ΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίνονται αύριο τα σχέδια της ΔΕΗ

εγκρίνονται-αύριο-τα-σχέδια-της-δεη-851206

Επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και αγορά αεριοστρόβιλων, προβλέπει το τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αύριο Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος θα προτείνει την αγορά δύο μεταχειρισμένων αεριοστρόβιλων, εκ των οποίων ο ένας θα είναι 55 MW και ο άλλος 112 MW.
Επίσης, στο μνημόνιο προβλέπεται η κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων, ισχύος 800 MW έκαστη, και προτείνονται δύο τοποθεσίες για την εγκατάστασή του. Η μία φέρεται να είναι η βιομηχανική ζώνη Αλμυρού και η άλλη η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Μέσω αυτών των μονάδων, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει στη δυνατότητα παροχής ικανοποιητικών ποσοτήτων ρεύματος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εξαγωγών σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία.

Το «αγκάθι» της ΔΕΠΑ
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE στο φυσικό αέριο, υπάρχει το «αγκάθι» της option αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ που έχει η ΔΕΗ.
Η γερμανική εταιρία επιχειρεί είσοδο στη ΔΕΠΑ «από το παράθυρο» από κοινού με τη ΔΕΗ.
Στο μνημόνιο συνεργασίας περιγράφεται το δικαίωμα αγοράς (option) για το 30% στη ΔΕΠΑ που έχει βάσει νόμου η ΔΕΗ, αλλά και ότι o μητρικός όμιλος της RWΕ ανήκει στην κοινοπραξία Αdria LΝG, η οποία κατέχει ήδη και πουλάει φυσικό αέριο. Αφήνονται δηλαδή «υπόνοιες», σύμφωνα με την εφημερίδα, για είσοδο των Γερμανών στη ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ στην Αndria.
Πηγές της ΔΕΗ είπαν ότι αν η ΔΕΗ μεταβιβάσει την οption -που αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο και επομένως μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει- σε μια καινούργια εταιρία, στην οποία η RWΕ θα κατέχει το 51% και η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά.
Αν δηλαδή το 30% της ΔΕΠΑ αποκτηθεί από ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό σχήμα, όπου η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και το μάνατζμεντ θα το ασκεί ιδιώτης, εκτιμάται ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
Πάντως, επιθυμία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη φέρεται να είναι να αποκτήσει η ΔΕΗ το 30% της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια να εισαχθεί η ΔΕΠΑ (ή κάποια θυγατρική της όπως η ΔΕΣΦΑ) στο Χ.Α. με πώληση ποσοστών και από τους τρεις μετόχους (Δημόσιο, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ).
Τέλος, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα συζητηθεί και το μνημόνιο συνεργασίας με την Χαλυβουργική, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 880 MW (πιθανότατα στην Ελευσίνα).
Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ΑΕ που θα αναλάβει το έργο, με τη Χαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ το 49% του μετοχικού κεφαλαίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου