ΤΟΠΙΚΑ

«Ανυπόστατο το θέμα της λευκής επιταγής»

ανυπόστατο-το-θέμα-της-λευκής-επιταγ-722138

Σε ασκήσεις… υπομονής φαίνεται ότι επιδίδονται μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μετά τη νέα αναβολή της προγραμματισμένης, για χθες το βράδυ, συνεδρίασης, στην οποία θα δίνονταν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο, Αρ. Μπασδάνη για την υπόθεση της «λευκής επιταγής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Ο κ. Μπασδάνης έδωσε απαντήσεις για το επίμαχο ζήτημα, όχι όμως κινούμενος θεσμικά προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά απευθυνόμενος στην κοινή γνώμη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, νωρίτερα το μεσημέρι. Από το ίδιο βήμα μάλιστα είχε προϊδεάσει για την αναβολή της βραδινής συνεδρίασης, επικαλούμενος την επιμελητηριακή νομοθεσία. «Για τη σύγκλιση της συνεδρίασης δεν κατατέθηκε αίτημα όπως προβλέπεται», σημείωσε και δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα ενώπιον των υπολοίπων μελών της επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της λευκής επιταγής, ο κ. Μπασδάνης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Χαρακτήρισε το θέμα «ψευδές» και «ανυπόστατο», υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να πληγεί ο ίδιος.

Δικαιολογώντας την ύπαρξη μιας επιταγής από την οποία απουσίαζε το ποσό, έφερε όμως τη δική του υπογραφή, ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να επισπεύσει τη διαδικασία, προκειμένου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να πληρωθούν μισθοί και δώρο Πάσχα για τους επτά εργαζόμενους της Αναπτυξιακής και να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο είχε εγκρίνει την επιχορήγηση του σχεδίου δράσης της ΕΑΕΜ -στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία των επτά υπαλλήλων που απασχολεί- με το ποσό των 169.000 ευρώ και ότι η διοικητική επιτροπή ενέκρινε μερική εκταμίευση ποσού 19.700 ευρώ.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε στις πλάτες των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση χρημάτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που θα τις διεκπεραιώνει με ταχύτητα.

Το ζήτημα νομιμότητας που έθεσε αναφορικά με την επιχορήγηση της ΕΑΕΜ η διοικητική επιτροπή, δύο μήνες μετά την απόφαση -όπως με νόημα υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας- οδήγησε τον κ. Μπασδάνη να ζητήσει τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο οποίος φέρεται να αποφάνθηκε ότι η απόφαση ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Παρ’ όλα ταύτα ο κ. Μπασδάνης επικαλέστηκε ακυρωτική απόφαση για την επιταγή, η οποία όπως τόνισε δεν «κυκλοφόρησε» αλλά παρέμεινε στο συρτάρι του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι: «καλώς έπραξε η οικονομική επόπτρια και δεν υπέγραψε την επιταγή από τη στιγμή που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά».

«Ενα στενά υπηρεσιακό ζήτημα, έγινε μείζον θέμα με στόχο το πρόσωπό μου. Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη ενάντια στους κατ’ εξακολούθηση συκοφάντες μου», είπε ο κ. Μπασδάνης και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Απ. Αθανασό τον οποίο χαρακτήρισε: «πολιτικά ακατοίκητο» και του υπέδειξε να μεριμνεί για τα προβλήματα του συλλόγου του. Δε δίστασε μάλιστα να προτείνει δημόσια, στα μέλη της διοικητικής επιτροπής, να παραιτηθούν και μαζί τους και ο ίδιος και να θέσουν εαυτούς στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Απάντηση Απ. Αθανασού

Τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μπασδάνης, σχολιάστηκαν ως «η μισή αλήθεια» από μέλη του Επιμελητηρίου, ενώ για ανεπάρκεια κατήγγειλε εκ νέου τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Απ. Αθανασός, που δέχθηκε μάλιστα ονομαστική επίθεση στη μεσημεριανή συνέντευξη τύπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασός αναφέρει:

«Αναρωτιόμαστε:

– Εάν όλα έγιναν καλώς, γιατί ακυρώθηκε η περιβόητη λευκή επιταγή και γιατί επισήμανε ότι: «Σωστά η Οικονομική Επόπτης δεν υπέγραψε την επιταγή, εφόσον δεν υπήρχαν όλα τα νόμιμα παραστατικά»;

– Πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων με τουλάχιστον παράτυπες διαδικασίες και μεθοδεύσεις;

Ο κ. Πρόεδρος μάλιστα, δήλωσε ότι, αν ο φάκελος της υπόθεσης της «λευκής ή ατελούς επιταγής» φτάσει στον εισαγγελέα, δε θα πληγεί ο ίδιος, αλλά ο επιμελητηριακός θεσμός !!!

Μα εάν όλα έγιναν καλώς, γιατί να πληγεί ο θεσμός;

Εάν όμως έγιναν (τουλάχιστον) παρατυπίες, με ποιο δικαίωμα ταυτίζει ο κ. Πρόεδρος τον εαυτό του με τον επιμελητηριακό θεσμό;

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας φταίει για την δική του ανεπάρκεια;

Επειδή μάλιστα η Διοικητική Επιτροπή του ασκεί κριτική, προσπαθώντας να διαφυλάξει τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, προτείνει την παραίτησή της!!!

Σπουδαίο δημοκρατικό ύφος και ήθος.

Φυσικά, για την ανεπάρκεια του κ. Προέδρου, εκτός από τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου, ευθύνεται και ο επικεφαλής της Επιχειρηματικής Αναγέννησης Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός, ο οποίος από τη θέση του απλού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του, αλλά και τους σοφούς σχεδιασμούς του!!!».

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση

Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, εξέλαβαν τη στάση του Προέδρου, κ. Μπασδάνη ως: «άρνηση για σύγκλιση και συνεδρίαση του οργάνου για τη λήψη αποφάσεων επί σοβαρών και επειγόντων θεμάτων».

Αποφάσισαν δε να αναβάλλουν μία ακόμη φορά τη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε τελικώς για την ερχόμενη Δευτέρα, στις επτά το απόγευμα.

Έως τότε εκτιμούν ότι θα έχουν στα χέρια τους το αίτημα που κατέθεσε ο κ. Μπασδάνης προς το νομικό σύμβουλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Σταύρο Βαρδαλά, για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς του Προέδρου περί νομιμότητας επιχορήγησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας.

Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, κ.κ. Αθ. Σταυρίδης, Κ. Χαλύφας, Ευ. Πλαστάρας και Ευδοκία Καπούλα, θεωρούν ότι ο νομικός σύμβουλος της Κ.Ε. Επιμελητηρίων στον οποίο απευθύνθηκε ο Πρόεδρος, κ. Μπασδάνης, έλαβε υπόψη του αναληθή γεγονότα με αποτέλεσμα να συνταχθεί γνωμοδότηση με εκ διαμέτρου διαφορετικό νομικό συμπέρασμα από την αντίστοιχη του νομικού συμβούλου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Δημ. Παπαποστόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου