ΤΟΠΙΚΑ

Σανίδα σωτηρία οι εκπτώσεις

σανίδα-σωτηρία-οι-εκπτώσεις-722108

Ως «σανίδα σωτηρίας» αναμένονται για τους εμπόρους οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Μοναδική προσδοκία του εμπορικού κόσμου είναι να υπάρχει δουλειά στα καταστήματα τους και ρευστότητα, προκειμένου να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης περιόδου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εκπτώσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα, αναμένονται να πιάσουν υψηλά ποσοστά, δηλαδή από 25% με 30%, προκειμένου τα εμπορικά καταστήματα να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.

Οι θερινές εκπτώσεις έρχονται για να διαδεχτούν το Μάιο και τον Ιούνιο, δύο μήνες που για τα καταστήματα λιανικής ήταν από τους χειρότερους του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου.

Ηδη, πάντως, αρκετά καταστήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία των δεκαήμερων προσφορών, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι στην εμπορική κίνηση του Βόλου. Μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες αρκετοί έμποροι ξεκίνησαν τις εκπτώσεις κατά την πληρωμή των προϊόντων στο ταμείο. Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος, αναφερόμενος στην έναρξη των θερινών εκπτώσεων τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα εξής : «Ελπίζουμε οι θερινές εκπτώσεις να αποτελέσουν για εμάς μια ανάσα μέσα στην κρίση που βιώνουμε όλοι μας. Προσδοκούμε να έχουμε δουλειά και ρευστότητα προκειμένου να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα». Υπενθύμισε ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν πραγματικά δύσκολος για την εμπορική αγορά, καθώς μπήκαν πολλά νέα λουκέτα, ενώ ακόμη και σήμερα αρκετοί έμποροι βρίσκονται σε «ομηρία» και δεν μπορούν να κλείσουν, καθώς έχουν οφειλές προς την εφορία.

«Σαφάρι» από τους καταναλωτές

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες έρευνα αγοράς, προκειμένου από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, να αγοράσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Μάλιστα ορισμένοι δίνουν από τώρα μια μικρή προκαταβολή και πληρώνουν με την έναρξη των εκπτώσεων, φυσικά σε τιμές εκπτώσεων.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες για όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου, αφού η πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ξεπέρασε το 40%. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπόρων, αυτό το καλοκαίρι στα είδη ένδυσης, οι εκπτώσεις θα φτάσουν στο 25-30% ή και ακόμα ψηλότερα. Στα είδη υπόδησης τα ποσοστά εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 30% και 40%, από 30% στα αξεσουάρ (τσάντες, ζώνες, μπιζού) έως και 40% και στα καλλυντικά έως και 50%. Στα λευκά είδη τα ποσοστά εκπτώσεων υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν γύρω στο 30%, όπως και στα είδη διακόσμησης, σπιτιού και στα είδη δώρων. Στα ηλεκτρικά είδη και στα έπιπλα εκτιμάται ότι οι τιμές θα είναι μειωμένες έως και 25%, ενώ θα γίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε εποχικά είδη και μοντέλα συσκευών παλαιότερης τεχνολογίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου