ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει τα χαρτιά της η ΑΓΕΤ

ανοίγει-τα-χαρτιά-της-η-αγετ-720506

Στην Επιθεώρηση Εργασίας σήμερα στις 11 το πρωί η κρίσιμη τριμερή συνάντηση ΑΓΕΤ με το σωματείο των εργαζομένων για την ανάκληση των απολύσεων δύο χημικών μηχανικών με προϋπηρεσία 25 χρόνων από την εταιρεία με πολύχρονη προσφορά σε νευραλγικά πόστα και οι δύο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων έχει προκηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμπαρασταθούν στους δύο απολυμένους συναδέλφους τους.

Η τριμερή γίνεται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, καθώς η εταιρεία είχε ζητήσει αναβολή και ενώ ήδη από το εργοστάσιο Όλυμπος του Βόλου έχουν ήδη αποχωρήσει με το σύστημα της «οικειοθελούς αποχώρησης» 21 άτομα και υπάρχουν επίσης σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με άλλους εργαζόμενους για να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι δύο μηχανικοί απολύθηκαν στις αρχές Ιουλίου όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από το τοπικό σωματείο αλλά και τα άλλα σωματεία του Ομίλου που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας, ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές.

Στη σημερινή τριμερή, η εταιρεία θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποσαφηνίσει τη θέση της απέναντι στο καθολικό αίτημα για ανάκληση των απολύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές της εταιρείας, όλο αυτό το διάστημα της έντασης μέσα στο εργοστάσιο εξαιτίας των δύο απολύσεων, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι οι απολύσεις έγιναν επειδή το Υπουργείο Εργασίας δεν αποδέχτηκε το αίτημα της Λαφάρζ για ομαδικές απολύσεις στη Χαλκίδα, όπου σημειωτέον σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ξεκίνησε ανάλογο πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων τις τελευταίες μέρες.

Χθες με αφορμή τη σημερινή τριμερή, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αγωνία της για τη συρρίκνωση της τοπικής βιομηχανίας, που έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση μηχανικών.
«Προκαλεί εντύπωση ωστόσο, ότι μια κραταιά βιομηχανία όπως η ΑΓΕΤ Α.Ε., να έχει φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο παραγωγής τσιμέντου, όταν πριν από λίγα χρόνια κυριαρχούσε, σύμφωνα με στοιχεία, στον παγκόσμιο χάρτη. Η δε μείωση αυτή της παραγωγής δεν οφείλεται μόνο στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία είναι δικαιολογημένη, αλλά και σε ιδιαίτερη συρρίκνωση των εξαγωγών που κατά την άποψη μας είναι αδικαιολόγητη», σημειώνει η Δ.Ε του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Παράλληλα σημειώνει ότι: «σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, κάθε απόλυση οδηγεί σε συνεχή αφαίμαξη την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους, πολύ δε περισσότερο που γίνεται από μια εταιρεία ορόσημο για την πόλη του Βόλου» και καταλήγει ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και υπογραμμίζοντας ότι: «στόχος είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας και του ανθρώπινου δυναμικού της με όρους αξιοπρέπειας και υγιούς ανταγωνιστικότητας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου