ΤΟΠΙΚΑ

Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών

δεν-τίθεται-θέμα-πρόωρων-εκλογών-851206

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το ταξίδι του στην Τουρκία και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο αρχών και μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια ήδη αποδεχθεί. Και στο πλαίσιο αυτό, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής είπε ότι “επιβεβαιώσαμε τη βούληση και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για την Ελλάδα ο μοναδικός γνώμονας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών”.
Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε, ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρά και επίπονη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καραμανλής διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. “Η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως “έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και με συνέπεια προχωρούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων”.
Κατά την είσοδό του πρωθυπουργού στο γραφείο του κ. Παπούλια διεξήχθη ο εξής διάλογος:
-Χθες η ημέρα ήταν φορτισμένη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κηδεία του αρχιεπισκόπου.
– Ηταν πράγματι, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ηταν πολύς ο κόσμος και φανερή η αγάπη του για τον αρχιεπίσκοπο.
– Πώς είδατε την Αγκυρα, ρώτησε ο κ. Παπούλιας; Εχει αλλάξει τίποτα; στην πόλη εννοώ, συμπλήρωσε.
– Θα σας τα πω αναλυτικά απάντησε ο κ. Καραμανλής. Είμαι ικανοποιημένος από την επίσκεψη, στόχος είναι να γυρίσουμε σελίδα.

Σενάρια

H οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση στη Βουλή αναζωπύρωσε τα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Tο αριθμητικό πλήγμα που υπέστη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, περίπου πέντε μήνες μετά τις εκλογές, ξύπνησε σε πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο τους «εφιάλτες» της περιόδου 1990-93.
Γι΄ αυτό τον λόγο, οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργούνται.
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος: «Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών» είπε.
Με τον κ. Ρουσόπουλο συμφώνησε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης. «Πρόκειται για σενάρια απλώς. Δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών. Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή» δήλωσε στον Real FM.
Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κ. Κουκοδήμου, ο κ. Ζαγορίτης έκανε λόγο για απόφαση «στη σωστή κατεύθυνση», με την οποία «μας απάλλαξε κι εμάς από το βάρος να πάρουμε ή να μην πάρουμε αποφάσεις με ή χωρίς αποδείξεις».
Στη Βουλή προκλήθηκε ένταση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ. Αλαβάνος έθεσε θέμα δυσπιστίας του λαού απέναντι στη ΝΔ: «Τι κυβέρνηση είστε; Των 152, των 151, των 150 βουλευτών; Κυβέρνηση που βουλευτές σας πήγαν στο ΛΑΟΣ; Κυβέρνηση που περιμένει να πάρει βουλευτές από το ΛΑΟΣ; Που ενδεχομένως είναι σε διεργασία με άλλα κόμματα εδώ μέσα» αναρωτήθηκε, ζητώντας παράλληλα να πει η κυβέρνηση εάν καλύπτει με την εμπιστοσύνη της τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Σπύρο Κλαδά.
Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση διαπιστώνεται στη Βουλή: «Όποιος θέλει και θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης, ιδού η Ρόδος» είπε.

Το ΠΑΣΟΚ
Σταθερή παραμένει η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του Συντονιστικού Πολιτικού Οργάνου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης.
Ειδικότερα, ο κ. Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ και τη θέση που εξέφρασε σχετικά με τη διαμόρφωση πλαισίου ειδικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας:
“Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στη στρατηγική που διαμόρφωσε και με συνέπεια υλοποίησε, ως κυβέρνηση, σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία και τον τελικό στόχο της ένταξης της Τουρκίας, υπό τη βασική προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων και των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου