ΤΟΠΙΚΑ

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ: Σήμερα η απόφαση της ΔΕΗ

λιθανθρακασ-σήμερα-η-απόφαση-της-δεη-851206

Σε έκρυθμο κλίμα, υπό την παρουσία φορέων της Μαγνησίας που θα μεταφέρουν την καθολική και ρητή άρνηση της τοπικής κοινωνίας για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό και με φόντο το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συγκαλείται σήμερα το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στην Αθήνα, για την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας με την γερμανική εταιρία RWE.
Στην Αθήνα, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, μεταβαίνουν το πρωί ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος Αλμυρού Β. Χατζηκυριάκος, δήμαρχοι γειτονικών δήμων, εκπρόσωποι φορέων. Παρουσία που θα δηλώσει την έντονη διαμαρτυρία τους στο ενδεχόμενο ο Αλμυρός να παραμείνει ως πιθανή περιοχή λειτουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα.
Εκτός από τους τοπικούς φορείς, δυναμική αναμένεται η κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι στις 9 το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου με πορεία να κατευθυνθούν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης.
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΕΗ, οι εκτιμήσεις για την έκβαση της υπόθεσης που απασχολεί έντονα τη Μαγνησία και τον Αλμυρό διίστανται…
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δεν έκρυψε χθες την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας ότι «η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε από την ημέρα που ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει στην περιοχή η επένδυση, εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις θα καταλήξει αύριο».
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, ο οποίος με δήλωσή του εξηγεί τους λόγους που δεν εμπιστεύεται τις προφορικές διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ.
Καμία εκτίμηση δεν θέλησε να κάνει ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος, σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, γιατί ακόμη και αν ο Αλμυρός απαλειφθεί από το μνημόνιο, θα είναι μεν μια κατ’ αρχήν νίκη των κατοίκων, των αυτοδιοικητικών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων, αλλά «εάν στοχευτεί μία περιοχή, τότε πάντα υπάρχει κίνδυνος».
Από την άλλη η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή εκτιμά πως ενδέχεται σήμερα να μην υπογραφεί το μνημόνιο.

Ο νομάρχης Μαγνησίας
Την ιδιαίτερη αισιοδοξία του δήλωνε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. «Θεωρώ –είπε- ότι η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Μαγνησίας, η ηχηρή αυτή άρνηση, είναι δεδομένο που κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
Ένα ακόμη θετικό βήμα, όπως επισήμανε αποτελεί η απόφαση της ΕΝΑΕ, με την οποία δηλώνει την αντίθεσή της στη σύναψη μνημονίου με αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων.
Η παρουσία σήμερα στα γραφεία της ΔΕΗ δηλώνει «τη δική μας δέσμευση να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κινητοποιήσεις μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», είπε.

Δήλωση Κ. Καρτάλη
Ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε τα εξής:
«Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις προθέσεις της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά στην κατασκευή, στον Αλμυρό Μαγνησίας, μίας θερμοηλεκτρικής μονάδας με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα. Στις συζητήσεις στη Βουλή τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης (Υφυπουργός Στ. Καλαφάτης), όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υφυπουργός Στ. Καλογιάννης), δήλωναν άγνοια σε ό,τι αφορά στα σχέδια της ΔΕΗ. Οι δηλώσεις του πρώτου θεωρήθηκαν μάλιστα από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Νάκο ως «καθησυχαστικές».
Όμως στην απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης σε νέα ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσα περιλαμβάνεται και η επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια. Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2008, αναφέρει ρητά ότι η περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας είναι μέσα στις περιοχές προτεραιότητας για τη ΔΕΗ για την κατασκευή μίας μονάδας λιθάνθρακα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να προχωρήσει το μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία RWE και μάλιστα να συμπεριλάβει σε αυτό την περιοχή του Αλμυρού ως πιθανή τοποθεσία κατασκευής του. Σημαίνει ότι εδώ και ένα περίπου μήνα παίχθηκε ένας «κλεφτοπόλεμος» ως προς το κατά πόσον γνώριζε η Κυβέρνηση ή όχι τις προθέσεις της ΔΕΗ, δηλαδή του εποπτευόμενου φορέα της, τη στιγμή μάλιστα που όπως φαίνεται από τη σχετική αλληλογραφία η ΔΕΗ είχε ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης από τις 9 Ιανουαρίου 2008. Σημαίνει τέλος ότι η μόνη λύση που εξυπηρετεί την κοινή γνώμη – όπως εκφράστηκε και από τις αντιδράσεις των πολιτών και των φορέων – αλλά και την κοινή λογική, είναι η αφαίρεση από το μνημόνιο της αναφοράς στον Αλμυρό Μαγνησίας. Έμπρακτα όμως και όχι μέσα από προφορικές διαβεβαιώσεις, που όπως φαίνεται εύκολα δίνονται και άρα και εύκολα μπορούν και να αλλάξουν.
Αν σήμερα δεν εγκριθεί το μνημόνιο για την κατασκευή θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα, θα είναι μία καλή εξέλιξη για τη χώρα, τον ενεργειακό σχεδιασμό της και το περιβάλλον της.
Αν εγκριθεί το μνημόνιο, χωρίς όμως την αναφορά στην περιοχή του Αλμυρού, θα είναι πρωτίστως μία νίκη της τοπικής κοινωνίας και δευτερευόντως μία θετική συναντίληψη της ΔΕΗ, που θα πρέπει να καταγραφεί.
Αν όμως το μνημόνιο εγκριθεί ως έχει, τότε θα αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ αγνοούν την τοπική κοινωνία και τις απόψεις της. Θα αποδειχθεί επίσης ότι όλα ήταν καλά σχεδιασμένα και απλά παίχθηκε ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης με πολλούς συμμέτοχους σε αυτό από την κεντρική διοίκηση και την Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν τελειώνει αύριο. Μάλλον όλα αρχίζουν.»

Η κ. Μακρή
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πολιτικό Γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή αναφέρεται:
«Η κ. Ζέττα Μακρή, μετά από προσωπική συνεργασία της με τον υπουργό Ανάπτυξης Χ. Φώλια, θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας για τη δήλωση που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης για το θέμα της εγκατάστασης του εργοστασίου λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού. Ο κ. Φώλιας τόνισε στην κ. Μακρή τα εξής: «Πάντοτε για τις αποφάσεις που παίρνουμε λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την τοπική κοινωνία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».
Η κ. Ζέττα Μακρή εκτιμά πως ενδέχεται αύριο να μην υπογραφεί το μνημόνιο και πως θα δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλο.»

Μαθητικές κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, κλίμα αναταραχής επικρατούσε χθες στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σούρπης, με τους μαθητές να συζητούν την κατάληψη του σχολείου τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα. Τελικά, χθες μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους και τη Δευτέρα πρόκειται να πάρουν αποφάσεις για τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου