ΤΟΠΙΚΑ

Προβάδισμα Τάντιτς δίνουν οι δημοσκοπήσεις

προβάδισμα-τάντιτς-δίνουν-οι-δημοσκο-851206

Ιδιαίτερα κρίσιμες κρίνονται, από τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και την κοινή γνώμη στη Σερβία, οι προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) το 79% των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικές τις εκλογές αυτές, ενώ αναμένεται η προσέλευση να αγγίξει το 80% (5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι).
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα του CESID, θα είναι οριακό και αναμένεται ότι, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς, θα κερδίσει τον εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς με μικρή διαφορά που θα κυμαίνεται γύρω στις 100.000 ψήφους. Η διαφορά αυτή υπέρ του Τάντιτς, επισημαίνει ο ερευνητής του CESID Σρέτσκο Μιχαϊλοβιτς, βρίσκεται εντός ορίου του στατιστικού λάθους και μπορεί εύκολα να ανατραπεί.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 23% των υποστηρικτών του κόμματος του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα θα ψηφίσει τον Τάντιτς και το 15% τον Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Κοστούνιτσα χθες αρνήθηκε να υποστηρίξει τον πολιτικό του σύμμαχο, σε κυβερνητικό επίπεδο, Μπόρις Τάντιτς δηλώνοντας ουδετερότητα.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία Μπόρις Τάντιτς και Τόμισλαβ Νίκολιτς είχαν χθες βράδυ την πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).
Ο κ. Τάντιτς παρουσίασε τις εκλογές αυτές ως δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας τονίζοντας ότι, ψήφος στο Νίκολιτς θα επιστρέψει τη χώρα στη δεκαετία του 1990, θα σταματήσουν οι ξένες επενδύσεις και η Σερβία θα απομονωθεί.
Ο Νίκολιτς, που εμφανίστηκε πιο άνετος και κέρδισε τις εντυπώσεις, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δήλωση χθες του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτριγε Ρούπελ ότι, “θα γίνει σεβαστή η βούληση του σερβικού λαού΄΄, κατέστησε ψεύτικο το δίλημμα” ή Ευρώπη ή διεθνής απομόνωση”. Ο εθνικιστής ηγέτης ανέφερε ότι, επιθυμεί την ένταξη ολόκληρης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Κόσοβο στη σύνθεση της, διεμήνυσε ωστόσο, ότι, δεν θα μπορέσει να μην εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του εάν κάποιες χώρες αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Στη Σερβία από χθες τα μεσάνυχτα θα ισχύσει καθεστώς προεκλογικής σιγής.
Την Κυριακή στις κάλπες θα κληθούν 6.701.779 πολίτες για να εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας μεταξύ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρις Τάντιτς και του υποψηφίου του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS) Τόμισλαβ Νίκολιτς. Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων.
Η θητεία του προέδρου διαρκεί πέντε χρόνια από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων. Οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι περιορισμένες σε τρεις τομείς :την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και την εκλογή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σερβίας.

Αναβολή στο Κόσοβο
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξει μία μικρή αναβολή στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.
«Την ημέρα της ανεξαρτησίας, το Κόσοβο θα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του Συντάγματος και των εθνικών του συμβόλων», τόνισε ο Χ. Θάτσι μιλώντας στην αλβανική υπηρεσία του BBC.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι οι πολιτικοί στο Κόσοβο να προχωρήσουν στην ανεξαρτησία ενωμένοι για να τονίσει στη συνέχεια ότι δεν είναι σημαντικό να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία σε συγκεκριμένη ημερομηνία ή αν είναι θέμα ωρών ή ημερών.
Ήδη, σημειώνει το BBC, στο Κόσοβο έχει αρχίσει η διαβούλευση για το Σύνταγμα. Αν και ακόμη δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις, η διαδικασία δεν θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου