ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Η μονάδα λιθάνθρακα δεν θα εγκατασταθεί

νομαρχησ-μαγνησιασ-η-μονάδα-λιθάνθρα-851206

Η δέσμευση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλου προς τον νομάρχη Μαγνησίας ότι η μονάδα λιθάνθρακα δεν θα εγκατασταθεί στον Αλμυρό –αν και θα συνεχίσει να περιγράφεται ως εναλλακτική τοποθεσία στο μνημόνιο με τη γερμανική Εταιρία RWE- φαίνεται ότι δημιουργεί κάποιο «ρήγμα»…
Για τον νομάρχη Μαγνησίας η επίσημη διαβεβαίωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ αποτελεί «κεκτημένο, που πρέπει να διαφυλαχθεί», αν και χθες δήλωνε ότι στο ερώτημα για ποιο λόγο να υπάρχει μνεία του Αλμυρού στο μνημόνιο, από τη στιγμή που είναι δεδηλωμένη η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, δεν έλαβε πειστική απάντηση.
Για τον βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη η ΔΕΗ επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» μέσα από έναν δικολαβικό ελιγμό. Ο βουλευτής αφήνει αιχμές για «μάχη εντυπώσεων» και κρατά σαφείς αποστάσεις από όσους έσπευσαν να εκλάβουν ως δεσμεύσεις τις απαντήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, από τη στιγμή που η αναφορά στον Αλμυρό παραμένει στο μνημόνιο.
Για τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα φαίνεται ότι τίποτε από όσα ο κ. Αθανασόπουλος μετέφερε στον νομάρχη δεν αρκούσε και κατά την άποψή του τέρμα στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας δίνει η δέσμευση που ο ίδιος έλαβε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια ότι η μονάδα δεν θα εγκατασταθεί στον Αλμυρό.
Η κρίσιμη πάντως συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, η οποία αναβλήθηκε λόγω του πένθους για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο.
Στα γραφεία της ΔΕΗ την ημέρα της συνεδρίασης θα μεταβούν οι νομάρχες Μαγνησίας και Καβάλας, καθώς και άλλοι φορείς των δύο «υποψήφιων» για τη μονάδα λιθάνθρακα νομών.

«Θυμηθείτε την ημερομηνία…»
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας με χθεσινές δηλώσεις του, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αθανασόπουλο, μίλησε για δύο ιδιαίτερα σημαντικά σημεία. Το ένα, ότι για πρώτη φορά εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας είχε την επίσημη διαβεβαίωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ότι η μονάδα λιθάνθρακα δεν θα εγκατασταθεί στη Μαγνησία, εφόσον είναι δεδηλωμένη η άρνηση της τοπικής κοινωνίας. Το δεύτερο ότι αυτή η διαβεβαίωση δεν δόθηκε μόνο στον νομάρχη, αλλά και στον υφυπουργό Εσωτερικών.
«Επομένως αυτό είναι ένα κεκτημένο που πρέπει να το διαφυλάξουμε. Και θυμηθείτε αυτή την ημερομηνία, γιατί ίσως χρειαστεί να την ανακαλέσουμε αρκετές φορές στο μέλλον, όταν θα διαπιστώνουμε ότι δεν θα μπορεί να ιδρυθεί αυτή η μονάδα».
Πάντως, όπως πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός από τη στιγμή που η αναφορά στον Αλμυρό παραμένει στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής Εταιρίας.
«Θεωρούμε ότι θα έχει γίνει πλήρως αποδεκτή η άποψη των τοπικών φορέων, όταν θα απαλειφθεί αυτή η αναφορά από το μνημόνιο και όταν θα έχουμε μια γραπτή, πανηγυρική, επίσημη διαβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου». Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει νέα δραστηριοποίηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Μαγνησίας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ένα τρίτο σημείο στο οποίο ο κ. Παπατόλιας στάθηκε, είναι η πανελλαδική πλέον διάσταση που έλαβε η κινητοποίηση των πολιτών της Μαγνησίας γύρω από το ζήτημα της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα, καθώς τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και άλλες περιοχές.

Δήλωση Κ. Καρτάλη
«Moυ προκαλεί μεγάλη απορία η δήλωση του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου – αν μεταφέρθηκε σωστά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης – ότι η αναφορά στη θερμοηλεκτρική μονάδα του Αλμυρού θα παραμείνει «για λόγους εγκυρότητας» στο προς έγκριση μνημόνιο της ΔΕΗ με την εταιρία RWE και ότι σε 2η φάση θα αφαιρεθεί, καθώς «αντιδρά ο κόσμος» αλλά «και δεν θα συμφωνήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όταν θα ερωτηθεί». Αυτά είναι ακατανόητα πράγματα και προβληματίζουν κάθε λογικό άνθρωπο, ιδιαίτερα όποιον έχει εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και γνωρίζει πώς λειτουργούν οι διαδικασίες.
Σε ό,τι με αφορά, η θέση μου είναι σαφής και κατηγορηματική. Η αναφορά στον Αλμυρό πρέπει να αφαιρεθεί από το μνημόνιο πριν από την έγκρισή του από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν εγγυάται για τις εξελίξεις ως προς το θέμα, ιδίως μετά την υπογραφή του μνημονίου από τη ΔΕΗ και την RWE, καθώς τότε θα πρόκειται για ένα κείμενο που παρά το γεγονός ότι έχει το χαρακτήρα του μνημονίου (και όχι δηλαδή της σύμβασης) θα εξακολουθεί να εγείρει νομικές δεσμεύσεις. Αν η ΔΕΗ επιθυμεί να «χρυσώσει το χάπι» μέσα από ένα δικολαβικό ελιγμό, εμένα δεν θα με βρει σύμμαχο. Ας βρει άλλους – στην κυβέρνηση και όπου αλλού – που μπορεί να είναι έτοιμοι προς τούτο και φαίνεται ότι «κατανοούν τη θέση της ΔΕΗ». Έχω και λογική και γνώση και γνωρίζω πώς πρέπει να δίνεται μία μάχη ουσίας και όχι μία μάχη εντυπώσεων.»
Πάντως, ο νομάρχης θέλησε χθες να μεταφέρει διευκρινιστική δήλωση του κ. Καρτάλη σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν οι αιχμές του στρέφονται προς τον κ. Παπατόλια απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον νομάρχη, αλλά τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ.».

Διαβεβαίωση υπουργού
Στο μεταξύ ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας μετέφερε χθες τη διαβεβαίωση που έλαβε από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια ότι «δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού, χωρίς τη θέληση της τοπικής κοινωνίας».
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Βουλής, «μετά την επιμονή του Προέδρου της ΔΕΗ να συμπεριλάβει στο μνημόνιο που θα υπογράψει με τους Γερμανούς εγκατάσταση της μονάδας στον Αλμυρό, ο κ. Σούρλας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης και να τεθεί τέρμα στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τον υπουργό ότι είναι καθολική η αντίθεση των φορέων και των κατοίκων της Μαγνησίας και ειλημμένη η απόφασή τους σε κάθε περίπτωση να μην επιτραπεί η εγκατάσταση της μονάδας.
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι με δεδομένη την απόφαση πλέον την απόφαση των κατοίκων της Μαγνησίας και τη θέση της Κυβέρνησης ανεξάρτητα από τα σχέδια της ΔΕΗ, η μονάδα δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στον Αλμυρό.
Σε ό,τι αφορά στις απόψεις του Προέδρου της ΔΕΗ ότι πρόκειται για οργανωμένη παραπληροφόρηση από ανταγωνιστές της ΔΕΗ και όλοι εμείς μπορεί να είμαστε θύματα ή ενεργούμενα συμφερόντων, ο κ. Σούρλας τις χαρακτήρισε ανυπόστατες, αυθαίρετες και προσβλητικές.»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ η Γραμματεία Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση με τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για εγκατάσταση εργοστασίου της με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα στον Αλμυρό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο στον Αλμυρό με αντιπροσωπεία του, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Γραμματείας του: Γ. Βεδουρά, Ν. Γεωργιάδης, Κ. Δελημήτρος, Κ. Πουλάκης. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, η οποία απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό στην εκδήλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου