ΤΟΠΙΚΑ

Ποδηλατόδρομοι… σε αχρηστία

ποδηλατόδρομοι-σε-αχρηστία-721399

Κάδοι απορριμμάτων, σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, είναι μερικά από τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά οι ποδηλάτες του Βόλου μέσα στους ποδηλατοδρόμους, και γι’ αυτό πλέον έχουν αποφασίσει να κυκλοφορούν έξω από αυτούς, κυρίως για την ασφάλεια τους. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν ποδηλάτες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εμπόδια, οι ποδηλατόδρομοι έχουν κατασκευαστικές αστοχίες με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνοι για τους ποδηλάτες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων έχει καταστεί δυσλειτουργικό, όχι μόνο εξαιτίας των εμποδίων αλλά και λόγο κατασκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους οι ποδηλάτες να μετακινούνται εκτός ποδηλατόδρομου, αν και υπάρχει ο κίνδυνος από τα διερχόμενα Ι.Χ.

Οι πολίτες του Βόλου αναφερόμενοι στη νοοτροπία των οδηγών Ι.Χ. επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς στην πόλη μας τααυτοκίνητα έχουν προτεραιότητα παντού, στην άσφαλτο, στις διαβάσεις πεζών, στα πεζοδρόμια. Πεζοί και ποδηλάτες ζούμε καθημερινά ένα δράμα και μια περιπέτεια κινούμενοι στους δρόμους του Βόλου. Σε αυτή την πόλη ζούμε κι εμείς, οι ποδηλάτες και απαιτούμε το χώρο που μας ανήκει και όχι αυτόν ανάμεσα στα κολωνάκια και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα».

Εμπόδια στους ποδηλατοδρόμους

Η κ. Αγνή Φίσερ, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κινείται καθημερινά με το ποδήλατο της στην πόλη του Βόλου, αλλά αποφεύγει τους ποδηλατοδρόμους, καθώς όπως αναφέρει, όσες φορές επιχείρησε να διασχίσει τους ποδηλατοδρόμους έπεσε πάνω σε εμπόδια. «Προτιμώ να κινούμε εκτός ποδηλατοδρόμων. Το μόνο που παρατηρούμε ως δημότες είναι τσιμέντο και κολονάκια και αυτό το ονομάζουμε ποδηλατόδρομο. Αλλά στην πραγματικότητα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Άλλωστε δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ των ποδηλατοδρόμων», επισημαίνει η κ. Φίσερ.

Μεγάλη επικινδυνότητα

Ακόμη και αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τους ποδηλατοδρόμους δεν μπορούμ,ε αλλά παράλληλα φοβόμαστε και για την σωματική μας ακεραιότητα, καθώς είναι επικίνδυνοι, επισημαίνει ο κ. Μαλαμάκης Ευθυμίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να κινείται στο Βόλο με ποδήλατο. Χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι ποδηλατόδρομοι πέρα από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνοι έχουν γίνει αποσπασματικά και δεν υπάρχει μεταξύ τους συνέχεια. Ακόμη και να θέλαμε να τους χρησιμοποιήσουμε πρακτικά είναι αδύνατο. Σε περίπτωση που πέσει κάποιος ποδηλάτης πάνω στα κολωνάκια που έχουν κατασκευαστεί θα χτυπήσει σοβαρά. Από το Δήμο Βόλου έγινε ένα πρόχειρο έργο χωρίς ουσιαστική μελέτη. Προσωπικά γνωρίζω πολλά άτομα που έχουν χτυπήσει πάνω στα κολωνάκια, όπως επίσης έχουν υποστεί ζημίες και πολλά αυτοκίνητα».

Χτύπησε πάνω στα κολωνάκια

Τυχερή μέσα στην ατυχία της στάθηκε η κ. Σωτηρία Τσαλακίδου, η οποία στην προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει τους ποδηλατοδρόμους της πόλης, έπεσε χωρίς ωστόσο να χτυπήσει σοβαρά πάνω στα σιδερένια κολωνάκια ποδηλατοδρόμου. Η κ. Τσαλακίδου μετά την εμπειρία της αποφεύγει να χρησιμοποιεί τους ποδηλατοδρόμους, καθώς τους θεωρεί επικίνδυνους, άλλωστε όπως επισημαίνει, χρησιμοποιεί το ποδήλατο το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό προσέχει ιδιαίτερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου