ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

σήμερα-η-κηδεία-του-αρχιεπισκόπου-χρι-851206

Συνεχίσθηκε χθες για τρίτη μέρα η προσέλευση πιστών στη Μητρόπολη για το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πάνω από 25 χιλιάδες άτομα είχαν περάσει μπροστά από τη σορό του Αρχιεπισκόπου έως το βράδυ της Τρίτης, παρά το ψύχος.
Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία με πιστούς, κυρίως από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Οι πύλες του Καθεδρικού Ναού έκλεισαν χθες στις 3 το μεσημέρι και το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης (Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου), όπου και θα συνεχιστεί η προσέλευση των πιστών μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης σήμερα
Η εξόδιος λειτουργία θα αρχίσει στις 10 το πρωί σήμερα.
Το απόγευμα κατάφθασε στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η υποδοχή του έγινε από τον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη.
Τη λύπη του για τον θάνατο «ενός εξέχοντος ποιμένα της Εκκλησίας της Ελλάδος» εξέφρασε με τηλεγράφημα που απέστειλε και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ.
Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο ποντίφικας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μαζί με τους καθολικούς όλου του κόσμου, προσεύχομαι ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος να δεχθεί τη βοήθεια του Θεού για τη συνέχιση της τελεσφόρησης του ποιμενικού έργου του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου».
Όπως έγινε γνωστό, στην εξόδιο ακολουθία θα παραστεί αντιπροσωπεία του Βατικανού με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών, καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ.
Τη λύπη της για το θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου εξέφρασε και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β.

Οι κινήσεις για τη διαδοχή

Μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, οι υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα αρχίσουν και επισήμως να δηλώνουν τις προθέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση το βάρος πέφτει στον επηρεασμό των χαρακτηριζομένων ως αναποφάσιστων ιεραρχών.
Πρόκειται για περίπου δεκαπέντε αρχιερείς που με την ψήφο τους θα κρίνουν αν θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ή ο Θηβών Ιερώνυμος ή ο Σπάρτης Ευστάθιος ή ο Δημητριάδος Ιγνάτιος ή ο Σύρου Δωρόθεος.
Ορισμένοι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ, όπως είναι οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης, Γουμενίσσης Δημήτριος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Γρεβενών Σέργιος, Φωκίδος Αθηναγόρας και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.
Ορισμένοι εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου, όπως οι Δράμας Παύλος, Νεαπόλεως Βαρνάβας και Πειραιώς Σεραφείμ.
Ο Μητροπολίτης Σύρου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Πολλοί στενοί συνεργάτες των κκ. Ιερωνύμου και Ευσταθίου προσπαθούν να επηρεάσουν τη θέση του και επιθυμούν να προχωρήσουν στη σύναψη μιας συμφωνίας-συμμαχίας μαζί του καθώς δίπλα του βρίσκονται ιεράρχες όπως οι Μητροπολίτες Κορίνθου και Χαλκίδος.
Ακόμη είναι γνωστή η επί πολλές δεκαετίες φιλία του με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος συνδέεται και με τον Μητροπολίτη Θηβών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, του οποίου ο λόγος έχει βαρύνουσα σημασία για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επί πολλά χρόνια φίλος του Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έχει αναλάβει να πείσει τον κ. Προκόπιο να στηρίξει τον Μητροπολίτη Θηβών, τον οποίο δεν είχε ψηφίσει το 1998.
Η πλειονότητα των ιεραρχών βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μητροπολίτες έχουν διαρκείς συναντήσεις είτε με τους ίδιους τους υποψηφίους διαδόχους είτε με τους υποστηρικτές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου