων για τις Κυριακές, οι έμποροι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανοίξουν ούτε μία Κυριακή το χρόνο.

«Οι Κυριακές δεν πρόκειται να φέρουν δουλειά στην αγορά από τη στιγμή που λείπουν τα χρήματα», επαναλαμβάνει ο κ. Τσέλιος και επικαλείται οικονομικές αναλύσεις του κλάδου που στηρίζουν τα επιχειρήματα των εμπόρων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

«Δηλαδή κάποιοι θέλουν το καλό μας κι εμείς όχι;», το ρητορικό ερώτημα του Προέδρου του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ο οποίος επισημαίνει ότι την αγορά πλήττει η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι η Κυριακάτικη Αργία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου