ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση της σκόνης από το λιμάνι

μείωση-της-σκόνης-από-το-λιμάνι-720544

Με τη χρήση των κοχλιομεταφορέων για τη φόρτωση σιταριού

Σημαντικό περιορισμό της ρύπανσης από τη σκόνη που εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά την φόρτωση σιτηρών, υπόσχεται ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, που εδώ και μία εβδομάδα έχει εφαρμόσει νέο σύστημα φόρτωσης με κοχλιομεταφορείς.

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι κάτοικοι της πολύπαθης συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η φόρτωση σιτηρών δεν είναι η μοναδική ρυπογόνα δραστηριότητα του λιμανιού που δεν τους επιτρέπει να ανοίξουν καν τα παράθυρα των σπιτιών τους. «Με το σκραπ που ξεφορτώνεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τα σπίτια μας τι θα γίνει;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Συνοικίας Παλιού Λιμεναρχείου, Ζήσης Περσουφλιώτης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Νέο σύστημα φόρτωσης σιτηρών Νέο σύστημα φόρτωσης των σιτηρών στα πλοία, με κοχλιομεταφορείς, εφαρμόζει εδώ και μία περίπου εβδομάδα, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου. Το έργο της φόρτωσης με κοχλιομεταφορείς, έχει ανατεθεί σε ανάδοχο με σύμβαση ενός έτους. Οπως ενημερώνει ο Ο.Λ.Β., με τη λειτουργία των κοχλιομεταφορέων, σταμάτησε και η φόρτωση από το Σιλό, η οποία προκαλούσε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα. Για τη νέα μέθοδο φόρτωσης χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις μεταφορείς, (ανάλογα τον αριθμό των φορτηγών), σε δύο βάρδιες. Κάθε μεταφορέας εκφορτώνει ένα φορτηγό 25 τόνων σε 12 – 15 λεπτά, δηλαδή περίπου τέσσερα φορτηγά την ώρα, ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν που επιτυγχανόταν με τη διαδικασία φόρτωσης από το Σιλό. Το σημαντικό όμως, πλεονέκτημα αυτού του τρόπου φόρτωσης, σύμφωνα με τον Ο.Λ.Β., είναι η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από σκόνη, αφού με τη νέα μέθοδο, η σκόνη που εκλύεται είναι ελάχιστη και κοντά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην διαχέεται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβαινε με το Σιλό, από το οποίο η σκόνη εκλύονταν σε μεγάλο ύψος. Με τους κοχλιομεταφορείς δεν απαιτείται να ανοίγουν σε όλο το εύρος, τα αμπάρια των πλοίων με αποτέλεσμα να συγκρατείται η σκόνη που διέφευγε από αυτά. Να σημειωθεί τέλος πως η διαδικασία, την οποία υλοποιούν οι λιμενεργάτες του λιμανιού, γίνεται με ελάχιστο θόρυβο.

«Μπαλώματα» λένε οι κάτοικοι Η καθημερινότητα ωστόσο των κατοίκων της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου, φαίνεται να μην έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλιού Λιμεναρχείου, Ζ. Περσουφλιώτη τα μέτρα που λαμβάνονται είναι απλώς… μπαλώματα. «Είναι καλοκαίρι και δεν μπορούμε ούτε τα παράθυρα των σπιτιών μας να ανοίξουμε», επισημαίνει ο κ. Περσουφλιώτης, υποστηρίζοντας ότι αν δε δουν οι ίδιοι οι κάτοικοι πώς δουλεύει το σύστημα στην πράξη, κρατούν… μικρό καλάθι απέναντι στους ισχυρισμούς της διοίκησης του Ο.Λ.Β., περί μείωσης της ρύπανσης. «Να μας καλέσει ο Ο.Λ.Β. να δούμε κι εμείς τη βελτίωση», απευθύνει πρόσκληση – πρόκληση, ο κ. Περσουφλιώτης. Ο ίδιος σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι η φόρτωση σιτηρών δεν είναι η μοναδική ρυπογόνα δραστηριότητα του λιμανιού. «Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μας έπνιξε μαύρο σύννεφο σκόνης από σκραπ. Με αυτή τη δραστηριότητα τι θα γίνει;», διερωτάται ο ίδιος, προσθέτοντας σε αυστηρό τόνο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου