ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ – ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ: Η κινητοποίηση ακύρωσε τη μονάδα

δεη-λιθανθρακασ-η-κινητοποίηση-ακύ-851206

Δεσμεύσεις… παράπονα και ενστάσεις για τον τρόπο που η Μαγνησία αντέδρασε στους όποιους σχεδιασμούς της ΔΕΗ για ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα εμπεριείχαν οι απαντήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Π. Αθανασόπουλος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νομάρχη Απ. Παπατόλια στην Αθήνα.
Στη ΔΕΗ φαίνεται πως εισέπραξαν την ισχυρή άρνηση της Μαγνησίας, που εκφράστηκε και με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο προχθές στον Αλμυρό. Ο κ. Αθανασόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί ο νομάρχης, ανέλαβε τη δέσμευση ότι το εργοστάσιο με λιθάνθρακα δεν θα γίνει στον Αλμυρό. Μίλησε όμως για οργανωμένη παραπληροφόρηση από ανταγωνιστές της ΔΕΗ για το ζήτημα της επιβάρυνσης που προκαλεί ο λιθάνθρακας.
Έπειτα από προσπάθεια εβδομάδων των τοπικών φορέων να ενημερωθούν και να λάβουν από «πρώτο χέρι» εξηγήσεις για τις πληροφορίες που ήθελαν τη ΔΕΗ να σχεδιάζει μονάδα με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα στον Αλμυρό, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αποφάσισε να μιλήσει…
Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης ο κ. Παπατόλιας ενημέρωνε ότι η δέσμευση του προέδρου της ΔΕΗ είναι ότι το εργοστάσιο δεν θα εγκατασταθεί στον Αλμυρό.
Πέραν τούτου όμως ο κ. Αθανασόπουλος είχε και ένα παράπονο σχετικά με τη διαδικασία των κινητοποιήσεων στον Αλμυρό, καθώς κατά τη γνώμη του η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δεν ήταν σωστή, «όταν μιλάμε για δημόσια διαβούλευση», όπως φέρεται να είπε.
Η εξήγηση για τη μέχρι τώρα στάση σιωπής της ΔΕΗ που έδωσε ο κ. Αθανασόπουλος στον νομάρχη ήταν ότι δεν μπορούσε να προβεί σε καμία ενημέρωση, εφόσον δεν είχε ακόμη επέλθει συμφωνία με τη γερμανική εταιρία RWE.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ενημέρωσε ότι πρέπει πρώτα να συζητηθεί και να συμφωνηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για το ζήτημα της εγκατάστασης ή όχι του εργοστασίου στον Αλμυρό.
Κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, «αυτή ήταν η σωστή διαδικασία». Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το ζήτημα της μονάδας του Αλμυρού θα περιληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί με τη γερμανική εταιρία και αφού τεθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, θα ζητηθεί ακολούθως η γνώμη των τοπικών φορέων για την εγκατάσταση της μονάδας.
Εφόσον είναι αρνητικοί -και είναι- ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύτηκε ότι η μονάδα λιθάνθρακα δεν πρόκειται να γίνει στη Μαγνησία.
Ο κ. Παπατόλιας ζήτησε να μην συμπεριληφθεί η περιοχή του Αλμυρού σε εκείνες που θα περιγράφει το μνημόνιο συνεργασίας ως πιθανές για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας λιθάνθρακα.
Ωστόσο ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε πως δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας του ίδιου και της ΔΕΗ να προχωρήσει η διαδικασία, όπως είχε συμφωνηθεί. Δηλαδή να προβάλει η ΔΕΗ όλες τις εναλλακτικές λύσεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Αλμυρού.
Έτσι η περιοχή του Αλμυρού θα τεθεί στο μνημόνιο με τη γερμανική εταιρία, θα ζητηθεί η γνώμη του νομάρχη και των άλλων φορέων που αντιδρούν στην προοπτική αυτή, με τον κ. Αθανασόπουλο να δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση του εργοστασίου.
Ο νομάρχης κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΗ να παραστεί στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Μαγνησίας. Ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου