ΤΟΠΙΚΑ

Εξεταστική επιτροπή για Siemens ζητά το ΠΑΣΟΚ

εξεταστική-επιτροπή-για-siemens-ζητά-το-πασο-851206

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργος Σανιδάς είχε χθες τρίωρη συνεργασία με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Πούλιο και τους εισαγγελείς πρωτοδικών Παν. Αθανασίου και Ελένη Ράικου οι οποίοι εδώ και 15 μήνες διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση της Siemens.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί προτίθενται να στείλουν νέο, τρίτο κατά σειρά, αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη Γερμανία και την Ελβετία, για να σταλούν συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς αυτά τα οποία έχουν ήδη μέχρι τώρα διαβιβαστεί δεν είναι επαρκή.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης που πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της Siemens, τόνισε χαρακτηριστικά «η δήλωση που θα ήθελα να σας κάνω, είναι μία φράση: όποιος πλήρωσε ή πληρώθηκε, θα πληρωθεί (αναλόγως). Εδώ θ αποδοθεί η Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα».
«Ήδη, από απόψεως υπουργού Δικαιοσύνης έχουν γίνει όλες οι ενέργειες τον τελευταίο καιρό, έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία και αν υπάρξουν ένοχοι να τιμωρηθούν και να πάνε εκεί που πρέπει. Η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της για μια ακόμη φορά» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως «επεσκέφθην τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερωθώ για θέματα του υπουργείου του. Είχε την καλοσύνη και μ ενημέρωσε. Και εν συνεχεία έθεσα το θέμα της περαιτέρω έρευνας για τις καταγγελίες που ακούγονται για τη Siemens, από στελέχη της Siemens, για δράση στην ελληνική πολιτική ζωή.

Αντιπαράθεση και στη Βουλή

Το θέμα αναφέρθηκε και στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τους αναπήρους πολέμου. Είναι η ώρα για πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε συνολικά, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή, με αφορμή τοποθέτηση του πρώην προέδρου του σώματος Απόστολου Κακλαμάνη για «ρύπανση του δημόσιου βίου» από την υπόθεση Siemens.
O κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε εάν πρέπει να δεχόμαστε κάθε τι το οποίο λέγεται ανεύθυνα, ή «με τις πρωτοβουλίες μας θα βγάλουμε τη χώρα απ αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει έλθει και που προσπαθούν κάποιοι να συνεχιστεί».
Τόνισε δε ότι η ΝΔ «θέλει περισσότερο φως. Δεν κινούμαστε στο σκοτάδι, δεν έχουμε απολύτως τίποτα να φοβηθούμε».
Ο Β. Μεϊμαράκης κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να λάβει μέρος «στη μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κόσμος δεν μας ψήφισε για να φεύγουμε από τις επιτροπές. Μας ψήφισε για να μένουμε στο διάλογο, για να λέμε τις απόψεις μας, για να πείθουμε με τα επιχειρήματα. Η φυγή δυστυχώς δεν βοήθησε κανέναν».
Από την πλευρά του, ο κ. Απ. Κακλαμάνης προανήγγειλε πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ «για το σκάνδαλο SIEMENS ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης C4I, μέχρι το 2006, που παρελήφθη οριστικά».

Το ΠΑΣΟΚ

Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ενημέρωσε για την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, «η πάταξη της διαφθοράς είναι πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και για την υπόθεση της Siemens απαιτεί να έλθουν στο φως όλα τα στοιχεία. Γι΄αυτό το λόγο συγκεντρώνονται υπογραφές βουλευτών ώστε να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει σχετική επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Ωστόσο, είπε ότι θεωρεί αυτονόητη τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων στην πρόταση για την εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, αλλά και στις προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για άλλες υποθέσεις που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα απορρίπτει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι εάν αυτή συσταθεί θα διακοπεί η δικαστική διερεύνηση του θέματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα αναφέρθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημ.Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, αλλά και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ, που μιλά για στημένο παιχνίδι, ενώ επισημαίνει με νόημα ότι «για τις πολιτικές ευθύνες θα μας πει η Δικαιοσύνη, εάν φυσικά την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της. Μέχρι τότε όμως καλό θα ήταν να γίνει και ένας εξονυχιστικός και αποτελεσματικός έλεγχος του πόθεν έσχες όλων όσων είχαν σχέση ή όσων είχαν κατά καιρούς την πολιτική ευθύνη για τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών-μαμούθ στη SIEMENS την επίμαχη περίοδο 1998-2006».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου