ΤΟΠΙΚΑ

«Νέκρωσε» χθες η ΑΓΕΤ στο Βόλο

νέκρωσε-χθες-η-αγετ-στο-βόλο-722102

Γενικό ήταν το «μπλάκ άουτ» χθες στην ΑΓΕΤ στο Βόλο με την 24ωρη απεργία των σωματείων του Ομίλου να στέφεται από απόλυτη επιτυχία αλλά την εταιρεία μέχρι στιγμής να μην κάνει πίσω στην καθολική απαίτηση για ανάκληση των δύο απολύσεων των μηχανικών από το εργοστάσιο του Βόλου που αρνήθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «οικειοθελούς αποχώρησης» και απολύθηκαν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
ΦΩΤΟ Ηλίας Καράτσαλος

Εξαιτίας της 24ωης απεργίας, χθες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τέθηκε εκτός λειτουργίας ο φούρνος παραγωγής τσιμέντου του εργοστασίου, ενώ παράλληλα δεν έγινε καμία φόρτωση τσιμέντου στο καράβι που είχε αποπλεύσει από προχθές και χθες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει με συγκεκριμένο φορτίο παραγγελιών.

Στους χώρους του εργοστασίου χθες βρέθηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, ενώ η περιφρούρηση εκ μέρους των απεργών ήταν εντατική από νωρίς τα ξημερώματα και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Οι απεργοί είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο από νωρίς το πρωί μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα που λήγει η 24ωρη απεργία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης σε δηλώσεις του επανέλαβε, ότι η αμετακίνητη στάση της εταιρείας ήταν αυτή που «πυροδότησε» το εκρηκτικό κλίμα και οδήγησε όλα τα σωματεία του Ομίλου στην ομόφωνη απόφαση της 24ωρης απεργίας και διαμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν «τετελεσμένα» με ισχυρισμούς που δεν απηχούν την πραγματικότητα παρά μόνο δημοσιοποιούνται ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση της επίδειξης πυγμής εκ μέρους της εταιρείας προς το προσωπικό των εργοστασίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική σε όλα τα εργοστάσια και τις μονάδες του Ομίλου της ΑΓΕΤ στη χώρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην Παιανία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απήργησαν οι εργαζόμενοι, αφού στα γραφεία τους βρέθηκαν μόνο τα στελέχη του Ομίλου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων προκειμένου να καθορίσει περαιτέρω τη στάση του σε συνεργασία με το Συντονιστικό των άλλων σωματείων.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 24ωρη απεργία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος υπογραμμίζει: «Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΓΕΤ στη σημερινή απεργία αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στον εκβιασμό της διεύθυνσης της εταιρείας. Το αίτημα που θέτουν για επαναπρόσληψη των δυο απολυμένων είναι απόλυτα δίκαιο και δίνει ξεκάθαρο μήνυμα, πως οι συλλογικοί και ενωτικοί αγώνες είναι αυτή που μπορούν να κερδίσουν.

Αυτή η αγωνιστικότητα και η αντίσταση στους εκβιασμούς θα έπρεπε κανονικά να παραδειγματίσει και την κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, η οποία χαρίζει «γη και ύδωρ» στους δανειστές συνεχίζοντας την κοινωνική καταστροφή.

Ενα μεγάλο λαϊκό κίνημα μαζί με μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι απαραίτητοι όροι για να μπορέσει η χώρα και η κοινωνία να αποτάξουν από πάνω τους τα δεσμά των μνημονίων και να προστατευόσουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους που συνεχώς αυξάνονται, τη νεολαία που οδηγείται στη μετανάστευση, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που πλήττεται όλο και περισσότερο από τις μνημονιακές πολιτικές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου