ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσή διαθήκη θαμμένη 14 χρόνια

χρυσή-διαθήκη-θαμμένη-14-χρόνια-720814

Ερωτηματικά για την αδιαφορία απέναντι σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και Ελβετία του κληροδοτήματος Δημήτριου Αντωνόπουλου

Ηταν Αύγουστος του 1996, όταν νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Βόλου, ο Δημήτριος Αντωνόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής Μαιευτικής, ο οποίος είχε διατελέσει επί 26 χρόνια διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπέγραφε τη μυστική ιδιόγραφη διαθήκη του. Με καταθέσεις σε Ελλάδα και Ελβετία, ο καταγόμενος από τη Ζαγορά γιατρός, αποφάσισε να κατευθύνει μετά θάνατον μέρος της περιουσίας του σε κοινωφελείς σκοπούς.

Επιθυμία του, στην ανατολή της ζωής του, ήταν να αφήσει τη ευεργετική σφραγίδα του καταρχήν στο χωριό του Πηλίου με το οποίο τον συνέδεσε το οικογενειακό του δέντρο και κατά δεύτερον στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, αισθανόμενος ως επιστήμονας της Ιατρικής, τις ανάγκες σε εξοπλισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Δύο χρόνια αργότερα έκλεινε τα μάτια του σε ηλικία 102 ετών. Και δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι από τη στιγμή που η διαθήκη θα ανασύρονταν από το φάκελό του -δύο μήνες αφότου πέθανε- και θα δημοσιεύονταν με δικαστική απόφαση, θα παρέρχονταν άπραγα, με αδράνεια και κωλυσιεργία 14 και πλέον έτη, δίχως καμία από τις επιθυμίες του να γίνει σεβαστή.

Αδράνεια αδικαιολόγητη, που δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για τους λόγους που έμεινε αναξιοποίητο ένα κληροδότημα με κοινωφελείς σκοπούς, η περιουσία του οποίου αποτελείται από κατατεθειμένα σε τράπεζες χρηματικά ποσά, μέρος των οποίων ορίζεται να παραμείνει άθικτο.

Η διαθήκη που χαρακτηρίζεται από τις επιθυμίες του κληροδότη να ωφεληθούν υπηρεσίες παροχής υγείας στη Μαγνησία, παραμένει στα χαρτιά. Κλήσεις σε λογοδοσία από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες της Θεσσαλίας αγνοήθηκαν ή δεν έτυχαν ποτέ συγκεκριμένων και πειστικών απαντήσεων. Μέχρι και εντολή για ανάθεση διαχειριστικού ελέγχου σε Οικονομικό Επιθεωρητή δόθηκε από το 2005 (!) δίχως ακόμη πόρισμα…

Η αιτία της αδράνειας, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να στραφεί στη μη έκδοση κληρονομητηρίου. Διαδικασία, δηλαδή, που ορίζει ο νόμος, ώστε να ακολουθήσει η εκκαθάριση του κληροδοτήματος. Αίτηση, ωστόσο, που δεν κατατέθηκε ποτέ μέχρι σήμερα!

Η διαθήκη

Μία πενταμελής διαχειριστική επιτροπή την οποία όρισε ο διαθέτης, ένας τραπεζικός λογαριασμός 50.000 ελβετικών φράγκων (το 1996) στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, ένας αγνώστου ύψους καταθετικός λογαριασμός σε Ελβετική τράπεζα -500.000 ευρώ κατά ορισμένες εκτιμήσεις, εκατομμυρίων κατά φήμες- τρεις επιθυμίες που έμειναν γράμμα κενό.

Να αγοραστεί ασθενοφόρο για το Κ.Υ. Ζαγοράς από τον ελληνικό καταθετικό λογαριασμό, να αγοράζονται ιατρικά μηχανήματα για το Κ.Υ. και το Νοσοκομείο Βόλου μόνο από τους ετήσιους τόκους (!) των χρημάτων που θα μεταφέρονταν από την Ελβετία σε συνάλλαγμα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και να συντηρείται η βιβλιοθήκη Ζαγοράς.

Πρόκειται, εν συντομία, για τα κομμάτια που συνθέτουν τη διαθήκη Δημητρίου Αντωνόπουλου.

Τίποτε, ωστόσο, δεν έγινε 14,5 χρόνια αργότερα. Η εκκαθάριση του κληροδοτήματος παραμένει στον αέρα και παρά την παρέλευση τόσων ετών, ούτε αίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κατατεθεί για την έκδοση κληρονομητηρίου.

Τα ερωτηματικά για την κωλυσιεργία που άφησαν ανεκμετάλλευτο έναν τραπεζικό λογαριασμό, παρά την επιθυμία του διαθέτη να βοηθήσει το Κέντρο Υγείας της Ζαγοράς και το Νοσοκομείο, παραμένουν αναπάντητα.

Λογοδοσία για το κληροδότημα

Το Σεπτέμβριο του 2005 το πρώτο έγγραφο από το Γραφείο Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατευθύνεται προς τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, ώστε να λογοδοτήσουν. Στην Περιφέρεια παρατηρούν ότι από το 2000, οπότε τα προτεινόμενα από τον διαθέτη μέλη αποδέχθηκαν το λειτούργημα των εκτελεστών της διαθήκης, ο φάκελος στο αρχείο της υπηρεσίας παραμένει άδειος… Καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης σε λογοδοσία.

Κανένα από τα μέλη δεν ενημερώνει για το εάν διατέθηκαν τα χρήματα για την αγορά ασθενοφόρου, σύμφωνα με τη θέληση του διαθέτη, εάν τα χρήματα από την Ελβετική τράπεζα σε συνάλλαγμα μεταφέρθηκαν στην Εθνική και εάν οι τόκοι διατέθηκαν για τους σκοπούς που όριζε ο διαθέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής ενημερώνουν το Γραφείο Κληροδοτημάτων ότι έχουν παραιτηθεί, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος φαίνεται ότι τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο νυν δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου, Γ. Αντώνογλου Κασσαβέτης, ο οποίος έχει οριστεί από τον κληροδότη ως ισόβιο μέλος, απαντά με μία επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζεται αργότερα από την ίδια υπηρεσία ως γενικού ενδιαφέροντος ενημέρωση…

Ο κ. Αντώνογλου, ο οποίος ενημερώνει ότι αποτελεί έναν από τους βασικότερους συντελεστές της δημιουργίας του κληροδοτήματος Δημ. Αντωνόπουλου δείχνει με εκείνη την επιστολή του προς το Γραφείο Κληροδοτημάτων, ως υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις, τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον τότε δήμαρχο Ζαγοράς, επίσης μέλος.

Αν και αποφασίστηκαν, όπως έλεγε τότε, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως έκδοση κληρονομητηρίου, μεταφράσεις κ.λ.π. από τους νομικούς συμβούλους της Μητρόπολης για την εκπλήρωση των σκοπών του κληροδοτήματος, ουδεμία πληροφόρηση είχε ο ίδιος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι παρά τις συνεχείς υπομνήσεις και οχλήσεις του προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον δικηγόρο της Μητρόπολης, αλλά και τον τότε δήμαρχο Ζαγοράς, δυστυχώς δεν έγινε τίποτε για να δρομολογήσει εξελίξεις.

Η λογοδοσία, στην οποία κλήθηκαν το 2005, ήταν μόνο η αρχή…

Διαχειριστικός έλεγχος

Το Γραφείο Κληροδοτημάτων επανέρχεται τον Φεβρουάριο του 2006 αναζητώντας την τύχη της μυστικής διαθήκης. Η δεύτερη επιστολή για λογοδοσία προς τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής κατευθύνεται ταυτόχρονα στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, από όπου και ακολουθεί η εντολή ανάθεσης σε Οικονομικό Επιθεωρητή της διενέργειας ελέγχου λογοδοσίας των εκτελεστών της διαθήκης από την ημερομηνία της αποδοχής τους.

Ενα χρόνο αργότερα από την εντολή ελέγχου, η πορισματική έκθεση αναζητείται… και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, το Μάρτιο του 2007, «σκουντάει» την Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας να επισπεύσει τον έλεγχο και να υποβάλει σύντομα το πόρισμά της.

Θα κυλήσουν άλλα τέσσερα χρόνια με καμία επιθυμία του κληροδότη να μην έχει γίνει σεβαστή, μέχρι το 2011, οπότε η αρμοδιότητα επίβλεψης περνά στο Τμήμα Εκκαθάρισης της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής λαμβάνουν ακόμη μία επιστολή. Η αρμόδια υπηρεσία, ανοίγοντας τον φάκελο, διαπιστώνει ότι η εκκαθάριση της κληρονομιάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (!) και ότι η επιτροπή δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για την εξακρίβωση των χρηματικών διαθέσιμων υπολοίπων των λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Τα δύο μέλη της 5μελούς επιτροπής, που έχουν τότε απομείνει, δηλαδή ο εκλεγμένος πλέον δήμαρχος Ζαγοράς Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καλούνται να ενημερώσουν για τις ενέργειές τους.

Οσο για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας να ζητά, για πολλοστή φορά, από την Οικονομική Επιθεώρηση, να προχωρήσει κατά προτεραιότητα στον έλεγχο για το κληροδότημα του Δημητρίου Αντωνόπουλου.

«Λένε ότι η υπόθεση είναι επιλήψιμη…»

Δήλωσε ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος είχε αναθέσει έρευνα

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το θέμα της αναξιοποίητης μεγάλης δωρεάς του Δημήτριου Αντωνόπουλου απασχολεί την επικαιρότητα. Στις 15 Ιουλίου 2008, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσίευσε το περιεχόμενο της επικυρωμένης από το Πρωτοδικείο Βόλου ιδιόγραφης διαθήκης του αείμνηστου πανεπιστημιακού καθηγητή, την οποία παρέδιδε στα γραφεία της εφημερίδας ο Οικονομολόγος Γεώργιος Γκαγκάκης, επίσης καταγόμενος από τη Ζαγορά και μακρινός συγγενής του Δημητρίου Αντωνόπουλου.

Τότε, ο Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης, απέδιδε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την καθυστέρηση εκτέλεσης της διαθήκης σε αδιαφορία της Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά του, ο Οικονομολόγος Γεώργιος Γκαγκάκης, μετά από μια πρόχειρη έρευνα, έλεγε ότι δεν είχε πεισθεί ότι τα χρήματα στην Εθνική Τράπεζα είχαν μείνει ανέπαφα ή είχαν αξιοποιηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία του κληροδότη. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο είχε προσφύγει, όπως ενημέρωνε, στον Εισαγγελέα.

Στις αρχές Ιουλίου, δηλώσεις του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Γ. Αντώνογλου, αλλά και του πρώην διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλου φιλοξενούνταν στο Ράδιο – ΒΕΡΑ.

«Είναι μια παμπάλαια ιστορία 13 ετών. Βρήκα στοιχεία για τη διαθήκη Αντωνόπουλου. Ήταν μια παράδοξη ιστορία, διότι βρήκα διάφορα έγγραφα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση… Αυτό που έκανα ήταν να αναθέσω σε έναν έντιμο γιατρό να διερευνήσει την υπόθεση, επειδή ως Νοσοκομείο είχαμε έννομο συμφέρον. Διέθεσε πολύ χρόνο και κατέληξε σε συμπεράσματα, τα οποία κατέθεσε στο προτελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο προήδρευσα», δήλωνε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθετε: «Λένε ότι η υπόθεση είναι επιλήψιμη και πρέπει ή να κινηθούμε δικαστικά (μια αμέλεια ή χρονοτριβή δεν σημαίνει ότι υπάρχει δόλος) ή να ξαναεξεταστεί το ζήτημα της επιτροπής διαχείρισης. Αυτό που αποκόμισα από διάφορες επαφές ήταν ότι για χρόνια δεν διεκδικούνταν το κληροδότημα, διότι κάποιος από τους ενδιαφερόμενους φορείς δεν αναλάμβανε το κόστος της μετάφρασης ή και τη μετάβαση στην Ελβετία ενός εξουσιοδοτημένου δικηγόρου. Το θεώρησα ελλιπές και είπα ας πάρουμε εμείς απόφαση ως Νοσοκομείο».

Φήμες για πολλά εκατομμύρια

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο, «κανείς δεν ξέρει πόσα λεφτά υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήμουνα αποδέκτης ακριτομυθιών από τραπεζικό παράγοντα -δεν σας κρύβω- ο οποίος μου έλεγε διάφορα. Υπάρχουν φήμες ή βάσιμες υπόνοιες για πολλά εκατομμύρια ελβετικά φράγκα».

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, από την πλευρά του δήλωνε ότι με δική του παρότρυνση ο διακεκριμένος επιστήμονας δημιουργούσε το 1996 το κληροδότημα.

«Οσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων στο εξωτερικό έπρεπε να γίνει μια σειρά ενεργειών, κληρονομητήρια και μια σειρά άλλα. Ένα ποσό που είχε αφήσει στην Εθνική Τράπεζα σε δραχμές έχει περιπλακεί σε διαδικασίες, δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι έπρεπε για αυτό το ποσό να ενημερωθούν και οι φυσικοί κληρονόμοι του, πράγμα που δεν περιλαμβάνεται στη διαθήκη του.

Είναι μια ιστορία που έχει ταλαιπωρήσει πολύ. Για τη μεταφορά των χρημάτων από το εξωτερικό η Εθνική δεν έδειξε ενδιαφέρον για να κάνει κάποια ενέργεια. Υπάρχει μια εμπλοκή. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που ήταν να μετέχει στο συμβούλιο παραιτήθηκε. Υπάρχει μια εμπλοκή και δυστυχώς ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι σκοποί του κληροδοτήματος.

Εκανα παράσταση στον πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας πριν δυο χρόνια, αλλά δεν ενδιαφέρονται. Είναι πολύπλοκο το θέμα. Έχω εμπλακεί σε γραφειοκρατία και βρίσκω έναν τοίχο μπροστά μου. Λύνονται, αλλά χρειάζονται και χρήματα. Και δεν είναι διατεθειμένοι ορισμένοι να αναλάβουν το κόστος.

Εχω γράψει επανειλημμένα στην Επιτροπή Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας να δοθεί λύση, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Δε λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα».

Η μυστική ιδιόγραφη διαθήκη του Δ. Αντωνόπουλου, η οποία 14 χρόνια μετά δεν έχει γίνει σεβαστή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου