ΤΟΠΙΚΑ

Τράπεζες «ρούφηξαν» αποζημιώσεις

τράπεζες-ρούφηξαν-αποζημιώσεις-721423

Δώρο -άδωρο αποτέλεσε για κτηνοτρόφους της Μαγνησίας η εξισωτική αποζημίωση που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ, καθώς οι τράπεζες εξαιτίας χρεών που είχαν από δάνεια, προχώρησαν σε παρακρατήσεις!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σε πολλές περιπτώσεις έγιναν παρακρατήσεις του 50% της εξισωτικής αποζημίωσης και σε άλλες έγιναν παρακρατήσεις στο 100% της αποζημίωσης. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλμυρού, Γιάννης Γκρίνιας, τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες αποτελούν «θηλιά» στο λαιμό των κτηνοτρόφων.

Το πιο «καυτό» πρόβλημά τους πάντως παραμένει η αδυναμία τους ν’ αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να στηρίξουν την εκμετάλλευσή τους.

«Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει λάβει δάνεια πάσης φύσης, καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λ.π., μέρος των οποίων ή ολόκληρα έχουν “πέσει” για αγορά ζωοτροφών ή με άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις τους», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και πρόεδρος Συλλόγου Αλμυρού κ. Γιάννης Γκρίνιας, κρούοντας για μια ακόμη φορά «καμπανάκι κινδύνου».

«Σήμερα τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους είναι σαν την «Λερναία Ύδρα», λύνεται ένα και εμφανίζονται δέκα. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αλυσίδα προβλημάτων, που απειλούν τόσο τις εκμεταλλεύσεις, όσο και τους ίδιους. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους», διευκρινίζει ο κ. Γκρίνιας.

Μοναδική λύση

η πώληση ζώων

Οπως διευκρινίζει ο κ. Γκρίνιας, οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε σταθερές τιμές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αντίθετα ο κόσμος τα αγοράζει σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.

«Είναι φύση αδύνατον να επιβιώσει ο κλάδος μας. Οι κτηνοτρόφοι «χτυπήθηκαν» από την κρίση από το 2008 και σήμερα έχουν αποδυναμωθεί. Παράλληλα σεμια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα και η έλλειψη ρευστότητας πιέζει αφόρητα τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προωθούνται πρακτικές σκληρές και άδικες με τις οποίες απειλείται πλέον η επιβίωσή τους», συμπληρώνει ο κ. Γκρίνιας.

Σε πολλές περιπτώσεις διέξοδο για τους κτηνοτρόφους αποτελεί η πώληση των ζώων τους σε χώρες του εξωτερικού, καθώς στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Σήμερα όπως τονίζει ο κ. Γκρίνιας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Λιβύη, που δίνει πολύ υψηλές τιμές για τους κτηνοτρόφους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου